Tuesday, November 13, 2007

(Απίστευτα και όμως) ΠΑΣΟΚικά

Αργεί απίστευτα η καταμέτρηση των ψήφων στα 1400 εκλογικά τμήματα, όπου φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν για πρόεδρο του κόμματος την Κυριακή. Ενώπιον της αδυναμίας ανακοινώσεως τελικού αποτελέσματος, ο κομματικός μηχανισμός έχει περιέλθει σε αμηχανία και μερικοί τολμούν να προτείνουν ακραίες λύσεις*...


Εν τω μεταξύ αναμετράται με την μελαγχολία ο Β. Βενιζέλος, αναπολώντας κομβικά σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας...



*Σημ.: Θυμίζω, σε όσους τυχόν δεν σταχυολογούν την πικάντικη ειδησεογραφία, ότι κατά την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (05/10/2007) ο Ν. Αθανασάκης είπε εκνευρισμένος στην Τ. Αντωνίου (η οποία είχε κάνει λόγο για ιδεολογικό φασισμό στο ΠΑΣΟΚ): "Τόνια σταμάτα. Στη νεολαία παλιά πρώτα έβγαιναν τα αποτελέσματα και μετά γίνονταν οι ψηφοφορίες".

25 comments:

Unknown said...

Τα αποτελέσματα αργούν να βγουν επειδή η καλή δουλειά αργεί να γίνει..
Γιατί άραγε δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ; Πρώτα αποτελέσματα και μετά εκλογές..
Πάντως έχω και μία απορία.
Την προηγούμενη φορά ψήφισαν (όπως μας είπαν)χωρίς προεκλογικές καμπάνιες και προετοιμασίες και με ένα και μοναδικό υποψήφιο πλέον του 1.000.000 ανθρώπων. (Γιαυτό εγώ τότε αποκαλούσα τον Γιώργο εκατομμυριούχο!!)
Και χωρίς Η/Υ κλπ τα αποτελέσματα βγήκαν αμέσως..
Εδώ γιατί ψήφισαν ύστερα από τόση προετοιμασίες λιγότεροι και τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη;
Ίσως να οφείλεται σε έλλειψη ενθουσιασμού..
Την προηγουμένη φορά πάντως ένας γνωστός μου (φανατικός Γεωργικός, "οπαδός") ψήφισε τον Γιώργο τρεις φορές!!
Την 1η φορά στο κυλικείο ενός νεκροταφείου στην επαρχία όπου έπαιρναν τον καφέ σε μνημόσυνο και είχαν στήσει κάλπη. (Μάλιστα ο νεκρός ήταν φανατικός νεοδημοκράτης και οι θλιμμένοι συγγενείς και φίλοι έλεγαν ότι ώρα είναι να σηκωθεί ο νεκρός και να πλακώσει τους ψηφολέκτες στις κλωτσιές.. (Ήταν και βίαιος τύπος ο μακαρίτης -πολύ εύκολα καρπάζωνε- και δεν σήκωνε αστεία ιδίως στην πολιτική..). Την 2η φορά γυρίζοντας απ΄το μνημόσυνο προ των πρώτων διοδίων και την 3η φορά προ των δευτέρων διοδίων).

Locus Publicus said...

Καλησπέρα universe,
Ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος, αλλά αυτή η τρομερή επικαιρότητα πάνω στο θέμα της εκλογής του προέδρου με αφήνει εντελώς αδιάφορο. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν μπορεί να καλύψει την τρομερή αλήθεια πως το κόμμα αυτό διαχειρίστηκε τα μεγαλύτερα κεφάλαια επενδύσεων που πήρε ποτέ η Ελλάδα, και τα κατασπατάλησε. Πολέμιοι της Ευρωπαικής Ενωσης και κάθε τι δυτικού, υπόσχονται τώρα να αλλάξουν πολιτικές και να στραφούν αριστερότερα!

Ντρέπομαι για την ύπαρξή τους.

Unknown said...

@locuspublicus
Εμένα δεν με πειράζει με τα λόγια να στραφούν αριστερότερα και να λεηλατήσουν τις αριστερές ψήφους.. Κόλπο δοκιμασμένο και ξαναδοκιμασμένο..
Αριστερή πολιτική δεν μπορούν να κάνουν γιατί θα χρεωκοπήσουν..
Θυμηθείτε το σύνθημα του Α. Παπανδρέου "οι βάσeιw φύγουν" και σαν αποτέλeσμα οι ΗΠΑ πήραν την καλύτερη και χρησιμότερη βάση τους στο Άκτιο.
Οι Κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται από αυτά που κάνουν και όχι από αυτά που λένε..

Univers said...

@ χριστοσ βαρδακασ:

Απολαυστικά στιγμιότυπα, που θα μπορούσαν να γίνουν και ταινία! Βεβαίως και να ψηφίσει ο φανατικός 3 φορές! Πρέπει η ζέση του να καταγραφεί με κάποιο τρόπο!

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Παπανδρέου/Βενιζέλου, πλήθος γαργαλιστικών λεπτομερειών για την "δημοκρατικότητα" των διαδικασιών της προηγούμενης εκλογής αλλά και για την "ευρυθμία" λειτουργίας της εσωκομματικής δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ γενικότερα θα έμεναν ανεπιβεβαίωτα.

Δεν εξεπλάγην από τα θρυλούμενα έργα και τις ημέρες της τέως γραμματέως της νεολαίας ΠΑΣΟΚ (ιδού και άλλες διαρροές) ή ότι η πρώτη εκλογή ΓΑΠ ήταν διαδικαστικώς διάτρητη.

Το θλιβερό για μένα είναι ότι το κόμμα αυτό με τέτοια ελλείμματα δημοκρατίας έχει την αξίωση να μονοπωλεί τον χαρακτήρα "δημοκρατικός" και "προοδευτικός": "δημοκρατική παράταξη", "προοδευτικοί πολίτες", "δημοκρατικές διαδικασίες" και όλη αυτή η απεχθής παραφιλολογία του ΠΑΣΟΚ περί δημοκρατίας και προοδευτισμού, των οποίων - ως φαίνεται - επιθυμεί να κατέχει την αποκλειστικότητα.

Και επίσης, ότι με την εξαίρεση ισχυρών ενδοκομματικών συγκρούσεων που αφορούν το αξίωμα του Προέδρου, τέτοια φαινόμενα καλύπτονται συστηματικά από πέπλο σιωπής.

Univers said...

@ locuspublicus:

Στο ΠΑΣΟΚ ο χαρακτηρισμός "δεξιός" είναι η υψίστη ύβρις. Γι' αυτό και ο ένας υποψήφιος τον εξετόξευε επιτιμητικά εναντίον του άλλου (διά του... περιβάλλοντός τους) τακτικά, κατά την διάρκεια αυτών των 50 ημερών. Η στόχευση είναι σαφής: Οι αριστερών αντανακλαστικών ψηφοφόροι, ακόμη και αυτοί για τους οποίους η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το '81 ήταν μια δεύτερη ευκαιρία να κερδίσουν έναν εμφύλιο (που έχασαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους). Αλλά και όσοι ψηφοφόροι διάκεινται ιδιαίτερα αρνητικά απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως.

Για τα περί σπατάλης κτλ. είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσω. Αλλά στο ΠΑΣΟΚ η μαζική φαντασίωση είναι αυτή της νεκρανάστασης του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα μοιράσει και πάλι χρήματα και δημόσιες θέσεις αφειδώς, κοροϊδεύοντας τους κουτόφραγκους. Αυτή την φαντασίωση ενσαρκώνει για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ ο Υιός του. Είναι ένας, τουλάχιστον, από τους λόγους για τους οποίους υπερψηφίστηκε.

Το θέμα είναι ότι και στην ΝΔ έχουν αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό "δεξιός". Αλλά ούτε και οι του ΛΑΟΣ είναι ή θέλουν να λέγονται "δεξιοί". Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα που κατήργησε ένα μέρος του φάσματος της πολιτικής.

Locus Publicus said...

univers said...
Το θέμα είναι ότι και στην ΝΔ έχουν αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό "δεξιός".

Εδώ είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος! Ζητείται δεξιό κόμμα στην Ελλάδα. Με σαφή πολιτική. Αλλά ο λαικισμός πουλάει και η κοινωνία αριστεροφέρνει. Δεν είναι δυνατόν ο Γιώργος Παπανδρέου που γνωρίζει καλά την Ευρώπη, τις διεθνής τάσεις και στρατηγικές, να μην καταλαβαίνει πως ο κόσμος σήμερα απαιτεί δεξιά πολιτική. Γι' αυτό λυπάμαι. Γιατί διαισθάνομαι το δούλεμα. Και η ΝΔ, που μίλησε για επανίδρυση θεσμών και κράτους, σπατάλησε 3.5 χρόνια με άτολμη κυβερνητική πολιτική.

Τα προβλήματα της χώρας εχουν πια φτάσει στο απροχώρητο. Υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό, ανταγωνισμός, έλλειψη βασικής υποδομής σε δρόμους, δίκτυα πληροφορικής, εξωτερικό χρέος. Και εμείς μιλάμε για καταλήψεις σχολείων, άσυλα, και αριστερές στροφές. Θεωρώ πως τα περιθώρια έχουν στενέψει αισθητά. Αν τα προβλήματα δεν λυθούν ΤΩΡΑ, η χώρα θα χάσει άλλα 20 χρόνια ανάπτυξης.

Univers said...

Η χώρα χρειάζεται μια απενοχοποιηένη Δεξιά, μια Δεξιά που να μειώσει το κράτος και να βάλει τον ανταγωνισμό να δουλέψει.

Και μια νεωτερική Αριστερά, μια Αριστερά με αληθείς κοινωνιοκεντρικές αντιλήψεις, με διάθεση να επαναπροσδιορίσει το στίγμα της απέναντι σε αυτό του φιλελευθερισμού, με σύγχρονους όρους. Μια Αριστερά που προστατεύει τον εργαζόμενο από την αυθαιρεσία του εργοδότη. Μια Αριστερά που υποστηρίζει την ευχέρεια του εργαζομένου να διαφοροποιείται όσον αφορά την ένταση και την διάρκεια της απασχόλησής του, με την ανάλογη διαφοροποίηση στις απολαβές. Όχι μια Αριστερά που στοχεύει στην εξίσωση προς τα κάτω, μια Αριστερά του κρατικισμού, μια Αριστερά - δεκανίκι της κρατικής αργομισθίας, μια Αριστερά όπου βρίσκει υποστήριξη κάθε ατομική αξίωση, οσοδήποτε παράλογη και αν είναι αυτή.

Σ' αυτό το τελευταίο, ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα, υπήρξε εκκωφαντική σιωπή σ' αυτή την εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ. Αναλώθηκαν όλοι σε ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού: "Εγώ είμαι πιο παπανδρεϊκός". "Όχι, εγώ". Κέρδισε ο εξ ορισμού παπανδρεϊκότερος...

Άλλο παράδειγμα Αριστεράς προς αποφυγή: Η Γαλλική. Αυτή την ώρα με τα συνδικάτα της και τις φοιτητικές οργανώσεις προσπαθεί να παραλύσει εκ νέου τη Γαλλία, ενώ 57% των Γάλλων είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων (οι οποίες σημειωτέον είχαν τεθεί επί τάπητος προεκλογικώς και δεν ξαφνιάζουν κανένα). Μέθοδοι γνωστές και εδώ: λουκέτα σε πανεπιστήμια, καταλήψεις δημοσίων χώρων (πχ. σιδηρ. σταθμών) κοκ.

squarelogic said...

univers
Ελλας- Γαλλία-συμμαχία!(στην αεργία...)
(τωρα που το θυμηθηκα αυτο!)

Και δεν επιτρεπονται οι κρισεις για τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ:ξερεις καλά πως οτι κανει το συγκεκριμένο κόμμα ειναι εξ ορισμού δημοκρατικο!Απλως,σε περιπτωσεις οπως της Τωνιας-θελω να γίνω Βασω-Αντωνίου η "Δημοκρατία" προηγείτο ελαφρως της ψηφοφορίας!

Univers said...

Όταν γίνεται θεωρητική συζήτηση για σύμπαντα όπου θα μπορούσε να προηγείται το αποτέλεσμα του αιτίου, γιατί να μην υπάρχουν κόμματα όπου το αποτέλεσμα προηγείται της ψηφοφορίας;

mickey said...

Η δεύτερη σου "σύνθεση" όλα τα λεφτά!

Κλαυσίγελος...

Λωτοφάγος said...

Οι διάλογοι στις φωτογραφίες άπαιχτοι! Γιατί όχι, πατριώτες; Και 3 και 10 φορές να ψηφίσουμε Γιωργάκη. Τι δηλαδή, μόνο στη Γιουροβίζιον θα το κάνουμε; Ούτως ή άλλως, εκεί υπάρχει το ίδιο ποσοστό πολιτικής όπως και στο ΠΑΣΟΚ. Δεξιά; Πού την είδατε; Όλοι είμαστε αριστεροί, τέρμα και τελείωσε! Εμπρος, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, και Κώστα και Γιώργο σηκώστε στους ώμους!

Anonymous said...

Αγαπητέ Univers

Χθες είδα για πρώτη φορά την σελίδα σου και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.
Η φυσική και η αστρονομία είναι θέματα που μου αρέσουν επίσης πάρα πολύ. Χάρηκα που γράφεις και τεχνικές συμβουλές για τους νέους bloggers,θα τις εξερευνήσω σιγά - σιγά και θα μάθω νέα κόλπα :)

Univers said...

@ λωτοφάγος:

Εγώ αναλαμβάνω τον Γιώργο που είναι και στυλάτος, μιας και έχω και ευαίσθητη μέση.

@ sea:

Ενδιαφέρον το blog σου και πολύπτυχο! Θα το δω αναλυτικά το βράδυ. Ευχάριστη έκπληξη επίσης να βρίσκεις στην Ελλάδα ανθρώπους με ενδιαφέρον για φυσική - κοσμολογία. Νόμιζα πως την τελευταία φορά που Έλληνας κοίταξε προς τον ουρανό (με επιστημονικό ενδιαφέρον, όχι για να δει αν βρέχει) ήταν την εποχή του Πτολεμαίου.

Τώρα οι αδήριτες ανάγκες της ζωής με υποχρεώνουν να τρέξω κοιτώντας προς τη γη και όχι προς τον ουρανό, για να μην πάθω σαν την αλεπού του αισώπειου μύθου, που θέλοντας να γίνει αστρονόμος ατένιζε με επιμονή τους ουρανούς και κατέληξε μέσα σ' ένα πηγάδι!

Πάντως, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα... του Ποντικού τω Ποντικώ, οι οδηγίες τεχνικής φύσεως περί τα blog, στο link που δίνω, είναι του - πολύ κινητικού στην μπλογκόσφαιρα - Mickey.

doctor said...

Τελικά ποιος κέρδισε;

Ο Γιωργάκης ή ο Παπανδρέου; lol

doctor

Anonymous said...

H κοσμογραφία ήταν το ένα από τα δύο μαθήματα που είχα καλό βαθμό.Το άλλο ήταν η γυμναστική, την οποία σταμάτησα έκτοτε αλλά πήρα ποδήλατο και θ' αρχίσω να κόβω βόλτες :)
Πιστεύω όμως ότι όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τ' αστέρια.
Πέρσυ που αποφάσισα να ξαναδιαβάσω, άρχισα άμεσα από την αστρονομία :). Μ' αυτές τις εξελίξεις,εκ των πραγμάτων θα διάβαζα και φυσική. Ευτυχώς υπάρχουν βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης να καταλαβαίνουμε κι οι ανιδείκευτοι.
Διάβασα μερικά, πήρα κι άλλα, οι φωτογραφίες είναι υπέροχες...
Κοντά στα Χριστούγεννα θα φτιάξω ιστολόγιο αστρονομίας, να ταξιδέψουμε στα άστρα τις γιορτές :)
Έχω κρατήσει σημειώσεις από τα βιβλία που διάβασα και με τις φωτογραφίες θάναι το στολίδι του blog :)
Αλλά τώρα οικονομία και πάλι οικονομία, είναι τόσο χρήσιμη !

Univers said...

@ doctor:

Τι Γιωργάκης; Αυτός είναι Γιώργαρος πια!

@ sea: ("Κοντά στα Χριστούγεννα θα φτιάξω ιστολόγιο αστρονομίας, να ταξιδέψουμε στα άστρα τις γιορτές")

Προχώρει! Πάντως οι περισσότεροι εδώ (και, εδώ που τα λέμε, όχι μόνον εδώ) μπερδεύουν την αστρονομία με την αστρολογία...

Anonymous said...

:)

vasikos metoxos said...

Εγώ με την Τόνια είμαι. Ορθολογισμός και εκλογίκευση σύντροφοι...

Λωτοφάγος said...

Ο συμπαθέστατος παππούς στην "Πολίτικη κουζίνα" συνέδεε ευφυώς την αστρονομία με τη γαστρονομία. Ο Αίσωπος στον μύρο του σατιρίζει τον Θαλή τον Μιλήσιο! Και στην αρχαία Ελλάδα έγραφαν κακίες!

Λωτοφάγος said...

"Στον μύθο του", εννοούσα. Τώρα τελευταία, το ποντίκι μου αυτονομείται και δεν νομίζω να το επηρέασε η επέτειος!

mickey said...

Πάντως απόψε με τόση συννεφιά, Λεωνίδες δεν πρόκειται να δούμε :(

(και είμαι ακόμα κάπως κρυωμένος για να τρέχω εις τας... εξοχάς)

Univers said...

@ λωτοφάγος:

Η σάτιρα αποδεκτή, κι εγώ μάλλον αυτοσαρκάζομαι με τον μύθο της αλεπούς/αστρονόμου και του πηγαδιού. Θυμάμαι, όταν μου τον είπε ο πατέρας μου, μικρό, (για να με προσγειώσει στα γήινα) με εξόργισε. Αλλά υπάρχει δόση αληθείας....

Ακόμα και σε χώρες με προωθημένες τις επιστήμες γύρω από τη βασική έρευνα, η αστρονομία, η κοσμολογία κτλ. δεν αποδίδουν οικονομικά όσο άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις. Ο Carl Sagan στο "Η Επαφή" περνάει τον καημό του, προφανώς, όταν παρουσιάζει την μικρή ηρωίδα του (Αμερικάνα) να δέχεται την εξής ερώτηση από το περιβάλλον της, με το που δηλώνει ότι θέλει να γίνει αστρονόμος: "Και για να ζεις, τι θα κάνεις;"


..............................................

@ Mickey:

Περαστικά! Πάντως με τα φώτα της Αθήνας, οποιαδήποτε παρατήρηση είναι συσχερής και γίνεται δυσχερέστερη λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης (με την εξαίρεση των ημερών όπου φυσά βοριάς).

Ο φωτισμός είναι πλέον πρόβλημα και στις επαρχιακές πόλεις. Δείκτης "ρύπανσης" της ατμόσφαιρας από φως είναι και το χρώμα του ουρανού όταν έχει συννεφιά. Παλαιότερα, τουλάχιστον στις μικρές επαρχιακές πόλεις δεν έβλεπες αυτό το κόκκινο χρώμα στα σύννεφα (αντανάκλαση του φωτισμού των δρόμων, σταδίων, πλατειών και λοιπών δημοσίων χώρων). Ουδέν καλόν αμιγές κακού.

SniperAthens said...

@sea: Χάρηκα που γράφεις και τεχνικές συμβουλές για τους νέους bloggers


η λέξη με bold είναι the operative word


(πόσους ψήφους πήρε ο GAP σε σχέση με τις 16 Σεπτ όπου πήρε 2,7 εκ.? - κάντε την αναγωγή και θα δείτε ποιός είναι ο κερδισμένος)

Univers said...

Sniper: Αναμφίβολα ο πιο επιμελής αναγνώστης των σχολίων του blog μου.

Επί της ουσίας: Το πόσες ψήφους ακριβώς πήρε ο ΓΑΠ (και επί ποίου πραγματικού αριθμού ψηφισάντων) θα το πληροφορηθούμε από ακριτομυθίες των συγκρουομένων αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές, όπως άλλωστε σε αυτές μάθαμε ότι τα περί... 1 εκ. ψηφοφόρων του πανηγυριού του 2004 ήταν επινοημένο νούμερο.

Anonymous said...

Ε, το στρογγυλέψανε...:)