Friday, March 28, 2008

aDSL spaghetti a la Greca



Το καταφέραμε ως χώρα και αυτό: να κάνουμε την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και την εισβολή του γρήγορου διαδικτύου έναν άλυτο κόμπο, έναν εφιάλτη για πολλούς άτυχους καταναλωτές.

Θεώρησα καλό να περάσω από τον ΟΤΕ σε εναλλακτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών που υποσχόταν aDSL internet και σταθερή τηλεφωνία (δρομολογούμενη μέσω internet) διά του δικτύου της.

Υπήρξα αναμφίβολα αρκετά τολμηρός: η εταιρεία μόλις είχε ανακοινώσει την διαθεσιμότητα του δικτύου της στην πόλη όπου εγκαταστάθηκα. Είπα μέσα μου: - Με λίγη τύχη, ίσως...

Αλλά, όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει (λένε μερικοί). Τώρα βρίσκομαι εδώ και 20 μέρες χωρίς τηλέφωνο (πολύ περισσότερο internet...) και περιμένω. Τι, ένας Θεός ξέρει.

Απ' ότι κατάλαβα, η νομοθεσία επιχείρησε απελευθέρωση αλλά δεν αμφισβήτησε τελείως την προνομιακή διαχείριση των γραμμών από τον ΟΤΕ. Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά (ένα καμμένο κύκλωμα, μια γραμμή από το κέντρο στον καταναλωτή που δεν σηκώνει aDSL και θέλει αλλαγή) οι ιδιωτικές εταιρείες κρέμονται από τον ΟΤΕ για να ελέγξει τα κυκλώματα και τις γραμμές που ανήκουν σ' αυτόν (πχ. το λεγόμενο last mile) και να δώσει λύση. Αλλά βέβαια, ο ΟΤΕ έχει κάθε λόγο να μην βιάζεται. Και οι εναλλακτικοί πάροχοι ενδεχομένως επένδυσαν μάλλον περισσότερο στην γρήγορη δημιουργία πελατειακής βάσεως παρά στην διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού.

Επιπλέον, με τις υποχρεώσεις και τις προθεσμίες του κάθε παρόχου (ΟΤΕ, ιδιωτικών εταιρειών) δεν βγαίνει άκρη (τουλάχιστον άκρη που να μεταφράζεται σε όφελος για τον καταναλωτή). Ούτε βέβαια μπορεί να αποδώσει κανείς ευθύνες κάπου, χωρίς να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και το (δαιδαλώδες και ασαφές υποψιάζομαι) νομοθετικό πλαίσιο.

Α ρε Αμερική πού είσαι με τα ιδιωτικά σου δίκτυα, από συλλήψεως ακόμη της ιδέας του τηλεφώνου...

23 comments:

Unknown said...

Δυστυχώς φαίνεται ότι είσθε πολύ αισιόδοξος!!
Το διαδίκτυο βοά από τα θύματα διαφόρων εναλλακτικών παρόχων..
Εμού περιλαμβανομένου..
Σημειώνω ότι αν και από Δεκεμβρίου 2007 έχω επανέλθει στο δίκτυο του ΟΤΕ η ON TELECOMS (αν και μου έχει ζητήσει συγγνώμην εγγράφως!!)εξακολουθεί να με χρεώνει...
Βεβαίως οι λ/σμοί της πηγαίνουν κατ' ευθείαν στο καλάθι των αχρήστων.
Το τι ακούν δε από εμένα τα καημένα τα κοριτσάκια που μου τηλεφωνούν (εκείνες που το παίζουν ζόρικες!!) ζητώντας μου να εξοφλήσω τους λ/σμούς μου δεν θα ήθελα να τα ακούσει η κόρη μου!
Πάντως στο τέλος μου ζητούν συγγνώμην! (Και οι ζόρικες!!)
Η εταιρεία επανέρχεται όμως τον επόμενο λ/σμό με οχλήσεις για εξόφληση κλπ κλπ και ακούνε τα ίδια! Μάλλον περιμένω με ανυπομονησία κάθε τηλεφώνημα για να φωνάξω, απειλήσω και εν γένει εκτονωθώ!!

squarelogic said...

Και να πεις οτι δεν γνωριζες...
"Η ελπιδα πεθαινει τελευταία",βέβαια,αλλά συχνά αποδεικνύεται κακός οδηγός...

Η ολη διαδικασία επρεπε να ειχε αρχισει πριν την εγκατάσταση σου ώστε να υπήρχε το αναγκαιο 2μηνο να λυθούν τα προβλήματα.Και μονο βεβαια η ψυχοφθόρος περίοδος να προσπαθεις να βγαλεις ακρη τι εχει παει στραβά απ το τηλεφωνο(που δεν εχεις..) ή να προσπαθεις να απεμπλακείς οπως ο κ.Βαρδακας απ τον ευρωβόρο εναγκαλισμό του "παρόχου που δεν..παρέχει",αρκεί για ν'απελπισει και την πιο αισιοδοξη φυση.
Ελληνικό wild West εν ετει 2008!
Αντε μετα να ευχηθειςΙδιωτικους παροχους Ηλεκτρικού!

Απορών και Εξιστάμενος said...

Φοβούμαι ότι και εγώ θα σας θυμίσω ότι σας ευχήθηκα οταν ανακοινώσατε την απομάκρυνσή σας από το Κλεινον Αστυ (;). ΄Οτι δηλαδή να μη σας βρεθεί αγενής νέος των Call Centers ιδιωτικού παρόχου που θα σας συμβουλεύσει να αποταθείτε στον κ. Gates.
Όχι δηλαδή ότι ο ΟΤΕ θα ήταν καλύτερος. Απλώς έχει ακόμα πολλούς άσσους στα μανίκια του λόγω "ανάπηρης" νομοθεσίας ως προς την αποδόμηση του μονοπωλίου του!
Αφού παρά όσα έγιναν μέχρι σήμερα ήξεραν οι υπάλληλοί του ότι ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε μέχρι σήμερα. Με την Deutsche Telekom όμως άρχισαν να το αισθάνονται...

Patsman said...

Μου θυμίσατε με την ιστορία σας, ένα από τα κορυφαία σκετσάκια της εκπομπής Α.Μ.Α.Ν. για τον Ο.Τ.Ε.

Μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος έλεγε στον κακόμοιρο πελάτη σε επιτακτικό υφός πως "ο Ο.Τ.Ε. είναι ένας, είναι μοναδικός, είναι μονοπώλιο!"...

Το βιντεάκι μπορείτε να το δείτε εδώ. Έχει πολλή πλάκα και δυστυχώς είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα.

SniperAthens said...

Αν και ΔΕΝ είμαι κρατιστής, σας πληροφορώ ότι όλοι όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς παρόχους τρώνε μαύρο χώμα και βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή.


Τελικά διαπιστώνω ότι ο ΟΤΕ παρ' όλες τις αγκυλώσεις του είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερος σε ΟΛΑ τα επίπεδα.



Α ρε Αμερική πού είσαι με τα ιδιωτικά σου δίκτυα, από συλλήψεως ακόμη της ιδέας του τηλεφώνου...


Άμα ο άνθρωπος τα έχει ζήσει τα γεγονότα in the making... μεγάλη υπόθεση. Γράψτε μας λεπτομέρειες για τη γνωριμία σας με τον Alexander Graham Bell.

Unknown said...

Πράγματι ο ΟΤΕ βσιλεύει ως μονόφθαλμος μεταξύ τυφλών..
Τι θα γίνει όμως εάν (ή όταν;) η ιδιοκτησία και η διαχείριση του δικτύου αποσχισθεί ως κλάδος σε χωριστή επιχείρηση;

Univers said...

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ταλαιπωρήθηκαν με εναλλακτικούς παρόχους αλλά και μερικοί (δεν ξέρω πόσοι, αρκετοί πάντως) πέρασαν βελούδινα την μετάβαση. Αυτό συνέβη και σε μας στην Αθήνα, με τον ίδιο εναλλακτικό πάροχο (εξ ου και η επιλογή μου στην επαρχία): χωρίς διακοπή παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών παρά για λίγες ώρες και με internet ικανοποιητικότατα γρήγορο.

Όπως λέει και ο αδερφός μου (σχετικότατος με τα θέματα αυτά) είναι να μην στρταβώσει κάτι από την αρχή... Προφανώς τότε χρειάζεται συνδυασμένες παρεμβάσεις από ΟΤΕ και εναλλακτικό πάροχο, οπότε σερβίρεσαι με το spaghetti της φωτογραφίας...

Από την άλλη μεριά, τα κόστη για την ίδια παροχή υπηρεσιών (τηλέφωνο και internet της ίδιας ταχύτητας) από τον ΟΤΕ είναι σημαντικά (και ίσως απαράδεκτα, με τα σημερινά δεδομένα) υψηλότερα.

Γι' αυτό λέω ότι είναι σημαντική η υπερεκαντονταετής προϋπηρεσία των ΗΠΑ στα ιδιωτικά δίκτυα (η AT&T πχ. πάει πίσω στην εποχή του εφευρέτη του τηλεφώνου Graham Bell). Βέβαια και εκεί υπήρξαν μονοπωλιακές καταστάσεις, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και ειδική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Παρεμπιπτόντως, ο νονός του αδερφού μου μας είχε κάνει, μικρά, δώρο ένα ζευγάρι τηλέφωνα που συνδεόντουσαν ενσύρματα και τα χρησιμοποιούσες για ενδοεπικοινωνία από δωμάτιο σε δωμάτιο. Λέτε να τα ανασύρω για να μου περάσει η τηλεφωνική στέρηση;

@ patsman: Παίζεις με τον πόνο μου και συ! (Το είδα το video με dial-up από τη δουλειά. Φόρτωνε δευτερόλεπτο - δευτερόλεπτο! Αλλά η πλάκα πλάκα...)

Unknown said...

Καιρός για απεξάρτηση!!

doctor said...

Ως παθών [Τ(ρ)ελλάς] σκέφτομαι:

α) να επανέλθω στον ΟΤΕ

β) να μην επανέλθω διότι κι αυτοί καλά κουμάσια είναι (θυμάστε κάποτε που έκανες αίτηση για τηλέφωνο και το τηλέφωνο το έπαιρνε ο κληρονόμος σου;)

γ) να παραμείνω στην Τελλάς ως μαζοχιστής.

δ) να σπάσω τον Η/Υ και να αγοράσω γραμματόσημα...

doc

Univers said...

TρELLAS, HOLέρα, πOTE...

Μερικά από τα παρανόμια των αντίστοιχων ποαρόχων. Προφανώς όχι εντελώς αδίκως...

Anonymous said...

Δεν είναι τελείως ξεκάθαρο, όσον αφορά τις δικτυακές υποδομές (τηλεφωνία, ενέργεια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι) αν το κράτος ή ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι καλύτερη επιλογή (ή κάτι ενδιάμεσο).

Για παράδειγμα οι σιδηρόδρομοι στις Η.Π.Α. είναι υποδεέστεροι των Ευρωπαϊκών (σε ταχύτητα και υπηρεσίες). Αντίστοιχα η μέση ταχύτητα στο διαδίκτυο και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι επίσης χαμηλότερες. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι συνήθως υποδεέστεροι των Ευρωπαϊκών.

Univers said...

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για την Ελλάδα. Με το μονοπώλιο του ΟΤΕ να μεσουρανεί εν έτει 1985 που κατέβηκα στην Αθήνα και νοίκιασα σπίτι στου Γκύζη, ζήτησα τηλεφωνική γραμμή. Έκαναν να μου εγκρίνουν την αίτηση 8 (!) χρόνια, ενώ συμφοιτητές μου έπαιρναν τηλέφωνα με αδιαφανείς διαδικασίες γονέων - μαϊμού καρδιοπαθών, αξιωματικών εν υπηρεσία που δήθεν έπρεπε να είναι συνέχεια δίπλα στο τηλέφωνο και άλλα ευτράπελα. Για όλους αυτούς βρισκόντουσαν γραμμές (μερικές από μεταφορά) και βύσματα (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς), αλλά για μένα όχι.

Έπρεπε να εισβάλει η ιδιωτική κινητή τηλεφωνία για αναπαλλαχθούμε από την υπανάπτυξη και τον επικοινωνιακό μεσαίωνα που λεγόταν μονοπώλιο ΟΤΕ.

Αλλά και πρόσφατα, όταν στην Ευρώπη κατακτούσε συνεχώς έδαφος η ευρυζωνικότητα, ο ΟΤΕ αγόραζε γραμμές ISDN και τις πουλούσε εδώ για γρήγορες.

Να είσαι σίγουρος ότι αν δεν άνοιγε η αγορά προς τους εναλλακτικούς παρόχους, ο μονοπωλιακός ΟΤΕ θα μας πουλούσε ακόμα dial-up internet.

Δεν ξέρω αν άλλες χώρες καταφέρνουν να έχουν καλύτερους και πιο εύρυθμα λειτουργούντες Δημόσιους Τομείς. Η ερώτηση είναι καθαρά θεωρητικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού σε ότι μας αφορά τέτοιο κατόρθωμα δεν θα μας προκύψει στο άμεσο μέλλον...

Unknown said...

Θυμάμαι την ταλαιπωρία πελάτου μου ο οποίος περί τα 1975 ζήτησε τηλεφωνική γραμμή για εξοχικό του. Την είχε εντελώς ξεχάσει. (Δεν την είχε και μεγάλη ανάγκη). Όταν περί το 1985 η συζυγός του αρρώστησε από καρδιακό νόσημα θυμήθηκε την παλιά αίτησή του, Ζήτησε τότε από τον ΟΤΕ την επίσπευση της τοποθετήσεως, εφοδιασμένος με τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά κλπ. Έκπληκτος έμαθε στον ΟΤΕ ότι η σύνδεσή του είχε πραγματοποιηθεί!!
Έψαξε και βρήκε ότι πράγματι οι δαιμόνιοι υπάλληλοι του ΟΤΕ (βλέποντας ότι δεν αυτός δεν ενοχλείται και δεν διαμαρτύρεται από τη καθυστέρηση) είχαν εγκαταστήσει την σύνδεσή του (επ΄ονόματί του) σε άλλο πονηρό Συνέλληνα (σαν απόρρητη μάλιτα σύνδεση!!) ο οποίος προφανώς τους είχε δώσει το κάτιτι του...

Locus Publicus said...

Η απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα γίνεται συνήθως πρώτα στα χαρτιά για να θολώσουν τα νερά στην ΕΕ, ενώ τα πράγματα παραμένουν για πολύ τα ίδια. Αντε να πουλήσεις ηλεκτρικό πάνω στο δίκτυο που ελέγχει η ΔΕΗ. Το ίδιο και στον ΟΤΕ. Οταν η υποστήριξη των δικτύων εξαρτάται απο τον ΟΤΕ, τι να σου κάνει η ιδιωτική εταιρεία. Η ιδιωτικοποίηση χρειάζεται και υποδομή.

Αν δείς πως δεν γίνεται τίποτε, πίσω στον ΟΤΕ φιλε univers. Μέχρι να αρχίσουν και εκεί τα νταβαντούρια. Υπάρχουν και εκεί συνδικαλιστές με τις πένσες έτοιμες.

ΥΓ - Καλή τύχη στην επαρχία. Παρόλες τις ελλείψεις της, είναι ακόμα πολύ πιο ανθρώπινη απο την Αθήνα. Πάντως σε πεθυμήσαμε.

squarelogic said...

Εξ αιτιας κατι τετοιων ιστοριών και αδυναμιας να υπομείνω συνδρομο ιντερνετικης στέρησης παραμένω δέσμιος 3 παγίων:ΟΤΕ,Εναλλακτ.παρόχου τηλεφώνου,και Internet provider!
Τουλάχιστον δουλεύουν(συνήθως...)!

Univers said...

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ, χθεσινό αυτό:

Ο εναλλακτικός πάροχος έδωσε το συμβάν (μη συγχρονισμός του router με το κέντρο) ως βλάβη στον ΟΤΕ. Ήρθε ένας δύσθυμος υπάλληλος του ΟΤΕ να ελέγξει - τι άραγε; Απ' ό,τι έμαθα, τυπικώς ελέγχουν (μιλώντας δοκιμαστικά με το κέντρο, κάτι στο οποίο υπήρξαν οι γονείς μου αυτήκοοι μάρτυρες) αν η υπάρχουσα γραμμή επιτρέπει να περνάει σήμα PSTN, δηλ. σήμα κλασσικής τηλεφωνίας. Αλλά αυτό το ξέραμε από πριν! Το κλασσικό τηλέφωνο λειτουργούσε πριν το πέρασμα στον εναλλακτικό πάροχο. Αυτό όμως, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, δεν εξασφαλίζει και ότι από την υπάρχουσα γραμμή (σπίτι - κέντρο) θα περνάει και aDSL: πολλοί, ακόμη και όσοι πήραν aDSL από τον ΟΤΕ, χρειάστηκαν τροποποιήσεις σ' αυτό ακριβώς το τμήμα της γραμμής.

Ο υπάλληλος με διάφορα μισόλογα περνούσε το πνεύμα "τι δουλειά είχατε να μπλέξετε με αυτούς". Θυμίζω όμως ότι για την υπηρεσία αυτή ο ΟΤΕ πληρώνεται από τον πάροχο. Η έκφραση δυσαρέσκειας για ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν δείχνει επαγγελματισμό. Το ποιες συμβάσεις θα κάνει ο ΟΤΕ και τι θα επιβάλει η Ελληνική Πολιτεία - συνιδιοκτήτης του ΟΤΕ (στην προσπάθειά της να απελευθερώσει τις αγορές) είναι δουλειά των προϊσταμένων του υπαλλήλου και εν τέλει της νομοθετικής εξουσίας και όχι του ιδίου. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε...

Σήμερα επέστρεψε από τον ΟΤΕ στον εναλλακτικό πάροχο απάντηση αρνητική για βλάβη και απ' ό,τι φαίνεται ο πάροχος θα δεήσει να στείλει τεχνικό δικό του για να εκτιμήσει το πρόβλημα.

Βγάλε τώρα άκρη ποιανού οι υποχρεώσεις δεν εκπληρούνται όπως πρέπει και πού ανεπαρκεί η νομοθεσία...

Κατά τα άλλα, συμπάσχω διασκεδάζοντας με τις ιστορίες που διηγείσθε και προσυπογράφω την αποστροφή του locuspublicus:

"Η απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα γίνεται συνήθως πρώτα στα χαρτιά για να θολώσουν τα νερά στην ΕΕ..."

Απορών και Εξιστάμενος said...

Υποπτεύομαι ότι η όλη συμπεριφορά του ΟΤΕ (που συνεχίζει να έχει το de facto μονοπώλιο) θα οδηγήσει τους εναλλακτικούς παρόχους να δημιουργήσουν ανεξάρτητα δικά τους δίκτυα (ήδη μερικοί το διαφημίζουν) για να φτάσουμε να έχουμε απειρία (αργούντων εν πολλοίς) δικτύων στη χώρα.
Με εκπλήσσει μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο "κατασκευάζονται" τα δημόσια δίκτυα των οπτικών ινών στην Ελλάδα: ένα αυλάκι 15 cm πλάτους παράλληλα με το πεζοδρόμιο -αποφεύγοντας όσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα, σαν φίδι δηλαδή- με βάθος ίσως 30 cm και όποιον πάρει ο χάρος... Διότι, ως γνωστον, υπάρχουν και κάθετοι δρόμοι. Πως θα γίνει λοιπόν η "διασταύρωση";
Γνωρίζω ότι ο πρώτος διδάξας της βαλκανικής ή αφρικανικής αυτής μεθόδου εγκατάστασης δημόσιων δικτύων ήταν ο ΟΤΕ, γιατί "δεν προκανε" τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι η ανάγκη έγινε "τεχνολογία"... Πατέντα μόνο που δεν πήραν!
Όπως όταν σε μια απέργία Ταξί επετράπη η διπλή μίσθωση: η απεργία έχει τελειώσει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, αλλά μας έμεινε η διπλή μίσθωση!
Την απορία πάντως συνεχίζω να την έχω: ΠΟΙΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ -αν υπάρχουν- ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ;

Univers said...

Πάντως είδα ότι πάνω από τις οπτικές ίνες αφήνουν ένα πλέγμα μάλλον από πλαστικό, για την προστασία τους. Τώρα αν αυτό παρέχει πράγματι μηχανική προστασία ή απλώς επισημαίνει την παρουσία των ευθραύστων οπτικών ινών αμέσως κάτω του, σε όποιον τυχόν σκάβοντας πέσει επάνω τους, δεν ξέρω.

Απορών και Εξιστάμενος said...

Αγαπητέ Univers, με το πλάτος των 10 έως 15 εκατοστών του αυλακιού δεν προλαβαίνει κανένας τρόπος σκαψίματος -ούτε κασμάς, ούτε σκαπτικό μηχάνημα- να διαπιστώσει ότι υπάρχει "κάτι από κάτω".

Πιθανόν μόνο ο αρχαιολόγος του μέλλοντος, που θα σκάβει με βουρτσάκι, μπορεί να προλάβει να μην κόψει τα καλώδια. Φυσικά, με την απορία και την αδυναμία του εντοπισμού της τεχνολογίας, στην οποία θα ανήκει το "εύρημά" του θα μένει και αυτός...

Univers said...

Ήδη νομίζω ότι έχουν σημειωθεί καταστροφές οπτικών ινών στην διάρκεια "ανασκαφών". Και - υποθέτω - οι οπτικές ίνες δεν είναι σαν τους σωλήνες του νερού, "κόβω την παροχή, αφαιρώ το τρύπιο κομμάτι, βάζω καινούργιο, συνδέω και πάμε!". Θα πρέπει να είναι καταστροφή μεγάλης (οικονομικής) κλίμακας...

Ναπoλέων said...

Εγώ πάντως που έτυχα στο μεγάλο μπλάκ-άουτ της Ν. Υόρκης το 1977, δεν θα ήμουν τόσο "κάθετος" υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων «Κοινής Ωφέλειας»...
Ίσως πρέπει να τό δούμε αλλοιώς το πράγμα. Και να μην θεωρούμε φυσικά ότι το ελληνικό μοντέλο κρατικών επιχειρήσεων είναι παράδειγμα για μίμηση.
Πολλοί άγγλοι τώρα βλαστημάνε την Θάτσερ που τους ιδιωτικοποίησε, μεταξύ άλλων, τα Τραίνα και τα Ταχυδρομεία... συγκρίνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες με τις πρίν.

Όσο για το "ρητό" που αναφέρεις είναι ένας από τους νόμους του Μέρφι.

Υπομονή! Τα δισέγγονά μας θα απολαύσουν και καλό Γιουνανιστάν.

α-α-ε
Ν.

Univers said...

Παρ' όλα ταύτα, Η Θάτσερ θεωρείται από τους Άγγλους η (ο) καλύτερη (-ος) πρωθυπουργός που είχαν ποτέ...

Όσο για τα αγγλικά τραίνα, που αναφέρεις, η σύγκριση γίνεται με τα γαλλικά ή τα γερμανικά (όχι βέβαια με τα δικά μας...). Παρ' όλα ταύτα, τυχόν ανεπάρκειες του σιδηροδρομικού δικτύου στην Μ. Βρετανία αντιρροπούνται από το πυκνό αεροπορικό δίκτυο της ενδοχώρας.

Στο Νεοϋορκέζικο μπλακ-άουτ του 1977 θα μπορεούσα να αντιτείνω τα πολλά μικρά, εκνευριστικά (και καταστροφικά για επαγγελματίες) μπλακ-άουτ από την δική μας ΔΕΗ προ μηνός, προκειμένου να μην χαθούν εξοργιστικά προνόμια μίας τάξης πολλά μέλη της οποίας είναι απλοί απόφοιτοι δημοτικού και όμως αμοίβονται και συνταξιοδοτούνται καλύτερα από εργαζομένους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακά.

Η οικονομική αυτοτέλεια της ΔΕΗ και το "υγιές" των ταμείων της δεν μπορεί να αποτελέσει αντεπιχείρημα: περίπου 20,000€ ανά συνταξιοδοτούμενο της ΔΕΗ και ανά έτος προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα (κατά τα άλλα "ανθηρά") ταμεία της ΔΕΗ.

Προσωπικά δεν ακολουθώ τον νεοφιλελευθερισμό ή τον κρατισμό ως θρησκευτικά δόγματα με την σφραγίδα του αλαθήτου. Αλλά φοβάμαι ότι οι παθογένειες του Ελληνικού Κράτους είναι τέτοιες (και τόσο δυσίατες σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα) που όσο λιγότερο κράτος έχουμε τόσο καλύτερα...

Ναπoλέων said...

Αγαπητέ Univers,
ίσως δεν ήμουνα σαφής: Η σύγκριση των Τραίνων και των Ταχυδρομείων της Αγγλίας από τους άγγλους γίνεται με ότι είχαν πρίν την ιδιωτικοποίηση, όχι με τα γερμανικά ή γαλλικά.
Και τήν γνώνη ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ "κύκλων" μεταφέρω όχι τίποτε ...παλιοκομμουνιστών.

Ως προς το δε μπλάκ-άουτ στη Ν. Υόρκη, τόνισα ότι οι δικές μας κρατικές επιχειρήσεις καθόλου καλό παράδειγμα δεν είναι.
Την αποθέωση της ιδιωτικοποίησης (και μάλλον ...ιδιωτίας) των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας ήθελα να μειώσω κάπως.

Και σ' άλλα με υγεία.
α-α-ε
Ν.