Thursday, September 06, 2007

Αφασία




Την αφίσα αυτή φωτογράφησα σε σταθμό του Μετρό. Πρόκειται για προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γυναικών στο θέμα του καρκίνου του μαστού. Ως εδώ όλα καλά.

Τον σολοικισμό τον βλέπετε; "Ανεξαρτήτου ηλικίας"... Κάποτε, τέτοιου είδους λάθη ήταν αδιανόητα σε έγγραφα (από κείμενα κρατικών υπηρεσιών έως διαφημιστικά κείμενα) που θα πρέπει θεωρητικώς να έχουν υποστεί ένα στοιχειώδη έλεγχο προτού εκτεθούν (και εκθέσουν τους συντάκτες τους) σε κοινή θέα και ανάγνωση.

"Η ανεξάρτητος ηλικία", "της ανεξαρτήτου ηλικίας". Μα η ηλικία δεν είναι ανεξάρτητη, δεν είναι αυτό το πνεύμα του κειμένου της διαφήμισης. Να ανεξαρτητοποιηθεί από τι; Ήταν υποδουλωμένη και σε ποιον; Ο συντάκτης θέλει προφανέστατα να πει ότι ανεξαρτήτως ηλικίας (δηλ. συνολικά σε όλο το ηλικιακό φάσμα) ο καρκίνος του μαστού έρχεται δεύτερος ως αιτία θανάτου στις γυναίκες. Θέλετε να το πούμε νεοελληνικά; "Ο καρκίνος του μαστού είναι δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία".

Ελπίζω στους ελάχιστους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου να έχει ήδη γίνει κατανοητό το λάθος της έκφρασης. Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται μονότονα τελευταία συνεχώς και πιο συχνά και τείνει, κατ΄αυτό τον τρόπο, να γίνει κανόνας. Θα κινδυνεύσει μια μέρα να θεωρηθεί φτωχός στα ελληνικά, αγράμματος, αυτός που θα πει "ανεξαρτήτως ηλικίας";

Ακόμα χειρότερα, αν πάει κανείς στο Google και αναζητήσει τις σελίδες στα Ελληνικά όπου υπάρχει ακριβώς η φράση "ανεξαρτήτου ηλικίας", του καταμετρούνται μερικές εκατοντάδες (697 αυτή τη στιγμή, 721 όταν γραφόταν το "Προσεχώς"). Ευτυχώς, το "ανεξαρτήτως ηλικίας" εμφανίζεται σε 18,200 σελίδες. Πάλι καλά...

6 comments:

SniperAthens said...

Άντε πάλι με τις ηλικίες. Τα νιάτα σου έχουν γίνει εμμονή....

Eπί του θέματος, συμφωνώ με την παρατήρησή σου, αλλά οι μοντέλες έτσι μιλάνε και σε αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν. Συντονίσου λοιπόν στο ίδιο μήκος κύματος για να έχεις πιθανότητες επιτυχίας (να σε γηροκομήσει κάποια από αυτές).

Univers said...

Sniper, ανεξαρτήτου θέματος, κατάφερες πάλι να το γυρίσεις στο sex...

(κάνω προπόνηση στη γλώσσα που μιλούν οι μοντέλες)

SniperAthens said...

το πως συνδέεις τα γηρατειά σου με το sex, παραμένει μυστήριο. Εκτός αν εννοείς τις ενθυμήσεις σου.

Λυπάμαι που υποβαθμίζεσαι γλωσσικά και ταυτόχρονα χαίρομαι που προσπαθείς να "πιάσεις" τον παλμό της νεολαίας (σε μία προσπάθεια να πιάσεις και άλλα)


[από γνώση γλώσσας τα πιτσιρίκια είναι δράμα, από γλώσσα σκέτη... άσε μη σου ανεβάσω την πίεση]

squarelogic said...

to fylladio pou dieneime to Ypourgeio Metaforon gia tis gynaikes odigous to eidate?
ekei na deite exypnades,xaritomenies kai syntaktiko...nomizo pos pleon tis dimosies diafimiseis tis kanoun ex syntaktes anagnorismenon idrymaton,opos MAX,KLIK etc...

sniper, min tou anevazeis tin piesi!pou na xerei o univers apo mikres...afou zita ptyxio sorbonne prin vgei gia kafe!

*sorry gia ta greeklish,grafo apo scandinavian computer

Univers said...

Ανυπομονούμε να δούμε το εν λόγω φυλλάδιο. Χαιρετισμούς στις Βαλκυρίες.

Unknown said...

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ