Saturday, May 02, 2009

Η συνωμοσία της μπριζόλας

Το τι ακούγεται και κυκλοφορεί στο Internet για την νέα γρίππη δε λέγεται:

- Είναι σιωνιστική συνωμοσία!
- Είναι σχέδιο της CIA για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις μεθόδους ανάκρισης στο Γκουαντάναμο!
- Είναι σχέδιο του παγκόσιου λόμπυ των τραπεζών για να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει την οικονομική κρίση!
- Είναι Μεξικανική συνομωσία για να μολυνθούν οι ΗΠΑ από τους παράνομους μετανάστες - φορείς!
- Είναι προϊόν εργαστηρίου βιολογικού πολέμου που ξέφυγε από τον έλεγχο!
- Φταίνε οι Δημοκρατικοί! Τέτοια επιδημία γρίππης των χοίρων είχε ξανασυμβεί επί προεδρίας Jimmy Carter!*
- Δεν υπάρχει καν τέτοια γρίππη! Είναι θόρυβος που σκοπεύει στην αύξηση των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν αντιικά φάρμακα! **
- Ασφαλώς και δεν υπάρχει τέτοια γρίππη! Είναι, όμως, κόλπο όχι των φαρμακοβιομηχανιών αλλά των μεγάλων μονάδων εκτροφής χοίρων για να εξοντώσουν τους μικρούς παραγωγούς!

Κλπ, κλπ, κλπ...

Τελικά η εμμονή στα δεδομένα είναι, για πολύ κόσμο, κουραστική και αποκαρδιωτική. Προτιμότερη φαίνεται η καταφυγή σε θεωρίες συνωμοσίας χωρίς τεκμηρίωση.
Θα μου πείτε, αποκλείεται να υπάρχουν επίπεδα πιθανών ερμηνειών κάτω από τα ορατά; Όχι, δεν αποκλείεται καθόλου. Και η ανθρώπινη περιέργεια, συνδυασμένη με τη δυσπιστία, θα αναζητεί (ευτυχώς) πάντα ερμηνείες και πέρα από τις προφανείς.
Να αφήνουμε λοιπόν και ένα περιθώριο εικασιών για αιρετικές ερμηνείες. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την άκριτη αποδοχή της όποιας αστήρικτης παραδοξολογίας, υπάρχει μεγάλη απόσταση: είναι η απόσταση που χωρίζει την τεκμηριωμένη ερμηνευτική από το παραλήρημα. Και μάλιστα παραλήρημα συχνότατα διαποτισμένο από ιδεολογικές εμμονές.


........................................................

* Εδώ υπάρχει και το αντεπιχείρημα των Δημοκρατικών: "Στις δικές σας προεδρείες εμφανίσθηκαν η γρίππη των πτηνών, το AIDS και η λεγιονέλλωση!"
** Κατά τον ίδιο τρόπο που μερικοί ισχυριζόντουσαν ότι δεν υπάρχει AIDS και το όλο θέμα δημιουργήθηκε για να αυξηθούν οι πωλήσεις των προφυλακτικών!...