Monday, December 18, 2006


28 comments:

Eleste said...

Είστε γνώστης της φωτογραφικής τέχνης? Είμαι άπειρη, κάνω κάποιες φιλότιμες προσπάθειες γιατί μου αρέσει πολύ η φωτογραφία και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να πειραματιστώ με μια καλή ψηφιακή. Ο αγαπητός Νίκος Δήμου προτείνει την D80. Εσείς συμφωνείτε, έχετε κάτι να προτείνετε?

Σας ευχαριστώ πολύ,

Elinor

gravoura said...

Να λοιπόν και μια άλλη άποψη για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Πραγματικά σας ευχαριστώ για την ενημέρωση. Αλήθεια γιατί αυτή τη θέση δεν την κοινοποιούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες με την σύμφωνη υπογραφή γνωστών/μεγάλων τεχνικών συμβούλων ώστε να σταματήσει ο θόρυβος?

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

@ gravoura:

Οι απόψεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί (μεταξύ άλλων και) σε φυλλάδια που κατά καιρούς μοιράσθηκαν μαζί με λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, το πώς λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία το μαθαίνει κανείς σήμερα από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και το internet.

Αλλά εξαρτάται επίσης και σε ποιούς απευθύνεται κανείς. Απαιτείται ένα minimum γνώσεων για την κατανόηση της διαφοράς μεταξύ δέκτη ραδιοφώνου (μόνον λήψη σήματος) και κινητού τηλεφώνου (λήψη και εκπομπή).

Επίσης απαιτείται κοινό που έχει εξασκημένο κριτήριο και δεν ενθουσιάζεται από κραυγές και τσιτάτα.

Σήμερα, με το που γίνεται μία συζήτηση και ένας ομιλητής χρειαστεί να εξηγήσει στοιχειώδεις τεχνικές λεπτομέρειες για να τεκμηριώσει την άποψή του, ο ρυθμιστής της συζήτησης τον διακόπτει και τον επαναφέρει στην τάξη, προσπαθώντας να του αποσπάσει φράσεις - κραυγές που να έχουν καταγγελτικό ύφος και να αυξήσουν την τηλεθέαση...

Να μην νομισθεί ότι δεν με προβληματίζει ο πιθανός κίνδυνος από την ακτινοβολία των κινητών. Μιλάω όσο μπορώ λιγότερο, πάντα με bluetooth και δεν μπορώ να χωνέψω πώς για τον μέσο νεοέλληνα έγινε ξαφνικά το κινητό πιο απαραίτητο απ' ότι στον Γερμανό ή τον Φινλανδό και τον Σουηδό (που τα κατασκευάζουν κιόλας...). Νεοελληνική ξιπασιά, κατά την γνώμη μου

Univers said...

... Και βέβαια είμαι σίγουρος ότι λιγότερες κεραίες βάσεως ΑΥΞΑΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ την ακτινοβολία που δεχόμασθε.

Άλλωστε το έχουν πει σε όλους τους τόνους: "Μην μιλάτε όταν η ένταση του σήματος είναι χαμηλή!". Αλλά το "μη μιλάτε" δεν μας αρέσει καθόλου, εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κινητό, "είναι η ζωή μας", όπως αφελέστατα ψελλίζουν μεγάλοι και (ακόμα χειρότερα) μικροί μπροστά στην κάμερα, που αν δεν μπουρδολογήσουν επί δίωρο καθημερινώς στο κινητό δεν αισθάνονται να έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους ως άνθρωποι...

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

Ιδού και μερικά sites, απ' όπου μπορεί να έχει κανείς μία ενημέρωση. Από 'κει και πέρα, οι δυνατότητες στην αναζήτηση είναι απεριόριστες, χρειάζεται όμως και ευθικρισία...

Πρόγραμμα Ερμής, με τις επιμέρους σελίδες

Από το site της Vodafone, με τα σχετικά links

Από την Wikipedia

Προσέξτε την φράση: "'Micro-cell geometries' inside cities have decreased the amount of irradiated power even further", για τις κεραίες βάσης και την σημασία της αυξημένης πυκνότητάς τους στην μείωση της ακτινοβολίας.

Νομίζω ότι αυτές (με έμφαση στην τελευταία ανεξάρτητη και μη συνδεόμενη με ορατά συμφέροντα) πηγές ενημέρωσης αφήνουν παράθυρα αμφιβολιών, αλλά αποδαιμονοποιούν την κινητή τηλεφωνία. Επίσης οδηγούν ευθέως στην σκέψη ότι πρωτίστως θα πρέπει να ανησυχεί κανείς για τον...πομπό-κινητό που εκπέμπει επί δίωρο, τετράωρο ή και περισσότερο τον μήνα δίπλα στον εγκέφαλό του, παρά για την κεραία βάσεως που βρίσκεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ή και χιλιομέτρων. Άλλωστε αν δείτε από το manual την μέγιστη εκπεμπόμενη ισχύ από την συσκευή σας (αυτή δηλ. που εκπέμπει όταν επιμένετε να συνεχίζετε την κλήση σας στα τούνελ του μετρό), είναι συγκρίσιμη (σχέση 1/1 έως 1/10) με αυτή των κεραιών βάσεως, με την διαφορά ότι εκπέμπεται δίπλα σας. Και είναι γνωστός ο νόμος των αντιστρόφων τετραγώνων στην μετάδοση του ενεργειακού κύματος: Η ένταση της ακτινοβολίας πέφτει ανάλογα με το τετράγωνο της αποστάσεως - δηλ. δεκαπλασιασμός της απόστασης = ένταση 100 φορές πιο μικρή.

Επιμένω ότι οι μόνες βεβαιωμένες βλάβες που προκαλούν τα κινητά αυτή την στιγμή είναι:
(1) Η αποβλάκωση των μανιωδών χρηστών τους και η απομόνωσή τους σε παραδείσους ψευδο-επικοινωνίας (Έχετε προσέξει ότι σε παρέες, ιδιαίτερα εφήβων, ο καθένας απασχολείται με την συσκευή του; Προς τι τότε η συνάντηση, αν τα σημεία αναφοράς της επικοινωνίας τους είναι πάντοτε εκτός της σύνθεσης της παρέας;)
(2) Η καταχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και η διαφυγή στο εξωτερικό, με την σέσουλα, των € που με κόπο μαζεύουμε ως κράτος από τις ελάχιστες πηγές παραγωγικότητας που μας έχουν απομείνει ως κράτος...

Sarah said...

Τα συγχαρητηριά μου για το ποστ που μολις εβαλε στου ΝΔ.
Ο,τι καλυτερο γραφτηκε. Το εκτυπωσα για να το δείξω στα παιδιά μου.

Univers said...

@ πανάσχημη:

Ευχαριστώ. Παρ' όλα ταύτα, δεν είχε τις λυσσαλέες αντιδράσεις που περίμενα. Μάλλον με σώζει το μεγάλο μήκος κειμένου. Φαίνεται πως λίγοι θα το διάβασαν...

Sarah said...

Οχι, ολοι το διαβασαν. Αλλα τι να πουνε;
Καπου καταλαβαν οτι δεν τους σηκωνει το κλιμα πια. Παρέγινε.
Διοτι παλια στο μπλογκ ειχαμε και αναρχικους που εσπαζαν βιτρινες και εκαιγαν αυτοκινητα και υπερηφανευονταν... γα την αναγκαιοτητα της πράξης τους...
Δεν θυμαμαι να τους πηρε κανεις και να τους σηκωσε...
Καταλαβες; Να ομολογεις ποινικο αδικημα και οι υπολοιποι απο μας περα βρέχει.
Αυτοί είμαστε.

Univers said...

@ πανάσχημη:

Γι'αυτό μιλάω σήμερα για μακροχρόνια αυτολογοκρισία.

Disposition21 said...

Εύγε και από εμένα για το σχόλιό σου στο ΝΔ :)

Univers said...

@ disposition21:
Ευχαριστώ για το "εύγε" σου.

@ πανάσχημη:
Για την αυτολογοκρισία ημών και άλλων τόσα χρόνια στην Ελλάδα έχω δύο ερμηνείες:

(1) Και οι πέτρες γνωρίζουν εδώ ότι η ευνοιοκρατία έχει βαθειές ρίζες. Η διείσδυση σε θέσεις - κλειδιά (που αποφασίζουν για το μέλλον σου) ανθρώπων με αντιλήψεις σαν αυτές των ανθρώπων της ΠΟΣΔΕΠ είναι τόσο μεγάλη, που φοβάσαι να εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου. Τι θα πουν και πού θα σε κατατάξουν οι αμέτρητες παραφυάδες του μέχρι πρότινος κυρίαρχου ιδεολογικά "δημοκρατοπροοδευτισμού";

(2) Το "σύνδρομο της Στογχόλμης" σε παραλλαγή. Όπως ο απηχθείς καταλήγει να συμπαθεί τον απαγωγέα του, έτσι και κάποιοι από εμάς, τιμωρημένοι επί δεκαετίες να ακούμε να επαναλαμβάνεται και να προπαγανδίζεται συστηματικά ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση και το φεγγάρι είναι τετράγωνο, με τόσο εκπληκτική μονοφωνία - μονοτονία, καταλήξαμε να "προοδευτικίζουμε" άλλος πολύ και άλλος λίγο στο λόγο μας, για να μην ζούμε σε διαρκή πόλεμο με την Ελλάδα γύρω μας.

Και τώρα, ακόμα, που ολοένα και περισσότερες φωνές σαν τη δική μου ακούγονται, μερικοί επιλέγουν να αυτολογοκριθούν, για να μην ζήσουν επώδυνες συγκρούσεις με την πάντοτε μαχητική και άλλοτε κυρίαρχη "ψευτο-προοδευτικολογία".

Είδατε αυτοί να υποστέλλουν τις σημαίες;

Sarah said...

Εχεις δικιο σε πολλα... αλλα σε ένα ανώνυμο μπλογκ που κανεις δεν με ξερει, εγω πχ. τι το βούλωσα όταν άκουγα τον πιτσιρικά να μου κανει διαλεξη για Μολοτωφ;

Κατα τα άλλα η ευνοικοκρατια εχει καταστρεψει αυτον τον τοπο... ασε δε που σαν τακτικη πάλι μακροπροθεσμα βλάπτει τον δηθεν ευνοούμενο διοτι στερειται υπηρεσιών που θα τις ειχε αν υπήρχε η αξιοκρατια. Τα δε παιδιά του θα εχουν να αντιμετωπισουν το ιδιο συστημα αλλα πιθανον οι προσβασεις του γονέα να μην ισχύουν πλέον.

Κοιταξα και το λινκ του Δημου με τις φωτογραφιες των σκουπιδιών και θυμηθηκα μια ιστορια στη Γερμανια, όπου ειχε γινει μια παρομοια απεργία. Συνέστησαν οι αρχες από το ραδιοφωνο στους κατοίκους να προμηθευτουν διπλές πλαστικές σακούλες και να τα κρατήσουν μέσα τα σκουπίδια, πράγμα που εγινε.

Αλλά τέτοιους εχουμε μάθει να τους αποκαλούμε ξενέρωτους κτλ κτλ.



Οσο για το σύνδρομο της Στοκχολμης, συμφωνώ... βλέπω και την μητέρα μου που ζει στην Ελλάδα να έχει καταλήξει να τους συμπαθεί.... "τι να κάνουν τα παιδιά.... σε τέτοιο κόσμο που βρέθηκαν...."


Εγώ όμως θα προσθέσω και έναν τρίτο λόγο. Τη ζήλεια. Ζηλεύουμε τα κράτη που τα εχουν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα γι αυτο και προσπαθούμε να μειώσουμε συχνά τον τρόπο ζωής έξω, ωστε αυτόματα να αναβαθμιστεί ο δικός μας.

Unknown said...

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΠΟΥ…ΛΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ..

Το ήμουν (σε νεαρή τότε σχετικώς ηλικία) σύμβουλος του τότε Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Ε. Παπακωνσταντίνου.
Μετείχα και σε μία άτυπο επιτροπή υπό τους αείμνηστους Κ. Τσάτσο και Κ. Παπακωνσταντίνου η οποία είχε ως αποστολή να ελέγχει τις τροπολογίες που κατετίθεντο στο υπό ψήφιση τότε Σύνταγμα και από πλευράς σκοπιμότητος και από πλευράς νομοτεχνικής.
Τότε κατετέθη στην Επιτροπή αυτή (δεν ενθυμούμαι από ποιόν, μπορώ πάντως να τον βρω στο αρχείο μου), τροπολογία (έχουσα μάλιστα την έγκριση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) που εξαιρούσε τους Καθηγητές Πανεπιστημίου από τα κωλύματα και ασυμβίβαστα εκλογιμότητος των βουλευτών πού είχαν όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία ίσχυαν από πρώτο Σύνταγμα, από 130 περίπου χρόνια. Δηλ. κατ΄ εξαίρεση θα μπορούσαν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου να εκλέγονται και Βουλευτές και να διατηρούν και τις δύο ιδιότητες... (Η σημερινή παράγραφος 2 του άρθρου 56 του Συντάγματος). Έτσι όμως επήρχετο ανατροπή της συνταγματικής και πολιτικής τάξεως που ίσχυσε συνεχώς από το πρώτο Σύνταγμα της χώρας..
Όταν είδαν την σχετική τροπολογία τόσον ο Κ. Τσάτσος, διαπρεπής διανοούμενος και Πανεπιστημιακός, όσον και ο Κ. Παπακωνσταντίνου, διαπρεπής νομικός και εμπειρότατος και νουνεχής πολιτικός, κόντεψαν να πάθουν αποπληξία..
Και επειδή κατάλαβαν την κερκόπορτα που η διάταξη άνοιγε σε βάρος των Πανεπιστημίων και κυρίως σε βάρος της χώρας και ήσαν τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, απεφάσισαν από κοινού να του ζητήσουν (δεδομένου μάλιστα ότι αυτοί είχαν την ευθύνη του περιεχομένου του Συντάγματος) την άμεση απόσυρσή της. Εγνώριζαν άλλωστε και οι δύο τα θλιβερά αποτελέσματα που είχε επιφέρει η κομματικοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο του διχασμού κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και εν συνεχεία (αν και σε διαφορετικά τότε στρατόπεδα οι δύο τους τότε ευρισκόμενοι) ώστε δεν χρειάζονταν πολύ μυαλό για να αποφασίσουν ότι ώφειλαν να εμποδίσουν την ψήφιση της διατάξεως, η οποία θα θεσμοθετούσε την κομματικοποίηση των Πανεπιστημίων....
Πλην όμως έπεσαν σε βράχο αμετακίνητο.. Αν και σχεδόν πάντοτε ο Κ. Καραμανλής τους άκουγε στα ζητήματα του Συντάγματος εκεί δεν μετεκινήθη εκατοστό..
Ήθελε προφανώς να εξωραΐσει την εικόνα του, εν όψει της ειλημμένης αποφάσεώς του να εγκαταλείψει την Πρωθυπουργία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ζητούσε και την αποδοχή και των «προοδευτικών» δυνάμεων..
Στην συνέχεια ο νόμος πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία αποτελείωσε αργά αλλά σταθερά τον ήδη προσβληθέντα από καρκίνο ασθενή (Πανεπιστήμια)..
Νομίζω ότι αυτές ήσαν οι δύο κρίσιμες στιγμές που εδημιούργησαν το σημερινό χάος στα Πανεπιστήμια. Μεταχειρίζομαι ευγενή έκφραση. Ίσως έπρεπε να πω το σημερινό μπου λο!!.
Για την ιστορία σημειώνω ότι οι Καθηγητές που εξελέγοντο Βουλευτές (κατά την αρχή τουλάχιστον της εφαρμογής της διατάξεως) είχαν επιτύχει –με διακομματικές προσπάθειες!- γνωμοδότηση της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με πλειοψηφία μίας ψήφου!!) ότι εδικαιούντο, πλην των αποδοχών του βουλευτού, και το μισθό του Καθηγητού…
Αιτιολογία;
Συνέχιζαν την ερευνά τους στα Πανεπιστήμια..
Σήμερα πρωτοείδα το σχόλιο του Univers και έκρινα σκόπιμο να γράψω αυτά που γνωρίχω ως αυτόπτης και αυτήκοος..

Univers said...

@ πανάσχημη:

Είναι γνωστό και αυταπόδεικτο.

Οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαών, οι Γερμανοί ξενέρωτοι και οι Άγγλοι (παλιο-)αδελφές. Και όλοι μαζί συλλήβδην κουτόφραγκοι (μόνον τους Γάλλους συγχωρούμε ενίοτε, λόγω και της δικής τους ροπής σε ψευδοσοσιαλιστικές φαινάκες - στην Ελλάδα προλάβαμε να θεωρήσουμε βεβαία την εκλογή της Segolène με το που δήλωσε υποψήφια).

Η αφεντομουτσουνάρα μας κρίνει τους πάντες αφ' υψηλού. Όταν αυτοί βρισκόντουσαν στα δένδρα εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Κτλ. κτλ. κτλ.

Και τα σημερινά χάλια μας; Μα ασφαλώς φταίνε οι "ξένοι δάκτυλοι". Τώρα πώς κατορθώνουν οι ξενέρωτοι, οι κουτόφραγκοι και οι αδελφές να μας βάζουν..."δάκτυλον";

Ε!, εδώ έρχεται η τουρκοκρατία να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Το έθνος εκάμφθη από την σκλαβιά, και μας βρήκαν ακόμη σκυμμένους οι δυτικοί και γι' αυτό μας βάλαν και μας βάζουν ακόμα τον "ξένον δάκτυλόν" τους.

Και όμως. Και άλλα έθνη καταστράφηκαν μία και δύο φορές και ορθοπόδησαν και δημιούργησαν (Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία). Η αλήθεια είναι ότι εμείς την βρίσκουμε με τον "ξένο δάκτυλο", αφού δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τίποτε στην μοίρα μας, όσο την Γη διαφεντεύουν άλλοι (πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι...)

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

@ χριστοσ βαρδακασ

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεισφορά σας. Όπως λέει και ο Χ. Γιανναράς, ο κατήφορος είναι γρήγορος και εύκολος. Η διάλυση γίνεται σχεδόν αυτοστιγμεί, η οικοδόμηση θέλει χρόνο και θέληση.

Κοιτάζοντας πίσω 30 χρόνια, είναι λες και βαλθήκαμε να τα διαλύσουμε όλα στην παιδεία. Τώρα τι γίνεται;

Τι γίνεται τώρα, που όταν δύο συμπολίτες μας "ακουμπισθούν" σε μια γωνία της Αθήνας, με τα αυτοκίνητα- περιφερόμενους εγωισμούς τους, αυτοστιγμεί βρίζονται σκαιότατα και έρχονται στα χέρια;

Πώς να χειριστούμε την πλήρη απουσία παιδείας, την συμπεριφορά των περισσοτέρων ως θηρίων, που μόλις δυσανασχετούν σε κάτι γρυλλίζουν και δείχνουν τα δόντια τους, έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν;

Univers said...

Διαβάστε και αυτό. Εγώ το εισπράττω ως γροθιά στο στομάχι της ελληνικής αποχαύνωσης.

Nikos Lioliopoulos said...

Γιανναράς=η απόλυτη Ελληνική αποχαύνωση!Ειναι δυνατόν να γειτνιάζει με τον Μπουκάλα και τόν Μανδραβέλη.Αχ αυτή η καθημερινή ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο!

Univers said...

Εγώ συμφωνώ με τα περισσότερα κείμενα του Μανδραβέλλη και με τα περισσότερα του Γιανναρά. Και πάντως συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο του link.

Λυπάμαι...

Univers said...

...και η χάρη της Καθημερινής έγκειται μεταξύ των άλλων και στο ότι έχει περιλάβει στα φύλλα της αντικρουόμενες απόψεις.

Ίσως είναι καλό να μην διαβάζουμε μόνον αυτά με τα οποία συμφωνούμε...

Nikos Lioliopoulos said...

Είναι αλήθεια οτι και εγώ συμφωνώ με το συγκεκριμένο κείμενο του Γιανναρά!

SniperAthens said...

ΩΧ.. ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΚΑΠΗ ΕΙΝΑΙ...

Univers said...

Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες επισκέψεων. Μετά οι υπέργηροι κοιμούνται...

Univers said...

Τα κεφαλαία υποθέτω είναι για να τα διαβάζουν όσοι έχουν θολώσει τα μάτια τους από τον καταρράκτη...