Από το πολιτικό γραφείο του Κου Κυριάκου Μητσοτάκη μου κοινοποιήθηκε (στο e-mail του blog) το περιεχόμενο επερώτησής του με θέμα το υποχρεωτικό διά νόμου λουκέτο των γυμναστηρίων τις Κυριακές. Παρ’ ότι αγνοώ αν υπήρξε απάντηση, θεωρώ ότι, στην χώρα όπου το αυτονόητο είναι ζητούμενο, μια τέτοια ερώτηση έχει την αξία της.
Θυμίζω επίσης ότι αυτό το blog έφερε στην επιφάνεια το θέμα (με τίτλο «Ποτέ την Κυριακή») και πέτυχε τότε αναγνωσιμότητες πρωτοφανείς για τους μέσους όρους του...
Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης.
Θυμίζω επίσης ότι αυτό το blog έφερε στην επιφάνεια το θέμα (με τίτλο «Ποτέ την Κυριακή») και πέτυχε τότε αναγνωσιμότητες πρωτοφανείς για τους μέσους όρους του...
Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα Δημοκρατία
Β΄ Αθηνών
Νέα Δημοκρατία
Β΄ Αθηνών
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
ΘΕΜΑ: Η απαγόρευση λειτουργίας των γυμναστηρίων τις Κυριακές.
Τα περίπου 1.250 γυμναστήρια που λειτουργούν στην χώρα μας αποτελούν μια από τις λίγες διεξόδους άθλησης για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά. Είναι σε όλους γνωστό ότι το Σαββατοκύριακο είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι εργαζόμενοι μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να γυμναστούν. Λόγω όμως μιας διάταξης του ΠΔ 219 (ΦΕΚ 221, 13/10/2006), σύμφωνα με την οποία «τα Γυμναστήρια την Κυριακή παραμένουν κλειστά», απαγορεύεται στους πολίτες να γυμνάζονται την ημέρα της εβδομάδας που διαθέτουν τον περισσότερο χρόνο να το κάνουν.
Πρόκειται για μια αναχρονιστική και παράδοξη διάταξη, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε όσους θέλουν να γυμναστούν τις Κυριακές όσο και σε όσα γυμναστήρια μπορούν να παραμένουν ανοικτά όλη την εβδομάδα. Σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι πλέον εξαντλητικοί για την πλειοψηφία των Ελλήνων και που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος, δεν είναι δυνατόν να θεσπίζονται τέτοιοι αποκλεισμοί στις δυνατότητες άθλησης και αναψυχής. Ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την υγεία και την ψυχική διάθεση των πολιτών δεν μπορεί να ρυθμίζεται με απαγορεύσεις όταν μάλιστα η Πολιτεία θα έπρεπε να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα για να ωθήσει τους πολίτες στην άθληση. Είναι επομένως ανάγκη να καταργηθεί η διάταξη και να επιτραπεί το αυτονόητο, δηλαδή η λειτουργία των γυμναστηρίων όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας
Για ποιους λόγους έχει θεσπιστεί η απαγόρευση λειτουργίας των γυμναστηρίων τις Κυριακές, και,
Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων η άρση αυτής της απαγόρευσης με τροποποίηση του σχετικού ΠΔ;
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2008
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Μητσοτάκης
18 comments:
1.3.08
Καλημέρα
Καλές Απόκριες
Καλό Μήνα
Καλή Σαρακοστή
Καλό Πάσχα
Καλή Ψήφο
Καλές Διακοπές
Καλό Χειμώνα
Έ!... και ...Καλά Χριστούουουγεννα!
Ν.
------------
Y.Γ.
Για να μην περιμένετε, ούτε εσύ ούτε ο Κυ.Μη., την απάντηση του υπουργού, άσε που τώρα έχουν φουρτούνες με την ζαχοπουλιάδα, θα απαντήσω εγώ ευθαρσώς και επακριβώς:
1. Αν εργασθούν την Κυριακή κάποιοι υπάλληλοι για να είναι ανοιχτά τα Γυμναστήρια πρέπει να πληρωθούν σχεδόν τα διπλά και να πάρουν και ρεπό άλλη μέρα.
2. Δεν έχουμε λεφτά για τέτοια. Τα ...τεράστια λεφτά για τον «α(θ)λητισμό και τον πολιτισμό», που συγκεντρώνει ο ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια, τά έχουμε για να μπουκώνουμε τίποτε αλήτες που παριστάνουν τους αθλητικούς παράγοντες και για να τά διοχετεύει πάς Γ.Γ. στους κομματικούς του φίλους, δεν τα έχουμε για κοινωφελείς σκοπούς.
3. Είναι γνωστή η αντικομματική σας διάθεση και η επιδίωξή σας να γίνετε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αν αποτύχει η άλλη...
4. Η Κυριακή πρέπει να αφιερώνεται σε λατρευτικές δραστηριότητες, όχι σε άσεμνες, όπως το να επιδεικνύονται γυμνά σώματα.
5. Τα ιδιωτικά γυμναστήρια εν πάση περιπτώσει είναι ανοιχτά.
6. Πολύ ασχοληθήκαμε με τέτοιο μπανάλ θέμα.
Μα, περί αυτού πρόκειται αγαπητέ μου, ότι τα γυμναστήρια, καίτοι ιδιωτικά, παραμένουν κλειστά τις Κυριακές!
Και αυτό γίνεται γιατί οι συντεχνίες των ιδιοκτητών γυμναστηρίων αξίωσαν να υπάρξει τέτοια νομοθετική άνωθεν επιβολή, ώστε να μην υπάρξει ελεύθερος ανταγωνισμός.
Σε πρόσφατη μάλιστα συνέλευση του συνδέσμου τους στην Αθήνα, μην ξέροντας τι τους φταίει, συζητούσαν και το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατώτερη τιμή σε ορισμένες υπηρεσίες που πληρώνονται ξεχωριστά (όπως το περίφημο powerplate) ώστε να εξαφανίσουν και πάλι τον ανταγωνισμό.
Η δικαιολογία είναι πάντοτε ότι κάποιοι πουλάνε κάτω από το κόστος για να εξουθενώσουν την αγορά.
Εγώ πιστεύω ότι η ιδιωτική αγορά έχει περιθώριο και για πιο φτηνά γυμναστήρια, που θα κλείνουν τις Κυριακές και για γυμναστήρια που θα μένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο. Και αν οι τιμές των τελευταίων είναι παράλογα χαμηλές (για να "σπάσουν" την αγορά), ε δεν μπορεί, αυτό θα φανεί στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών...
Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Τι είναι αυτά που λέτε αγαπητέ μου. Γυμναστήρια; Ανοιχτά; Και μάλιστα Κυριακές. Βάφτισέ τα αναψυκτήρια όπως ο Μαγγίνας να πάρεις και επιδότηση.Αν βάλεις και κόκκινο φωτάκι απ έξω, θα έχεις και τζάμπα προστασία από την Ελληνική Αστυνομία
Υπάρχει συνέχεια στο θέμα: ενδιαφέρων είναι ο διάλογος που διεξήχθη στη βουλή επ' αφορμή της ερωτήσεως. Έχω απόσπασμα πρακτικών της Βουλής και θα το δημοσιεύσω.
Από το απόσπασμα γίνεται φανερό ότι όταν αποφασίζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" και ερωτώμενοι είναι πάντοτε οι ανήκοντες σε διάφορες συντεχνίες και διεκδικούντες την διατήρηση διάφορων προνομίων (ή την εξασφάλιση νέων, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) και σπάνια ή ποτέ ο καταναλωτής του συγκεκριμένου προϊόντος ή της εν λόγω υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτουργεί σπάνια και σχεδόν πάντα κουτσουρεμένος.
Απ'ότι βλέπω μόνο η έλλειψη της γυμναστικης σε ανάγκασε να σπασεις την σιωπή του dial up! :-pppp
Η Ελλάδα ως "μικρη χωρα" είναι κατεξοχην χωρα που δεν προκειται να λειτουργησει ο ανταγωνισμος προς όφελος του καταναλωτη.Συντομα,ακόμα και οι αλλιως μαθημένοι,καταλαβαινουν οτι είναι επικερδεστερες οι "συμφωνίες κυρίων" που επιτρέπουν σε ολους να μαδούν το πόπολο,παρά ο δύσβατος δρόμος του αναταγωνισμού και του πολέμου τιμων.
Άλλωστε σε ποια αλλη χωρα υπάρχει "ενιαία τιμή βιβλίου",και προσεχώς απ΄΄οτι λετε 'ενιαία τιμή power plate"?
Αντε να δω το Υπουργείο να θεσπίζει ενιαίες τιμες και στους οικους ανοχής και τα στριπτιζάδικα,ώστε να ολοκληρωθεί η ...ομαλοποίηση του ελληνικου βίου!
Καλημέρα,και τολμήστε έστω και αργούς ιντερνετικούς περιπάτους...
Το μέγεθος της αγοράς είναι ένα αίτιο. Το άλλο, και κατά την γνώμη μου εξ ίσου σημαντικό, είναι η απροθυμία ημών των Ελλλήνων να μπούμε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού.
Ο λόγος; ο ανταγωνισμός έχει οφέλη για τον καταναλωτή αλλά βλάπτει σοβαρά τους παραγωγούς, εμπόρους, διακινητές, παρόχους κλπ. των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών.
Η ελληνική οικονομία ζει επί δεκαετίες υπό το κλίμα του προστατευτισμού. Αλλά αργά ή γρήγορα (και σίγουρα όχι ανώδυνα) θα προσαρμοσθεί. Ήδη σε ορισμένους τομείς ο ανταγωνισμός λειτουργεί ή άρχισε να λειτουργεί, γιατί ήρθησαν τα πέπλα του προστατευτισμού και των μονοπωλίων (πχ. τηλεπικοινωνίες, internet). Θα ακολουθήσουν και άλλοι τομείς. Και όταν οι αγορές μέσω internet θα εξαπλωθούν περισσότερο, οι πιέσεις θα είναι μεγαλύτερες και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.
Τον διάλογο που διεξήχθη στη Βουλή θα τον δημοσιεύσω σύντομα. Ο ερωτών (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπερασπίσθηκε με την απλή λογική την θέση του και του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μερίμνησε κατά προτεραιότητα για τον καταναλωτή και όχι για τις συντεχνίες. Μάλλον φωτεινή εξαίρεση για την Ελλάδα...
Για το dial-up τώρα: Σύντομα περνάω σε aDSL. Υπολογίζω ημερομηνία μετάβασης την 10η Μαρτίου...
Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε! Για την 10/3/2008 εννοώ!!!
@univers, square: κάντε και μία ερώτηση για τα γηροκομεία - σας ενδιαφέρει άμεσα.
Και συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό που, όπως άκουσα στο δελτίο ειδήσεων του sport fm στις 13.30, η Ελλάδα άσκησε βέτο στις Βρυξέλλες
Φίλτατε univers, αναμένω την επιστροφή σου. Και αίσιο τέλος με την υπόθεση των γυμναστηρίων.
Ανυπομονεί να σε κλείσει σε γηροκομείο (προφανώς χωρίς πρόσβαση στο ιντερνετ), ο φίλτατος (νεαρός υποθέτω) μπλόγκερ sniper!
Προτείνω να κλείνουν οι εκκλησιες την Κυριακή διότι χιλιάδες συμπολίτες μου δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω των καμπανών που βαράνε από τα αξημέρωτα.
Έτσι κι αλλιώς οι γέροι που πάνε εκκλησία δεν ακούνε...
doctor
Univers said...
…………………… αλλά βλάπτει σοβαρά τους παραγωγούς, εμπόρους, διακινητές, παρόχους κλπ. των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών.
Διαφωνώ !!
1) Είμαστε όλοι καταναλωτές.....
2) Κατά βάθος! Ποιο πολύ βλάπτει τους ίδιους τους επιχειρηματίες !!, μακροπρόθεσμα συνηθίζουν σε νοοτροπία που τους οδηγεί στο τέλμα αλλά και στο τέρμα…….
Φίλε Univers όταν άκουσα ότι τίθεται θέμα υποχρεωτικής μη λειτουργίας γυμναστηρίων της Κυριακές τα έχασα. Απίστευτο. Δεν είναι μόνο το γεγονός αυτό καθεαυτό, αλλά το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε κρατικούς φορείς να υπαγορεύουν πότε θα ανοίγει και θα κλείνει μια επιχείρηση που δεν έχει καμία κρατική χρηματοδότηση.
Αγαπητέ Solon:
Εδώ είναι Ελλάδα, με παράδοση στον προστσατευτισμό και δυσπιστία απέναντι στον ανταγωνισμό. Οι ίδιοι που μεμψιμοιρούμε για την χαμηλή ποιότητα, το υψηλό κόστος και τις λίγες επιλογές στα αγαθά και τις υπηρεσίες, οι ίδιοι στυλώνουμε τα πόδια σαν πεισμωμένοι γάιδαροι όταν έρχεται η ώρα να καταβάλουμε το μερίδιο προσπαθείας που μας αναλογεί ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί, κακά τα ψέμματα, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και αγαθά παράγονται με περισσότερη δουλειά και περισσότερη προσπάθεια. Αυτό επιτυγχάνει ο ανταγωνισμός. Ενώ εμείς είμασθε "εναντίον της εντατικοποίησης" γενικώς...
Και βεβαίως είμασθε όλοι καταναλωτές, όπως λέει ο glam, αλλά είμασθε (οι περισσότεροι θέλω να ελπίζω) και παραγωγοί. Και προφανώς το ραχάτι και η εξασφάλιση του προστατευτισμού μας συγκινεί όλους. Αν μάλιστα τον λογαριασμό της χαμηλής παραγωγικότητας και της ακόμη χαμηλότερης ανταγωνιστικότητας τον καλύπτει το κράτος με δανεισμό, ακόμη καλύτερα. Έτσι δεν μάθαμε να σκεφτόμασθε και στους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς; Γιατί να θέλουμε μία διαφορετική, υγιέστερη οικονομία σε εθνικό επίπεδο;
@univers: σκέψου γέρο μου, πόσοι από τους "μεγαλοεπιχειρηματίες" (Κόκκαλης, Μυτιληναίος, Μπατατούδης, Αθανασούλης, Γεράρδος, κλπ) θα ήταν "μεγαλοεπιχειρηματίες" αν ΔΕΝ έπαιρναν δουλειές του κράτους και ΑΠΛΩΣ προσπαθούσαν να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό (σαν κι εμάς).
@ sniper:
Καίτοι καθήμενος (υποθέτω), ορθώς ομιλείς νέε μου.
Η μεγάλη επιχειρηματική τάξη στην Ελλάδα ανδρώθηκε σε αγαστό εναγκαλισμό με το κράτος. Τα πράγματα εκτροχιάσθηκαν με τα Πακέτα Στήριξης από τας Ευρώπας. Εκεί πια έγινε το μεγάλο φαγοπότι.
Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι αργά ή γρήγορα η εποχή αυτή θα αποτελέσει (ένα πολύ δυσάρεστο για την οικονομία της χώρας) παρελθόν.
Εσένα δεν σε φοβάμαι. Έχεις τα νιάτα σου και μια ζωή μπροστά σου για να δημιουργήσεις.
@ Σόλων
Τα κράτη γιαυτό (μεταξύ άλλων...) φτιάχτηκαν, αγαπητέ μου: Για να ρυθμίζουν τις σχέσεις (εμπορικές, επαγγελματικές ακόμα ΚΑΙ προσωπικές, π.χ. γάμοι...) μεταξύ των πολιτών.
Βεβαίως όμως τα γυμναστήρια έπρεπε να δουλεύουν τις αργίες, όπως π.χ. τα εστιατόρια, τα καφφενεία, τα περίπτερα, διότι αυτό είναι πρός το συμφέρον των περισσότερων πολιτών, κι ας αύξαιναν τις τιμές, αδερφέ, για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος εργασίας...
Αυτά σε κράτη που σέβονται τους πολίτες φυσικά...
@ Sniper
Δικαιολογημένα εσύ αναφέρεις, όσους ανφέρεις, εγώ όμως θυμάμαι και τα «θαλασσοδάνεια», το "υπέρ της Αεροπορίας" κι ακόμα που κάποιες εφημερίδες ονόμαζαν τον μακαρίτη Αβέρωφ «Αλευρώφ» για κάτι συζητήσιμες εισαγωγές αλεύρων που είχαν γίνει επί υπουργίας του.
Σε ΠΑΣΟσιαλιστικό κράτος δεν ζούμε;;;
Και τον Καραμανλή ακόμα, τον θείο, δεν τόν είχαν αποκαλέσει σοσιαλμανή διότι κρατικοποίησε την ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα;;;
Τί κάθεσαι και παιδεύεσαι τώρα με τέτοια...
@ Univers αλλά και προς όλους,
«ανώνυμους κι επώνυμους και γενικώς...»
Ανταγωνισμός, παραγωγικότητα, προστατευτισμός, παραγωγοί, καταναλωτές...
Τς...τς...τς... ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα γίνουμε ποτέ;;;
Που να βλέπουμε την εργασία ως δημιουργία και τις αναγκαίες ανταλλαγές ΜΟΝΟΝ ως ισότιμες;;;
Κι όχι να παράγουμε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ δισεκατομμύρια μαγιώ και μετά να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αίσθημα ΑΝΑΓΚΗΣ στα θύματά μας, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 μαγιώ το χρόνο..., ώστε να πουλήσουμε την ανταγωνιστική (άχρηστη όμως)παραγωγή μας;;;
«Η ζωή δεν είναι παίξε-γέλασε, πρέπει να τήν πάρουμε στα σοβαρά»
που τραγούδαγε κι ένας φυλακισμένος γείτονας εξ ανατολών παλιότερα.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων
Υ.Γ.
Univers,
εκείνα τα "είμασΘε", "σκεφτόμασΘε" {αντί είμασΤε, σκεφτόμασΤε} μου θύμισαν έναν στρατιωτικό που έλεγε στην ...καθαρεύουσα, "δεΠτερόλεπτα".
Είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αυτοί οι γραμματικοί τύποι;;;
Ή μήπως τά συγχέεις με τα "είμεθα", "σκεπτόμεθα";
Ν.
@ ναπολέων:
1. Ο μετασχηματισμός της εργασίας από ενσυνείδητη προσφορά και σπασμό προσωπικής δημιουργικότητας σε καταναγκασμό είναι από τις μεγαλύτερες αλλοτριώσεις του ανθρώπινου προσώπου. Ευτυχισμένοι όσοι δημιουργούν και δεν "δουλεύουν" απλώς για το μεροκάματο. Αλλά το ιδεατό "6 δις άνθρωποι = 6 δις δημιουργοί" είναι πολύ δυσχερώς επιτεύξιμο, θα συμφωνήσεις. Βέβαια προς τα εκεί πρέπει να βλέπουμε.
2. Για την ματαιότητα της ολοένα και αυξανόμενης (και ολοένα και πιο ανταγωνιστικής) παραγωγικότητας, όταν έρχεται να εξυπηρετήσει ψευδοανάγκες και κυρίως την βουλιμική επιθυμία ατομικής απόκτησης, κατοχής και επίδειξης, δεν θα σου αντιπαρατεθώ, καθ' ότι συμφωνώ απόλυτα. Πλην, είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να οριοθετηθεί το απαραίτητο από το περιττό, αυτό που αποτελεί πρόοδο από αυτό που είναι απλή τροφή της ανθρώπινης απληστίας.
Η υπεκατανάλωση ενός προϊόντος, παρ' ότι μπορεί να φαίνεται συχνά ασυγχώρητη σπατάλη, ανατροφοδοτεί την έρευνα και βελτιώνει το προϊόν ή και ανοίγει τελείως νέους δρόμους σε ότι αφορά την τεχνολογία που το υποστηρίζει ή τις καινοτομίες που περικλείει. Αν όλοι αγόραζαν και ανανέωναν τους υπολογιστές τους με τους ρυθμούς που το κάνω εγώ, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε μείνει ακόμη στα Windows '98 (άντε SE) και είναι επίσης αμφίβολο αν θα είχαμε aDSL, blogs και διαδικτυακές παρέες.
Το χρήμα που ξοδεύεται εκ πρώτης όψεως σπάταλα και ασυλλόγιστα στην υπερκατανάλωση συχνά σπρώχνει την εξέλιξη και οδηγεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που αργότερα θεωρούνται απαραίτητα(-ες) και είναι στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού.
Δεκτές οι ενστάσεις σου λοιπόν για την υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση (δες και σειρά παλαιότερων δικών μου posts περί καταναλώσεως, αγοράς και καπιταλισμού γενικότερα: Faites vos jeux! - 25/01/2008, Ανταγωνισμός - 02/01/2008, Κρίσιμες αποφάσεις - 02/12/2007, Εξηγήσεις - 18/10/2007, Come on! Make my day... - 14/10/2007, Ολιγαρκής; Ρομαντικός; ... Ή κακομοίρης; - 23/05/2007, Αξιώσεις (υπερ)κατανάλωσης - 19/05/2007. Ιδιαίτερη αξία έχουν κατά την γνώμη μου και τα σχόλια που συνοδεύουν τα κείμενα).
Όμως, τα όρια είναι νομίζω ρευστά και τελικά η οριοθέτηση και η εκάστοτε στοχοθεσία μιας κοινωνίας πολιτών είναι θέμα καλλιέργειας ("κατά κεφαλήν καλλιέργειας", που λέει και ο Γιανναράς) και διαμόρφωσης προτάσεως πολιτισμού όχι θέμα άνωθεν επιβολής περιορισμών. Ποιος κρατικός μηχανισμός και με ποιο "παπικό" αλάθητο θα μας προσδιορίσει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ποια κατανάλωση είναι απαραίτητη και ποια εξυπηρετεί την απύθμενη ανθρώπινη βουλιμία;
3. Όσον αφορά τις γραμματικές σου παρατηρήσεις, πράγματι τα "είμασΘε" και "σκεπτόμασΘε" μοιάζουν να πατάνε σε δύο βάρκες, στην αρχαΐζουσα ("είμεΘα", "σκεπτόμεΘα") και στην δημοτική ("είμασΤε", "σκεπτόμασΤε"). Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον αόριστο του "σκέπτομαι" που κατά Μπαμπινιώτη είναι το "σκέφΤηκα" αλλά και "σκέφΘηκα". Είναι προφανές ότι το "σκέφΘηκα" είναι δόκιμο υβρίδιο, κάτι ανάμεσα στο "σκέφΤηκα" της δημοτικής και στο "εσκέφΘην" της καθαρεύουσας.
Οριστική, πάντως, απάντηση για το δόκιμο ή μη των καταλήξεων -σΘε στο πρώτο πρόσωπο του πληθυντικού θα έχω σύντομα από αξιόπιστες πηγές...
Post a Comment