Thursday, November 08, 2007

Ζωνιανά 2

Τα Ζωνιανά στα διεθνή fora



Σημ.: Όσοι περαστικοί, διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην κυριακάτικη Καθημερινή της 11-11-2007, εξαιρετικό κατά τη γνώμη μου και αποκαλυπτικό του συνόλου προβλήματος, των ριζών και των παραφυάδων του.

19 comments:

Locus Publicus said...

Universe, το χιούμορ σου μαζί με τις αναλύσεις σου υπέροχο!!

Να υπενθυμίσω πως και το FARC της Κολομβίας δειλά δειλά ξεκίνησε, με ένα αντάρτικο της πλάκας, και θέριεψε σε μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση με σύγχρονο στρατό, δικό του κράτος εν κράτει, δικούς του επιστήμονες (κυρίως χημικούς), προιόντα κοκαίνης υψηλής ποιότητας, συστήματα πληροφορικής και πολιτική εκπροσώπηση.

Ας παραδειγματιστούν οι απανταχού αγρότες τι σημαίνει προσαρμοστικότητα στις ανταγωνιστικές δυναμικές της παγκοσμιοποίησης.

Δυστυχώς δεν είμαι στην Ελλάδα για να απολαύσω τις τηλεοπτικές αναλύσεις των Κακαουνάκη, Ζουράρη, Τράγκα και Παπα Τσάκαλου. Είμαι σίγουρος πως οι αναλυτές έχουν ήδη πάρει θέση στα παράθυρα.

Univers said...

Μάγος είσαι;

vasikos metoxos said...

Univers, έχεις μπει στην ουσία του ζητήματος.Το αίτημα για άμεση διακοπή της κάθε μορφής παρανομίας στα Ζωνιανά σημαίνει ότι οι Ζωνιανοί θα πρέπει να αποφασίσουν να

1. Δουλέψουν. Πράγμα που δεν το έχουν ξανακάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

2. Μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Οπότε θα τους φάει η Μέρκελ στη μάπα...

Univers said...

...ή να μεταναστεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και να επιστρατεύσουν τις γνώσεις τους στην καλλιέργεια του... βαμβακιού, οπότε θα τους επιδοτεί (-ούμε)...

Πάντως, χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη για να αποφανθεί κανείς αν οι "δραστηριότητες" των Ζωνιανιτών (;) αποφέρουν συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία ή όχι. Ας επιχειρηθεί μια ανάλυση εκ του προχείρου:

Απ' ότι κατάλαβα, τα χρήματα από το χασίς (που κυρίως εξάγεται) χρησιμοποιούνται για εισαγωγή κοκαΐνης, η οποία και διατίθεται στην εσωτερική αγορά.

Αν είναι έτσι, τα χρήματα των χρηστών κοκαΐνης αντί να φεύγουν εκτός Ελλάδος συγκεντρώνονται στα χέρια των (Ελλήνων) εξαγωγέων χασίς. Κάτι είναι και αυτό: εσωτερική αναδιανομή και ανάσχεση οικονομικής αιμορραγίας προς το εξωτερικό. Από την άλλη, πάλι θα διατεθούν τελικά στην αγορά εισαγομένων (κότερα, αυτοκίνητα, ρολόγια, είδη πολυτελείας κλπ.), οπότε τζίφος... Μόνον αν η αξία της εγχώριας παραγωγής υπερκαλύπτει το κόστος της εγχώριας ζήτησης, κάτι μένει. Ζητείται ειδικός.

Στα σοβαρά, τώρα, είναι πασίδηλο ότι στην Ελλάδα κατ' ουσίαν δεν λειτουργεί το "πόθεν έσχες" (αρχής γενομένης από βουλευτές και υπουργούς) αλλά μόνον (και για λόγους τυπικούς) το "έσχες". "Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις", που λέγανε και στη δεκαετία του '80. Κανείς δεν ρωτάει πού το βρήκες (τουλάχιστον τους οικονομικά ισχυρούς). Περιττό λοιπόν το money laundering στην Ελλάδα. Αλλιώς τέτοιες δραστηριότητες θα σήμαιναν συναγερμό στις Εφορίες.

vasikos metoxos said...

Απ' ότι φαίνεται θα τους στριμώξουν με άνοιγμα των λογαριασμών τους και με το πόθεν έσχες. Άκουσα ότι τη Δευτέρα μεταβιβάστηκαν πόρσε αυτοκίνητα υπόπτων!!!Σημείωσε ότι στη συνέχεια τα ΕΚΑΜ θα μπουκάρουν στα Ανώγεια και στα Λιβάδια. Εκεί θα δεις τι έχει να γίνει...

ΥΓ Ζωνιανοί είναι το σωστό που λένε στην Κρήτη. Το "Ζωνιανίτες" είναι παλιοελλαδίτικη φόρμα και δεν χρησιμοποιείται στη λεβεντογέννα, δολαριοτόκο (που θα λεγε και ο Ζουράρις) Κρήτη....

Univers said...

Ευρωτόκος παρακαλώ. Να μην υποτιμούμε και το ευρωπαϊκό νόμισμα, τώρα που και η Ζιζέλ ζητά τα συμβόλαιά της να συνάπτονται σε αυτό!

Unknown said...

Οι ειδήμονες λένε ότι στην Ηλεία βγαίνει καλίτερο από τα Ζωνιανά..
Μάλιστα προ ετών ο Νομάρχης Ηλείας ή κάποιος Δήμαρχος στην Ηλεία καυχήθηκε ενώπιον του φακού ότι στην Ηλεία βγαίνει το καλίτερο στον κόσμο.. (καλλίτερο και από την Περσία..) και ότι εξάγεται στην Ολλανδία!.
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να έχω προσωπική γνώμη..
Πάντως λέγεται ότι η αναποτελεσματικότης των πυροσβεστών (και διάφορα άλλα μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες του συνήθους κοτσάνες των "δημοσιογράφων" που έσπευσαν επί τόπου) στις πυρκαγιές στην Ηλεία οφείλεται στις πολλές φυτείες που καίγονταν ..

squarelogic said...

"Αν είναι έτσι, τα χρήματα των χρηστών κοκαΐνης αντί να φεύγουν εκτός Ελλάδος συγκεντρώνονται στα χέρια των (Ελλήνων) εξαγωγέων χασίς. Κάτι είναι και αυτό: εσωτερική αναδιανομή και ανάσχεση οικονομικής αιμορραγίας προς το εξωτερικό. Από την άλλη, πάλι θα διατεθούν τελικά στην αγορά εισαγομένων (κότερα, αυτοκίνητα, ρολόγια, είδη πολυτελείας κλπ.), οπότε τζίφος... Μόνον αν η αξία της εγχώριας παραγωγής υπερκαλύπτει το κόστος της εγχώριας ζήτησης, κάτι μένει"

Κορυφαία οικονομικη αναλυση ευρύτερης οπτικης!
Univers εκτος απ το θανατηφορο χιουμορ της φωτο,αψογη κι η περαιτερω συζητηση!

Παντως σε μια κοινωνια με υγιή αντανακλαστικα,θα ηταν ονειδος να λέει κανείς οτι καταγεται απο αυτα τα Ζωνιανά...Και βεβαια δεν ειναι μονο τα χωρια του Μυλοποταμου."Ζωνιανα" υπαρχουν και αλλαχου,τοσο γεωγραφικα μιλωντας,οσο και σχετικα με το ειδος της δραστηριοτητας που ορισμένα κυκλωματα λυμαινονται.

Univers said...

Διπλό το χτύπημα στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της χασισοκαλλιέργειας: το καλοκαίρι οι φωτιές στην Ηλεία και τώρα αυτή η "αναποδιά" με την Κρήτη.

Και παρ' όλα ταύτα, οι ευσυνείδητοι καλλιεργητές - θύματα θεομηνιών και ανθρώπων τι ζητάνε; Μήπως επιδότηση για κάθε ρίζα που ξεχώθηκε; Μήπως εφ' άπαξ ενίσχυση; Μήπως δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και κολοσσιαία διάρκεια αποπληρωμής;

Τίποτε απ' όλα αυτά. Ενώ ο οποιοσδήποτε άλλος συμβατικός καλλιεργητής θα έμπαινε μέσα στο χωράφι με τις κάμερες των καναλιών και τους μαρκουτσοφόρους και θα έδειχνε με οιμωγές τους κατεστραμμένους καρπούς, τα αφανισμένα φυτά στην τηλεόραση, μήπως και επιταχυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων, οι Ζωνιανοί απλώς υπομένουν με καρτερία μέχρι να φύγει ο συρφετός από το χωριό και να αναστήσουν ήσυχα-ήσυχα τις φυτείες τους.

Και σεις μού θέλετε να παταχθεί το "κράτος των Ζωνιανών". Μα, είσθε με τα σωστά σας;

Univers said...

Στα σοβαρά, τώρα, στον απόηχο των όσων λέει ο Τετράγωνος, η Ελλάδα είναι γεμάτη από "Ζωνιανά", άβατα για τον νόμο, αδιάφορο αν προσδιορίζονται γεωγραφικά ή μη.

mickey said...

Και σεις μού θέλετε να παταχθεί το "κράτος των Ζωνιανών". Μα, είσθε με τα σωστά σας;

Άφες αυτοίς, σύντεκνε!

Κουζουλάθηκαν ομαδικά :))

mickey said...

Υποκλίνομαι κι εγώ μπροστά στην εμπνευσμένη στιχομυθία του post - μια ακόμα από τις πολλές και καταπληκτικές που έχεις συλλάβει!

Θαρρώ πως έχεις αποκτήσει μοναδικό στίγμα στην μπλογκόσφαιρα με αυτές ;)

Univers said...

Ένεκα που το χέρι είναι κουλό στην σκιτσογραφία...

Unknown said...

Ζωνιανιά και πάσης Ελλάδος..
Ζωνιανιά ζείτε εσείς μας οδηγείτε..
Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, όλοι μας αυτοκαλλιεργητές..

Λωτοφάγος said...

Εκπληκτικό, Univers! Έχουμε και λέμε: 1 εικόνα=1.000 λέξεις+39 λέξεις του διαλόγου=1.039! 'Εγραψες! Το μόνο που μας απομένει -γιατί δεν περιμένω τίποτε από την αστυνομία- είναι να βρεθεί αύριο ένας νέος Πάνος Καρνέζης να γράψει τις... "Μεγάλες ατιμίες"! Οι Άγγλοι θα το βρουν υπέροχο, οι εκδότες μας θα το ανακαλύψουν, θα το μεταφράσουν και τα εγγόνια μας θα το διαβάζουν κουνώντας το κεφάλι και κάνοντας "τσ!τσ!τσ!" Λες να μην υπάρχουν τότε άλλα Ζωνιανά;

Univers said...

Πάντα με απασχολούσε αν η επιτυχημένη συγγραφή μιας φανταστικής ιστορίας - βασισμένης κατά το μάλλον ή ήττον σε πραγματικά βιώματα - είναι μια μετουσίωση της πραγματικότητας ή η ίδια η πραγματικότητα που οι πολλοί δεν βλέπουν και που ο συγγραφέας την κάνει ορατή.

Λωτοφάγος said...

Κλίνω προς το δεύτερο. Γι αυτό, άλλωστε, και κάποιοι συγγραφείς είναι διαχρονικοί και παγκόσμιοι: γιατί βλέπουν, ενώ εμείς απλώς κοιτάμε!

squarelogic said...

Παρα πολύ διαφωτιστικό το λινκ στο αρθρο...
Ετσι εξηγουνται λοιπον καποια πραγματα.
Αυτό που προκαλει μεγαλη εντυπωση είναι η αδηφαγία τους:
Λεφτά με τη σεσουλα απο τις επιδοτήσεις,λεφτα απ τις καλλιεργειες χασις,λεφτά απο πσοστασίες,ληστείες,πορνεία ,you name it!
Τι στην ευχή τα θελανε τοσα εκατομμυρια ευρω οι πρωην τσομπανηδες και ζωοκλέφτες?
Αυτο ειναι ενα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις διάφορες περιπτωσεις ανομίας,και αφορά και τις προσφατες περιπτωσεις αναμειξης ενστολων σε ληστείες/συμβολαια θανατου:
Η καταρρευση/ανυπαρξια εσωτερικων αντιστασεων και η πληρης απουσια σκεψης προσαρμογής των επιθυμιών στις(νομιμες...) δυνατοτητες καποιου.
(ξερω,το αγαπημενο σου θεμα...)

Univers said...

Υπάρχει η βουλιμία κατοχής, αλλά υπάρχουν και οι ανάγκες που γεννά το μεγάλωμα της "δουλειάς". Πρέπει να ταϊστεί κόσμος, να κλείσουνε στόματα. Το ένα φέρνει το άλλο.

Εγώ εντυπωσιάστηκα με την... στρεμματική απόδοση της χασισοκαλλιέργειας. Χίλια δενδρύλλια, λέει, δίνουν 2,5 τόνους χασίς αξίας 5.000.000 ευρώ!!! Τι έκταση χρειάζεται για να αναπτύξεις μια καλλιέργεια 32Χ32 (= περίπου 1000) δενδρυλλίων; Κι η μάνα μου βάζει κάτι ντομάτες που τις ποτίζει ένα τρίμηνο και δεν βγαίνει και τίποτε. Μας μπαίνουν ιδέες...

Τι λέει το κλίμα στην περιοχή σας αγαπητέ; Μήπως να σκεφτούμε το joint venture?

(Σημειωτέον, νομίζω στην ΝΕΤ ή τον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε η εμπειρία δημοσιογράφου που ενώ έκανε ρεπορτάζ στον Υμηττό για τις καταπατήσεις έπεσε σε φυτεία χασίς. Αντιλήφθηκαν ότι τους παρακολουθούσε διακριτικά κάποιος... Την άλλη μέρα που ξαναπήγαν εκεί, είχαν όλα εξαφανισθεί.)