Saturday, September 29, 2007

ΠΑΣΟΚ TV



Στον αγώνα για τηλεθέαση, κάθε δελτίο ειδήσεων έχει επιδιώξει να καθιερωθεί σε ένα τομέα.

Το STAR κυνηγά την αίγλη των αστέρων και οι ρεπόρτερ του ακολουθούν κατά πόδας ανθρώπους της δημοσιότητας και ψωνάρες του lifestyling. Έτσι, μετά την πρώτη είδηση – που υπάρχει κάποια πιθανότητα να είναι γενικού ενδιαφέροντος – έπονται τα νέα της πίστας και τα ζευγαρώματα των επωνύμων.

Το SKY πάλι, εξειδικευμένο στα οικολογικά, θα δείξει συνήθως την κατά γενική ομολογία σημαντικότερη είδηση πρώτη, αλλά αμέσως μετά θα σου σερβίρει τα μεταλλεία του Μαρκόπουλου ή το εξασθενές χρώμιο του Ασωπού (που βλέπεις για 6η συνεχή εβδομάδα. Εδώ ισχύει «το πολύ το Κύριε ελέησον...».

Το MEGA μου φαίνεται ότι διεκδικεί αναμφισβήτητα για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τον ρόλο που έχει το Chelsea TV για τους οπαδούς της ομώνυμης ομάδας.
Από τις οκτώ μέχρι τις εννιά παρά δέκα κάθε βράδυ το δελτίο είναι περίπου μονοθεματικό. Τρέμη και Πρετεντέρης κοντεύουν να καταπιούν τη γλώσσα τους, πάνω στην σπουδή να πιέσουν τα πράγματα για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Το βλέμμα της Τρέμη γυαλίζει από πόθο για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και σπάει γελάκι ειρωνείας κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε «σενάρια προωθήσεως ευνοουμένων». Ο δε Πρετεντέρης το ‘χει πάρει προσωπικά με την ήττα του ΠΑΣΟΚ και σε μια αποστροφή του λόγου τού ξέφυγε (;) και είπε «γιατί χάσαμε;» αντί «γιατί χάσατε;», μιλώντας σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Θυμάμαι τον ρόλο πολλών καναλιών κατά την προεκλογική περίοδο του 2004: Προωθούσαν τότε το σενάριο του ντέρμπυ και της ανατρέψιμης πρωτοπορίας της ΝΔ, βάσει δημοσκοπήσεων που, βέβαια, διαψεύστηκαν τραγικά. Και όταν τα ηνία του ΠΑΣΟΚ παραδόθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και ταχυδακτυλουργικούς χειρισμούς στον Γεώργιο Α. Παπανδρέου, «τον καλύτερο διάδοχο» εκείνη την εποχή, δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ αλάλαζαν από ενθουσιασμό: λίγες ώρες μετά, ο σφυγμός του κόσμου – που αυτοί είχαν αφουγκραστεί και αποκωδικοποιήσει - έλεγε ότι ... «ο Γιώργος φέρνει το παιχνίδι στα ίσια» (για να μην είμαστε άδικοι, παρόμοια είχαν συμβεί και σε άλλα κανάλια – θυμάμαι τον Χατζηνικολάου που με δυσκολία προσπαθούσε να συγκρατήσει ρεπόρτερ του δελτίου του, ο οποίος με αναπτερωμένο ηθικό μιλούσε για «ανατροπή του προεκλογικού σκηνικού»).

Όλη αυτή η προώθηση δεν πήγαζε βέβαια από κάποια (υποθετικά) αισθητήρια ποιότητας και αξιοκρατίας των Μέσων, παρά είχε συγκεκριμένο σκοπό: η ΝΔ ερχόταν τότε με υποσχέσεις για διάρρηξη των δεσμών μεταξύ μεγαλοεργολάβων δημοσίου και τηλεόρασης, με στόχο την απαλλαγή του πολιτικού συστήματος από εκβιασμούς (κούνια που την κούναγε...). Έπρεπε λοιπόν πάσει θυσία να μείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να αποφευχθούν δυσάρεστες μετεκλογικές εκπλήξεις. Αλλά όταν είσαι ο ίδιος αντικείμενο ευνοίας, δύσκολα βλέπεις τα πράγματα ψυχρά και δεν πολυψάχνεις για τα πραγματικά κίνητρα. Είναι πολύ ευκολότερο να αποδώσεις την εύνοια και την σκανδαλώδη προώθηση στην προσωπική σου αξία και αυτό μάλλον πίστεψε ο ΓΑΠ.

Έτσι, όταν λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε (ατέχνως, είναι η αλήθεια, ατελώς και χωρίς την παραμικρή προετοιμασία) να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα σε εργολάβους δημοσίων έργων και κανάλια, ουδεμία στήριξη βρήκε στο πρόσωπο του ΓΑΠ. Χέρι που σε έχει βοηθήσει δεν το δαγκώνεις.... Αντιθέτως (και αν δεν με απατά η μνήμη μου), βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγειραν θέμα σε Ευρωπαϊκά όργανα. Η κατάληξη ήταν γνωστή: χάθηκε μια ευκαιρία περιορισμού της χειραγώγησης της πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα, μια ευκαιρία που θα είχε πιθανώς καλύτερη τύχη αν επενδυόταν με πολιτική ομοθυμία.

Η στήριξη με ιστορίες και θρύλους περί επικείμενου "ντέρμπυ" επαναλήφθηκε και το 2007. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχασε και αυτές τις εκλογές. Και οι ανοχές των επιθυμούντων διακαώς την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξαντλήθηκαν. Τελικά ο ΓΑΠ δεν περίμενε ότι ο ίδιος θα γινόταν απλώς ένα αναλώσιμο υλικό προς αντικατάσταση. Και ότι τα σενάρια ήταν ήδη έτοιμα στο παρασκήνιο. Τώρα το διεπίστωσε «διά της τραχείας οδού». Μάλλον όμως είναι αργά πια...

Σημ.: Τα προηγούμενα, και ο τρόπος που τα αντιλαμβάνομαι, δεν αμφισβητούν τις ικανότητες του Ε. Βενιζέλου. Αλλά, κατ' εμέ, ο σκοπός μπορεί να είναι άγιος και ο επιδιώκων να τον επιτύχει καθ' όλα άξιος, αλλά και τα μέσα που επιστρατεύονται (είτε από τον ίδιο είτε από όσους τον στηρίζουν για τους δικούς τους σκοπούς) είναι υπό κρίσιν...

7 comments:

Unknown said...

Το MEGA δεν λυσσομανάει για αλλαγή του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από οποιονδήποτε, αλλά για συγκεκριμένη αντικατάσταση.Θέλει τον κακό ()αλλά ευπειθή και ευάγωγο) Βεζύρη ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ στην θέση του (αφελούς) Χαλίφη..
Η προσέγγιση της Ν.Δ. στο θέμα του βασικού μετόχου ήταν απολύτως σωστή. Ο στόχος σωστός, η τακτική λάθος..
Αντί η Ν.Δ. να βάλλει γραφειοκρατικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων (και να "νοθεύει" έτσι την "ιερή" -την ιερή αγελάδα θα έλεγα..-βάση της Ε.Ε., δηλ. το ενιαίο της εσωτερικής αγοράς ώφειλε να βάλει προϋποθέσεις στη αδειοδότηση των καναλιών και στις κρατικές διαφημίσεις και άλλες άμεσες και έμμεσες κρατικές παροχές (πχ ευμενές φορολογικό καθεστώς κλπ) στις εφημερίδες.
Παρεγνώρισε το μέγεθος της διαφθοάς που υπάρχει και στα όργανα της Κοινότητος. (Κάτι είχε γραφεί τότε στον Κόσμο του Επενδυτή για συγκεκριμένο έμβασμα 10.000.000 Ευρώ, που έμεινε εντελώς ασχολίαστο...). Παρεγνώρισε την ισχύ σε επίπεδο Ε.Ε. των διαπλεκομένων Μ.Μ.Ε. (Μπερλουσκόνι κλπ) . Και έτσι κατέληξε σε άδικη εκβιαστική ήττα.. Αν η Επιτροπή πήγαινε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την χώρα μας δεν είμαι βέβαιος ότι θα χανόταν η υπόθεση. Πλην όμως η Επιτροπή προχώρησε στο αυθαίρετο και εκβιαστικό μέτρο της διακοπής της χρηματοδοτήσεως χωρίς να περιμένει την δικαστική κρίση επί μίας νομικής διαφοράς..
Η ήττα της όμως αυτή της Ν.Δ.δεν αποδεικνύει ότι ο στόχος της ήταν λανθασμένος..

Univers said...

Σαφώς υπήρχε πρόβλημα χειρισμού στο θέμα του "βασικού μετόχου". Σαφώς ο στόχος δεν ήταν λανθασμένος. Πιστεύω πάντως ότι άλλη (πιο επιφυλακτική) θα ήταν και η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν στην Ελλάδα υπήρχε αραγές μέτωπο υπέρ της διάκρισης κρατικών εργολαβιών από τηλεόραση. Και, αν θυμάμαι καλά, τότε η αριστερά προσέφερε μία τέτοια υποστήριξη. Στο ΠΑΣΟΚ όμως ήταν αδύνατο, φαίνεται, να τηρηθεί εννιαία στάση ενάντια στο εργολαβοτηλεοπτικό κατεστημένο. Το χέρι που σε έχει βοηθήσει δύσκολα το δαγκώνεις...

Μόλις η ΝΔ βρέθηκε με τα Ευρωπαϊκά όργανα απέναντί της παρέλυσε. Βλέπετε, ό,τι προέρχεται από την Ευρώπη είναι για τους εντόπιους πιο εύκολα αποδεκτό.

Όσο για τη ΝΔ, ο νόμος που πέρασε για τους τηλεοπτικούς σταθμούς - τον Ιούνιο νομίζω - λέγεται πως "τακτοποιεί" τους πάντες χωρίς τριβές. Ιδίαν άποψη βέβαια, δεν έχω. Αν είναι όμως έτσι, "πού 'σαι νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος..."

Patsman said...

Όσο κι αν είναι κανάλι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μ' αρέσει να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις στο ΜEGA. Ίσως είναι αυτή η εκ των προτέρων γνώση του τι και ποιον υποστηρίζει το συγκεκριμένο κανάλι, που κάνει ευχάριστη την παρακολούθηση τού πώς αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

Το βρίσκω πολύ ευχάριστο. Αυτά τα γελάκια, οι συγχρονισμένες δήθεν αυθόρμητες αντιδράσεις, είναι όλα τα λεφτά!

Πάντως, το γεγονός ότι υποστηρίζει τον Β.Β. είναι και κάτι σαν προγνωστικό, διότι αισθάνονται πως κανείς άλλος υποψήφιος δεν πρόκειται να "χτυπήσει" τον Κ.Κ. Πράγμα που πιθανώς ισχύει.

Univers said...

@ patsman:

Φαίνεται ότι και στο MEGA υπάρχει το ρεύμα του αυτονόητου.

Παρεμπιπτόντως, το Κ.Κ. που γράφεις τι είναι;

Patsman said...

Συγγνώμη για την πιθανή παρεξήγηση. Για να παραλληλίσω τον Βαγγέλη Βενιζέλο με τον Κώστα Καραμανλή ήταν τα αρχικά. Ίσως λόγω πληθωρικότητας...

Unknown said...

Για να χτυπήσει ο Ε.Β. τον Κ.Κ. πρέπει να πάρει τους φήφους που έχασε το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές και πολλούς άλλους ακόμη. Οι φήφοι αυτοί όμως στην πλειοψηφία τους πήγαν αριστερα.
Πως λοιπόν (δικαίως ή αδίκως) με τον πενθερό και κουνιάδο πού έχει ο Ε.Β. οι αριστεροί ψηφοφόροι θα γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ;
Πολλοί πιστεύουν από τους καλλίτερους πολιτικούς και κοινωνικούς φίλους της οικογενείας της συζύγου του είναι η οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως ο Κωνστ. Μητσοτάκης.
Πολλοί επίσης θεωρούν (δικαίως ή αδίκως) ότι ο Ε.Β. υποστηρίζεται από το εργοδοτικό κατεστημένο και κυρίως από τους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε.
Αραγε θα γυρίσουν οι αριστεροί αυτοί ψηφοφόροι στο ΠΑΣΟΚ με Αρχηγό τον Ε.Β., όσο και αριστερή ρητορεία εάν χρησιμοποιήσει;

Univers said...

Σήμερα διάβασα σε κάποιο blog δήλωση που είχε κάνει ο ΕΒ σχετικά με την αριστερά τάση που πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει στο κόμμα του:

"Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι όσο αριστερό υπάρχει περιθώριο να είναι ένα κόμμα εξουσίας" (δεν τη μεταφέρω αυτούσια, αλλά αυτό ήταν το πνεύμα της δήλωσης)

Νομίζω ότι με διπλωματικότητα αφήνει να διαγραφεί η πολιτική γραμμή του: Αριστερή ρητορεία για επαναπατρισμό απωλεσθέντων προς τα αριστερά ψήφων και κεντροδεξιά πολιτική, περίπου εκεί που κινείται η ΝΔ.

Πάντως, το πολιτικό σκηνικό αποκτά νέο ενδιαφέρον με τον ΕΒ. Ανεβάζει τον ανταγωνισμό και τα προαπαιτούμενα στο πολιτικό πεδίο μερικά επίπεδα πάνω. Τώρα, το αν αυτή η γλώσσα που μαγεύει μερικούς (και εμένα, ασχέτως αν δυστυχώς μερικές φορές χρησιμοποιείται για δηλώσεις κενές περιεχομένου) θα συγκινήσει τα πλήθη, είναι ένα ερώτημα.