Friday, July 18, 2008

Συνέχεια εκ του προ-προηγουμένου




ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΝΙΚ ΟΣΤΡΑΒΑ

Με αυτό το υπερθέαμα μας φιλοδώρησε χθες η ΝΕΤ. Για τους εξαρτημένους από το πράσινο αφιόνι, αυτή τη φορά. Υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ασφαλώς. Ωραιότατα.


Πώς το λέει ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

"Για ΕΡΤ πληρώνετε... "

Λαμπρά.

Sunday, July 13, 2008

Über Alles

Διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ:

Ένοχοι για απόπειρα δολοφονίας κρίθηκαν από τη γερμανική δικαιοσύνη ένας Τούρκος κι ένας Έλληνας για ξυλοδαρμό γερμανού συνταξιούχου
Πηγή: ΑΠΕ 08/07/08-15:50


Ένοχοι για απόπειρα δολοφονίας κρίθηκαν σήμερα από τη γερμανική δικαιοσύνη ένας νεαρός Τούρκος κι ένας Έλληνας για τον ξυλοδαρμό πέρυσι ενός συνταξιούχου σε σταθμό του μετρό στη Γερμανία. Δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον 21χρονο Τούρκο, ο οποίος κατονομάζεται μόνο ως Σερκάν Α., σε 12ετή κάθειρξη και τον 18χρονο Έλληνα, που κατονομάζεται μόνο ως Σπυρίδων Λ., σε κάθειρξη 8-1/2 ετών. Ο Έλληνας ήταν 17 ετών όταν έγινε η επίθεση. Οι δύο νεαροί επιτέθηκαν στον 76χρονο συνταξιούχο, ο οποίος τους είχε επιπλήξει επειδή κάπνιζαν στο μετρό του Μονάχου, ξυλοκοπώντας τον και βρίζοντάς τον, προτού αρχίσουν να τον κλωτσούν στο κεφάλι. Ο συνταξιούχος έχασε τις αισθήσεις του από τον ξυλοδαρμό, από τον οποίο υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία. Η επίθεση αυτή, η οποία έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και βιντεοσκοπήθηκε από κάμερα παρακολούθησης του μετρό, προβλήθηκε επανειλημμένως στη γερμανική τηλεόραση, εγείροντας έντονα αιτήματα για σκληρότερες καταδίκες, ακόμη και για την απέλαση εγκληματιών ξένης καταγωγής.


Δεν έχω δίκαιο να εντυπωσιάζομαι με την συνέπεια αυτού του Κράτους, την αποτελεσματικότητα της εκεί δικαιοσύνης και το σαφές μήνυμα που η κρατική αυτή υπόσταση που λέγεται Deutschland στέλνει στους πολίτες που ζούνε στο έδαφός της; "Αν εγκληματήσεις θα υποστείς τις συνέπειες. Όχι μετά από δεκαετία, όχι με εκπτώσεις, όχι με αναστολή λόγω προτέρου εντίμου βίου, ούτε με ελαφρύνσεις λόγω... τρελλόχαρτων. Μέσα σε ένα - ενάμισυ χρόνο θα σε έχουμε μπουζουριάσει για τα καλά". (Μπορεί να γενικεύω απαράδεκτα, αν και πολύ αμφιβάλλω.)

Το πώς θα εξελισσόταν τα πράγματα εδώ, ο καθείς μπορεί να το υποψιασθεί. Όπως μπορεί να φανταστεί και τις διχογνωμίες της κοινής γνώμης, τις αέναες συζητήσεις στους διαύλους των ΜΜΕ σχετικά με το τι οδηγεί στο έγκλημα, με το αν φταίει ή όχι ο εγκληματίας και βέβαια επί του θέματος της "κατάφωρης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από τις κάμερες του Μεγάλου Αδελφού". Και τέλος, ναι, σχετικά με την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά της καταστολής και της τιμωρίας (θα είχαμε και παράθυρα με υποτιτλισμό "μάνα 17χρονου μετανάστη", "γιος συνταξιούχου" κοκ., γι' αυτό να είστε σίγουροι).

Αντίθετα, οι Γερμανοί έχουν φτιάξει ένα κράτος και το φυλλάττουν ως κόρη οφθαλμού, αφήνουν, δε, τα μεταφυσικά ερωτήματα για άλλους (φιλοσόφους - κοινωνιολόγους - ψυχολόγους). Μέχρι να ανατείλει μία μέρα μετά την οποία δεν θα γίνονται εγκλήματα και οι άνθρωποι - άγγελοι επί γης δεν θα χρειάζονται αστυνόμευση και παραδειγματισμό, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτά τα λίγα, ατελή (και ενδεχομένως εμπεριέχοντα αδικία) μέσα που διέθεταν ανέκαθεν οι οργανωμένες κοινωνίες για να διατηρήσουν ένα επίπεδο συνοχής και συνυπάρξεως στον ιστό τους.

.......................

Περασμένα, ναι - ξεχασμένα; (το θυμήθηκα με την παραπάνω είδηση):

25/06/2008. Ημιτελικός Euro Γερμανία/Τουρκία: Καταιγίδα με κεραυνούς διακόπτει την επίσημη μετάδοση του αγώνα στον υπόλοιπο κόσμο, για την οποία υπεύθυνη ήταν η Αυστριακή τηλεόραση (αν θυμάμαι καλά). Και σε λίγα δευτερόλεπτα η σύνδεση αποκαθίσταται παγκοσμίως με εικόνα που έρχεται από τα κυκλώματα της γερμανικής ZDF, η οποία δεν αρκέσθηκε στην αναμετάδοση σήματος που παρεχόταν από τον επίσημο υπεύθυνο φορέα αλλά είχε εγκαταστήσει δικό της ανεξάρτητο σύστημα αναμεταδόσεως (σε περίπτωση που...).

Τίποτε δεν είναι τυχαίο τελικά.

Friday, July 11, 2008

Ο ρόκος, ο κρόκος και τα παρατράγουδα της "ενημέρωσης"

Για να συγχύζομαι καλοκαιριάτικα:

Δημοσιογράφοι ΜΜΕ φίλα προσκειμένων στην αντιπολίτευση επί μέρες παρίσταναν τους Σέρλοκ Χόλμς και (όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει και ο Νίκος Δήμου) διύλιζαν τον κώνωπα (προσπαθούσαν "να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι" λέει ο κόσμος) στην υπόθεση του ταξιδιού Λιάπη στην Αυστρία.

Περίμενα να δείξουν λοιπόν ένα έστω χλιαρό ενδιαφέρον και για την σκανδαλιστική ιστορία του ιδιόχειρου σημειώματος που υποδείκνυε στην μητρική Siemens λογαριασμό με ψευδώνυμο "Ρόκος" για την κατάθεση κάποιων χιλιάδων ή εκατομμυρίων μάρκων το 1998. Σημειώματος του οποίου τον γραφικό χαρακτήρα γραφολόγοι αναγνώρισαν ως ανήκοντα στον Αναστ. Μαντά, στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη.

Αλλά όχι. Η είδηση, αν πέρασε, πέρασε στα ψιλά. Καμία ανάδειξη, καμία περαιτέρω έρευνα, καμία εμβάθυνση, καμιά διάθεση "σκαλίσματος". Στο NEWSLETTER που παίρνω πρωί - βράδυ στο e-mail μου από την ηλεκτρονική έκδοση του "Έθνους" τηρείται σιγή ιχθύος. Σην ιστοσελίδα in.gr νεκρική σιωπή. Στα ψιλά και χωρίς μεγάλη διάθεση διευκρινίσεων (ώστε οι ανυποψίαστοι να μην μπουν σε σκέψεις;) το περνά και η enet.gr της "Ελευθεροτυπίας", οποία μάλιστα το βλέπει ως αφορμή... αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ! Η ίδια εικόνα και στην ιδιωτική τηλεόραση: το θέμα "έπαιξε" για 2 μέρες το πολύ, τη στιγμή που τα δημοσιογραφικά "ξεφτέρια" έκαναν επί μία εβδομάδα εικασίες για το αν ο Λιάπης πρόφταινε με αυτοκίνητο να κάνει τα χιλιόμετρα που έκανε στην Αυστρία.

Δεν λέω, να διυλίσεις τον κώνωπα, κάτι μπορεί να βγει και από κει. Αλλά όχι και να καταπίνεις την κάμηλο! Αλλά βέβαια, τα κυρίαρχα εκδοτικοτηλεοπτικά/κατασκευστικά συμφέροντα δεν έκρυψαν ποτέ τη προτίμησή τους στο... Κίνημα. Και μπορεί να μην βλάφτηκαν και τρομερά με την ΝΔ (άντε να φύγαν και καναδυό δουλειές εκτός του γνωστού και συγκεκριμένου κύκλου) αλλά, διάβολε, το αίμα νερό δεν γίνεται...

.......................................

...και για να μου ανεβαίνει η πίεση

Βάζω και εγώ ο ταλαίπωρος ΝΕΤ να χαλαρώσω. Και πέφτω πάνω σε απευθείας μετάδοση του αγώνα του Ολυμπιακού με την... Γκρότσλιν, στα πλαίσια της προετοιμασίας του για το πρωτάθλημα.

Όπερ σημαίνει ότι επειδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτημένοι οπαδοί δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την ομάδα τους ούτε το καλοκαίρι (εν αναμονή νέων θριάμβων, με κατάκτηση ίσως και πάλι της δευτερόπρωτης θέσης, η οποία και θα πανηγυριστεί έξαλλα) πρέπει το "υποχρεωτικό συνδρομητικό κανάλι" (Η ΕΡΤ ντε!) να ξοδεύει τα χρήματα των λοιπών ανυπεράσπιστων φορολογουμένων για να εξασφαλίσει την πρέζα των αφιονισμένων.

Άντε να δούμε και τον συναρπαστικό αγώνα "Ολυμπιακός - Παραπράσταινα". Και μετά, τον "Ολυμπιακός - Κωλοπετινίτσα". Ας πάει και το παλιάμπελο! Μην τυχόν μείνουμε δίχως πλήρη ενημέρωση για το πόσο έτοιμος θα είναι φέτος ο "αιώνιος πρωταθλητής"...

Wednesday, July 09, 2008

Α dog day afternoon

Μέρες καύσωνα...

Διακεκαυμένη ζώνη η Ελλάδα για λίγες μέρες.

Είναι χαριτωμένο να βλέπεις πώς αντιδρούνε τα ζώα στην υπερβολική ζέστη, γιατί βέβαια δεν είναι μόνον ο ανθρωπος που υποφέρει.

Μόνον που τα ταλαίπωρα αυτά δεν έχουν ανεμιστήρες και air conditioners για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, μόνον φυσικά μέσα. Δηλ. ποια; Την σκιά (όπως αυτή των κτιρίων)...



...ή και τη δροσιά εσωτερικών χώρων.



Μάλιστα ο ήρωας της δεύτερης φωτογραφίας περιμένει υπομονετικά να ανοίξει η αυτόματη πόρτα του δημοσίου κτιρίου όπου συχνάζει (μόλις κάποιος πλησιάσει σ' αυτήν) για να τρυπώσει μέσα και να απολαύσει ένα δροσερό απόγευμα απομονωμένος σε μια όχι πολυσύχναστη γωνιά.

Σκυλίσια μέρα!

Σημ.: Ο τίτλος από ταινία του '75, με πρωταγωνιστή τον νεαρό, τότε, Al Pacino.

Tuesday, July 01, 2008

"Πρόσωπα" και προσωπεία

Πες μου με ποιον βγαίνεις στο γυαλί, να σου πω ποιος είσαι...

Με βαρειά καρδιά (θέλω να πιστεύω) δέχθηκαν τρεις τουλάχιστον υπουργοί (Μπακογιάννη, Σπηλιωτόπουλος, Ρουσόπουλος) και, αν πρόσεξα καλά, ένας εκπρόσωπος κόμματος (Ραγκούσης) να εμφανισθούν και να απονείμουν τηλεοπτικά βραβεία στην εκδήλωση "Πρόσωπα" για την περίοδο 2007-2008. Υποχρεώθηκαν να δεχθούν ως οικοδέσποινα την αναμφισβήτητη βασίλισσα του κουτσομπολιού και πριγκίπισσα του επουσιώδους Χριστίνα Λαμπίρη. Η οποία δεν άλλαξε τις συνήθειές της και φρόντισε να "στολίσει" την βραδυά με τις γνωστές της "κορδέλλες", τα τσαλίμια, τους χαριεντισμούς, τους μορφασμούς και εν πάσει περιπτώσει τους ακκισμούς εκείνους που διατυμπανίζουν την απύθμενη φιλαρέσκεια την οποία η συγκεκριμένη τηλεπαρουσιάστρια επιδεικνύει και τον έκδηλο μεγαλοϊδεατισμό τον οποίο τρέφει περί την εμφάνιση, την συνόλη παρουσία και την προσωπική της ακτινοβολία.

Εγώ, ως απλός πολίτης, δεν θα δεχόμουνα να προσδεθώ στο "άρμα Λαμπίρη" ούτε δευτερόλεπτο. Πολιτικοί με μόρφωση και υπεύθυνες θέσεις πώς ανέχονται μία τέτοια ατμόσφαιρα; Ένα μποϋκοτάζ (τουλάχιστον από τους σοβαρότερους ανάμεσα σε αυτούς) στις δημόσιες εμφανίσεις τους δεν θα απέδιδε, σε επίπεδο στελέχωσης, από μέρους των φιλοξενούντων (καναλιών, διοργνανωτών κτλ.); Δεν μπορούν οι πολιτικοί που ασκούν βέτο σε πολιτικές αποφάσεις στη διεθνή σκηνή να κάνουν και εδώ χρήση ενός άτυπου βέτο, να αξιώσουν ποιοτικότερη σύνθεση ανθρώπινου δυναμικού εκεί όπου οι ίδιοι εκτίθενται δημόσια;

Σημ.: Η ερώτηση είναι ρητορική. Άλλωστε έχουμε δει πολύ χειρότερα. Πόσες φορές παρακολουθήσαμε υπουργούς να αποδέχονται συμμετοχή σε συζήτηση, με συνομιλητές (δημοσιογράφους ή άλλους πολιτικούς) τραμπούκους του λόγου, εντυπωσιοθήρες και αγενείς; Όλα για την αναγνωρισιμότητα και την ψήφο!

Και για όσους επιθυμούν διεστραμμένα να απολαύσουν το "φαινόμενο Λαμπίρη" εν δράσει, ιδού δείγμα γραφής (για να μαθαίνουν και όσοι εργάζονται τα μεσημέρια):




Η θεσπέσια κεφαλή γέρνει με νάζι προς τα δω και προς τα κει, τα φρύδια ανασπώνται με νόημα, τα μάτια αστραποβολούν, τα χείλη μορφάζουν πλήρη υποσχέσεων... Αχ βαχ...