Saturday, November 24, 2007

Ο Καραγκιόζης στη λαϊκή


- Έλα πάρε κόσμε! Διαλιέχτε!

ΔΕΗ και μαϊδανοί...

Όποιος κάνει ο ίδιος τα ψώνια του, τουτέστιν όποιος δεν έχει την πολυτέλεια υπηρετικού προσωπικού, γνωρίζει πόσο... ευαίσθητες είναι οι τιμές των προϊόντων της λαϊκής στις διακυμάνεις των τιμών του πετρελαίου. Θα 'λεγε κανείς ότι οι πωλητές δεν φτιάχνουν καρτελάκια με τιμές αν δεν μάθουν πρώτα πόσο κυμαίνεται το... βαρέλι brend στις διεθνείς αγορές. (Η τάση υπερτίμησης - σπέκουλας - σ' αυτή την εξάρτηση είναι οφθαλμοφανής, αφού τα μεταφορικά έξοδα είναι μέρος, μόνον, του συνολικού κόστους παραγωγής και διακίνησης τέτοιων προϊόντων: με 100€ καύσιμα μετακινούνται τόνοι εμπορεύματους, από τους οποίους το προσδόκιμο κέρδος είναι πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες €.)*

Αντιθέτως, η τιμή της κιλοβατώρας της ΔΕΗ πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα πριν αναπροσαρμοσθεί,** εν μέσω σημαντικών αυξήσεων των τιμών βασικών πρώτων υλών της παραγωγής της (πετρέλαιο, φυσικό αέριο - με τις τιμές του τελευταίου να είναι σε άμεση εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου). Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία. Το κράτος εισέπραξε χρήματα από την μετοχοποίησή της και ως αντάλλαγμα θα την παραδώσει, υποτίθεται, κάποια στιγμή στους νόμους της αγοράς.

Μα, θα πείτε, "θέλεις να ανεβούν οι τιμές;" Σαφώς και όχι (αν και η συρρίκνωση των κερδών ή οι ζημίες της ΔΕΗ καλύπτονται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. πάλι από τον καταναλωτή). Αλλά επιτρέψτε μου να διαπιστώσω ότι στην αγορά ενέργειας όπως και σε πολλές άλλες πτυχές της οικονομίας επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, όπου κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης δεν έχουν ολοκληρωθεί (και είναι αβέβαιο το εάν και πότε θα ολοκληρωθούν). Κυρίως δεν εξαλείφθηκαν (1) τα μονοπώλια εκείνα που ακυρώνουν στην πράξη την λειτουργία του ανταγωνισμού (2) ο στρεβλωτικός έλεγχος του κράτους επί της λειτουργίας των εταιρειών (πχ. επί των διορισμών προσωπικού) (3) η προνομιακή - λόγω "κεκτημένων" - μεταχείριση των εργαζομένων τους εν σχέσει με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

"Επιχειρήσεις κοινής ωφελείας" όπως η ΔΕΗ θα έπρεπε: Ή να παραμείνουν κρατικές (αν και μάλλον είναι λίγο αργά πια), με διασφάλιση επιπέδων κερδών ικανών να ανατροφοδοτήσουν επενδύσεις και παράλληλη αποδόμηση του εργασιακού παραδείσου που τις μετέτρεπε σε τσιφλίκι της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης. ...Ή να οδεύσουν προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, με το να τεθούν χωρίς εξαιρέσεις υπό τους νόμους της αγοράς και να εξασφαλισθεί η επαρκής δραστηριοποίηση εναλλακτικών ιδιωτών ανταγωνιστών, ώστε να μην είναι έρμαιο ο καταναλωτής ενός και μοναδικού ιδιωτικοποιημένου μονοπωλίου.

Δεν είμαι βέβαιος ότι σε αγορές σαν την Ελλάδα ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμός μεταξύ παρόχων τέτοιων κοινωφελών υπηρεσιών μπορούν να λειτουργήσουν: όσο μικρότερη η αγορά, τόσο λιγότερο το ενδιαφέρον δυνητικών ανταγωνιστών. Έχουμε, επιπλέον, χάσει πολύ χρόνο, όταν επιμέναμε στα μονοπώλια, εν όσω σε άλλες χώρες η ιδιωτικοποίηση προχωρούσε. Η μετάβαση είναι σαφώς δυσχερής και απαιτεί χρόνο. Αλλά αφού έχει αποφασιστεί, όσο παρατείνεται, τόσο το χειρότερο νομίζω για τον καταναλωτή.


* Δεν είμαι άνθρωπος του εμπορίου, αλλά έχω την αίσθηση ότι η ίδια τάση διογκώσεως της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις του πετρελαίου υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα διατροφής, που μοιάζουν έτσι να παρασκευάζονται από... πετρέλαιο!
** ...για να θυμηθούμε τον όρο που προτιμούσε το επιτελείο του μακαρίτη του Ανδρέα για τις αυξήσεις, ώστε να τις αποδαιμονοποιεί.

33 comments:

Unknown said...

Διορθώνω τον τίτλο. Να το λέμε σωστά!
- Έλα πάρε κόσμε! ΔιαλΙέχτε!
Για το περιεχόμενο ουδεμία αντίρρηση!
Λέγεται ότι στις αποθήκες της ΔΕΗ υπάρχουν ακόμη υλικά (τεχνολογικώς και χρονικώς απαξιωμένα) από εκείνα που είχαν αγορασθεί επί Μαυράκη στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.. (Η γνωστή ιστορία του "είπαμε να κάνουμε και κάποιο δώρο στους εαυτούς μας, αλλά όχι και πάνω από 500.000.000 δρχ. είχε πει ο τότε Πρωθυπουργός. Το όριο, για τους ανησυχούντες, ήταν βεβαίως με τιμαριθμική ρήτρα!!).

Univers said...

Η διόρθωση έγινε.

Πάντως η τιμαριθμική αναπροσαρμογή της μίζας είναι αναχρονιστική σοσιαλιστική μέθοδος. Σήμερα αφήνουμε αυτά (και άλλα) στους νόμους της ελεύθερης αφοράς.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Κι αυτό με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές από τα είδη διατροφής είναι άλλη συνεχής αγανάκτηση.
Γι' αυτό κι εγώ θα γράφω οικονομικά μήνες, μέχρι ν' αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όλοι περισσότερα, ένας δεν φτάνει :)

Univers said...

@ sea:

Τις επιφυλάξεις μου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας θα τις δεις καταγεγραμμένες εδώ.

Πάντως δεν αποκλείεται το θεωρητικό πλεονέκτημα (εάν υπάρχει) του να κρατά ένα κράτος κάποιους τομείς της οικονομίας στα χέρια του να καταλήγει μειονέκτημα εκ του γεγονότος ότι το κράτος είναι και θα παραμείνει - απ' ότι φαίνεται - χείριστος επιχειρηματίας και επιπλέον εκ του ότι πάντοτε θα υπάρχει στο κράτος ο πειρασμός να χρησιμοποιεί τον κρατικό οικονομικό τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους, με αποτέλεσμα αργομισθίες μέσα σε παραδεισιακά εργασιακά περιβάλλοντα. (Για να μην αναφέρουμε και τον ιστό της διαφθοράς που υφαίνεται περί τον κρατικό οικονομκό κλάδο.)

Όσο για την οικοδομή, δεν έχω εξοικείωση με το θέμα. Αλλά θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ως οικονομική δραστηριότητα (και μάλιστα από τις λίγες "υγιείς" εν Ελλάδι) οδήγησε στην νεοελληνική παράκρουση οικοδόμησης, με αποτέλεσμα οι μεσονέττες, οι βίλλες και τα εξοχικά να είναι η σύγχρονη Βαλχάλα των (κατ)εχόντων και μη και να μην έχει, έτσι, μείνει ραχούλα και ακτή ακάλυπτη.

(...με τους εργολάβους να είναι οι Βαλκυρίες που οδηγούν τον νεοέλληνα στον παράδεισό του)

Άρα: συμφωνώ, να μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι, αλλά πρέπει να τεθεί ένα όριο σ' αυτό τον οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας που καθιστά μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας κατόχους μίας κυρίας κατοικίας και μερικών... δευτερευουσών. Εδώ στην Αθήνα σημαντική μερίδα οικογενειών διαθέτει κύρια κατοικία, ένα σπίτι στο χωριό των γονέων του συζύγου, άλλο ένα στο χωριό των γονέων της συζύγου και ένα ακόμη δίκην εξοχικού στα Μεσόγεια ή προς την Κόρινθο, για το καλοκαίρι. Και συνεχίζουν να χτίζονται περισσότερα. Στο τέλος δεν θα υπάρχει γη ακάλυπτη (υπολογίστε και τους συνταξιούχους Ευρωπαίους που θέλουν να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα). Αφήστε που με την μη λειτουργία του πόθεν έσχες εμφανίζονται "μικρομεσαίοι" με στοιβαρές ακίνητες περιουσίες και ουδείς τους ενοχλεί.

Το σπορ της διατήρησης δευτερευουσών κατοικιών πρέπει να είναι αρκούντως ακριβό, για να υπάρχει κάποια αποτροπή και να συλλαμβάνεται η φορολογητέα ύλη που διαφεύγει.

Univers said...

Υ.Γ.: Στην παραπομπή που έδωσα οι επιφυλάξεις διατυπώνονται στα τελευταία σχόλια.

Anonymous said...

Χμμ...είναι πολλά, θα τα διαβάσω το βράδυ και όπου μπορώ θα απαντήσω :)

Unknown said...

Οι σημερινοί βαθύπλουτοι στην Ρωσία συνήθως είναι οι τότε διαχειριστές των κρατικών (και χρεωκοπημένων) επιχειρήσεων επί του προηγουμένου καθεστώτος.

SniperAthens said...

Παππού univers, είναι λογικό αφού το μηχάνημα του οξυγόνου δουλεύει με ρεύμα να μη θέλεις να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.


Όμως, σημείωσε τα παρακάτω για να καταλάβεις τι παιχνίδι παίζεται στην πλάτη του κόσμου.


Τι "παίζουν" τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ?
Εκτός ελέγχου η τιμή του πετρελαίου


Ποιά είναι η αλήθεια?
Πτώση του $ έναντι του Εuro. Άρα σε Εuro η τιμή του πετρελαίου ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ.


Η κατευθυνόμενη δημοσιογραφική αλητεία συνεχίζεται ακάθεκτη, άνευ φραγμών. Ποιούς εξυπηρετεί αυτό?


Πρωτίστως τους "εναλλακτικούς παρόχους" (όχι τους μικρούς με τα φωτοβολταϊκά, γιατί απλά η KW είναι δεδομένη-πλαφοναρισμένη σαν τιμή πωλήσεως προς τη ΔΕΗ), αλλά τους ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ-ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
Συγκεκριμένα το Μπόμπολα και τον Μυτιληναίο.

Ο Μπόμπολας είναι αυτός ο οποίος ήθελε να χεριάσει την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα από σκουπίδια. Όμως η μεθόδευση είναι το ζητούμενο. Ήταν γνωστό σε κάποιο κόσμο (καταρχήν στην τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση) ότι προκειμένου να απαξιώσει τη ΔΕΗ και να "αναγκάσει" την Κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει το πλάνο (με την οποία ήταν σε πλήρη συμφωνία και αγαστή σύμπνοια, εξ' ου και το "αναγκάσει") η ΔΕΗ θα δημιουργούσε μία σειρά black-out το 2004 με αποκορύφωμα την Ολυμπιάδα. Το προσδοκώμενο να προκύψει τεχνηέντως η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενεργειακού μονοπωλίου, προβαλλόμενου και ως "περιβαλλοντικά επωφελές".


Ο Μυτιληναίος είναι αυτός ο οποίος "σαμποτάρισε" (μέσω ΓΕΝΟΠ και με τη στήριξη ΓΑΠ) τη στρατηγική συμφωνία της ΔΕΗ με τον Γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE. Μόλις ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ συζητά με τους Γερμανούς, βγήκε ο Μυτιληναίος και δήλωσε: «Ο όμιλος, αλλά και η ισπανική Εndesa με την οποία έχει συστήσει κοινοπραξία, θα ενδιαφέρονταν για στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ και η συμβολή τους στα μελλοντικά εγχειρήματα θα ήταν αξιοσημείωτη». Για το ζήτημα της πιθανής συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και της RWΕ, ο Μυτιληναίος επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις τον εξέπληξαν, εκφράζοντας την αμφιβολία του κατά πόσο θα προχωρήσει η συνεργασία. Kαι, ω της απορίας, μέγα, ο ΓΑΠ κατήγγειλε στη Βουλή "...μια(ς) συμφωνίας, που περιλαμβάνει την πλειοψηφική συμμετοχή της RWE σε όλες τις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστούν, σε σταδιακή απορρόφηση της ΔΕΗ και μετατροπή της σε θυγατρική του γερμανικού κολοσσού". Mε άλλα λόγια, έλα Μυτιληναίε να πάρεις τη ΔΕΗ με τη δική σου κοινοπραξία - δηλαδή η ΔΕΗ υπάλληλος του Μυτιληναίου κι όχι συμμέτοχος της RWE (η οποία παρεμπιπτόντως θέλει τη ΔΕΗ για να ανοιχθεί στην Ανατολική Ευρώπη)


(Παρένθεση για Μυτιληναίο είναι επίσης αυτός ο οποίος πουλάει στην ΕΘΕΛ μέσω της ΕΛΒΟ λεωφορεία - οι απανωτές αναφλέξεις στα λεωφορεία παραγωγής του έχουν σχέση με τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων στην ΕΘΕΛ ύψους 142 εκ. ευρώ! Διαγωνισμός που κατά το παρελθόν έχει αναβληθεί, ενώ κόστισε και τον αποκεφαλισμό αρκετών στελεχών στην διοίκηση του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ.

Στο κόλπο παίζουν «χοντρά» και οι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ντίλερ της προμηθεύτριας εταιρείας και τα απανωτά ατυχήματα, αποτελούν και ένα επιπλέον μοχλό πίεσης για να επισπευσθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν και οι «ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ», «Evobus Hellas», «Iveco France». Βεβαίως η πλειοψηφία των διαπλεκομένων ΜΜΕ έχει «θάψει» το θέμα του ονόματος του κατασκευαστή των επικίνδυνων λεωφορείων, αφού τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά και οι εκδότες–δημοσιογράφοι τους, βρίσκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο στο "pay roll" του Μυτιληναίου.)




Και δευτερευόντως εξυπηρετεί και τους κερδοσκόπους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την παραπληροφόρηση των πληρωμένων γραφίδων παπαγάλων των ΜΜΕ, αυξάνουν τις τιμές χωρίς λόγο.

Ότι ακριβώς έγινε και όταν μετετράπη η δραχμή σε Ευρώ.


Αυτά και συγγνώμη παππού univers αν σε κούρασα.

Univers said...

@sniper:

Δεν πιστεύω ο Μιτυληναίος να βρίσκεται και πίσω από το οξυγόνο μου! Αρχίζω να πνίγομαι...

Πάντως:

(1) Μάλλον ενισχύεις τους φόβους μου για μετάβαση από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Οπότε, τζίφος η δουλειά (για τον καταναλωτή εννοώ, γιατί για άλλους...). Δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις για να κρίνω αν αυτό είναι αμιγώς αποτέλεσμα κακών (ύποπτα κακών) χειρισμών της ελληνικής κρατικής διοίκησης, έλλειψης μεγέθους της ελληνικής αγοράς ή συνδυασμών αυτών (πιθανότατα και με άλλους, άγνωστους σε εμένα παράγοντες).

(2) Τις βλέψεις του Μιτυληναίου τις ήξερα και οι αυταναφλέξεις των λεωφορείων της ΕΘΕΛ έχουν κάτι το εξόχως ύποπτο. Τον ρόλο (δουρείου ίππου) κάποιων συνδικαλιστών τον υποψιάζομαι. Αλλά δεν έπιασα αυτό που λες (παρ' ότι αύξησα το οξυγόνο μου) για την σχέση ανάμεσα στην δημιουργία τεχνητού κλίματος πανικού περί την τιμή του πετρελαίου και απαξίωσης της ΔΕΗ. Εννοείς ότι πιθανές υπέρογκες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ικανοποιούν τον εποφθαλμιώντα αυτήν Μιτυληναίο; Ή ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην μπορεί να αντεπεξέρθει και έτσι απαξιώνεται; Ή και τα δύο;

(3) Παρ' ότι συμμερίζομαι την παρατήρησή σου περί πυροσβεστικής δράσεως της διολίσθησης του $ έναντι του € στην τιμή του πετρελαίου σε €, έχω την εντύπωση ότι το $ διολίσθησε αθροιστικά λιγότερο απ' ότι συσσωρευτικά ανατιμήθηκε (σε $) το πετρέλαιο. Άλλωστε σε όλες τις χώρες της EU δεν υπάρχει ανατίμηση του πετρελαίου στην λιανική;

Άφησε για λίγο τα παιχνίδια σου και έλα να δευτερολογήσεις. Το Nintendo μπορεί να περιμένει.

Locus Publicus said...

Η ΔΕΗ όπως και άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας, είναι οικονομικά μονοπώλια. Μόνον ηλίθιοι δεν παράγουν κέρδος όταν έχουν μονοπώλιο. Σκεφτείτε να έχετε το μόνο εστιατόριο της Αθήνας και να μήν παράγετε κερδος! Οι λόγοι? Τους αναφέρει εύστοχα ο univers. Να μην τους επαναλάβω.

Είχε φτιάξει κάποτε η Βάσω Παπανδρέου μια λίστα 150 προβληματικών για χρηματοδότηση. Σοφό σοσιαλιστικό σχέδιο. Απέφερε ακριβώς τα αναμενόμενα. Εφαγαν ξανά τα δάνεια οι ιδιοκτήτες (αφου δεν είχαν καμμία νομική υποχρέωση για τίποτε), και ξαναφαλήρησαν.

Σε οποιαδήποτε σοβαρή και οικονομικά σωστά διαχειριζόμενη κοινωνία, η οικονομική πολιτική τύπου Βάσως θα είχε εκπαραθυρωθεί. Στην Ελλάδα όμως, η κυρία αυτή πουλάει ακόμα ιδεολογία και σοσιαλισμό.

Τέλος θεωρώ σωστή την παρατήρηση του univers οτι η απολύτως ελεύθερη οικονομία στη Ελλάδα δεν είναι ίσως εφιχτή. Οπως πολύ σωστά λέει ο σοβαρότατος οικοδεσπότης, το μέγεθος της αγοράς και τα προσδοκόμενα κέρδη δεν έλκουν στις ελληνικές αγορές ικανό αριθμό επενδυτών.

Τέλος μια παρατήρηση για τις οικοδομές. Η παρούσα νομοθεσία (ποιές περιοχές χτίζονται, τι είδους σπίτια χτίζονται, εντος-εκτός σχεδίου, κλπ), η έλλειψη κτηματολογίου, το αστρονομικό ύψος της άδειας οικοδομής, η βλακώδης οικονομική πολιτική να μην φορολογούνται άγρια οι δευτερες κατοικίες, και η γνωστή μαφιόζικη συμπεριφορά των χρηματιζομένων υπαλλήλων της πολεοδομίας που κρατούν την αίτηση του ενδιαφερομένου για ένα χρόνο ανενεργή, εχουν οδηγήσει την οικιστική αγορά της Ελλάδας σε πλήρες αδιέξοδο.

Ενας φίλος μου επιχειρηματίας στη Λευκάδα μου είπε πρόσφατα "είμαι τυχερός άνθρωπος. Ξέρω ακριβώς ποιόν θα πληρώσω, και πόσα. Ετσι δεν χάνω ποτέ χρόνο. Το δράμα είναι να μην ξέρεις. Βέβαια ακόμα και για αυτό, πλήρωσα".

Univers said...

locuspublicus:

("η βλακώδης οικονομική πολιτική να μην φορολογούνται άγρια οι δεύτερες κατοικίες")

Αν με έχουν πληροφορήσει σωστά, η πρώτη κατοικία δεν φορολογείται στις ΗΠΑ, αλλά φορολογούνται σημαντικά οι δευτετεύουσες. Νομίζω ότι είναι σωστό. Είναι λογικό να υπάρχουν αντικίνητρα επένδυσης χρηματικών αποθεμάτων σε "ακίνητες" αξίες.

Αυτό θα επιχειρηθεί και εδώ με τις ενοποιήσεις των φόρων που αφορούν την κατοικία. Μόνον που θα φορολογείται και η πρώτη κατοικία από ένα εμβαδόν και πάνω. Και μάλλον ακούγεται βάσιμο, όσο υπάρχει σημαντική διαφυγή φορολογητέας ύλης στην Ελλάδα. Αφού δεν μπορούμε να φορολογήσουμε ορισμένα εισοδήματα στην πηγή τους, τα φορολογούμε στην κατανάλωση (όσο και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εκόντες άκοντες νομοταγείς φορολογούνται διπλά!).

doctor said...

Το πιο σπαστικό είναι ότι οι κυβερνώντες, διαρρέουν πρώτα στα ΜΜΕ τι προτίθενται να κάνουν (βλ.Ολυμπιακή, ασφαλιστικό, ΔΕΗ, κλπ) και αναλόγως πράττουν.

Κανένα πλάνο, κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Και οι νεοέλληνες, ενεργοβόρα κτήνη.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ένα έξυπνο παιχνίδι απέναντι στην ΔΕΗ:

Εσύ πόσα χρήματα πετάς κάθε χρόνο σε φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να καταστρέψεις το κλίμα;
http://www.greenpeace.org/greece/207945/207996/221027

Anonymous said...

@ sniper

Πολύ διαφωτιστικά τα στοιχεία σου sniper.
Είχα διαβάσει την είδηση για τη λύση με τους Γερμανούς στην Ελευθεροτυπία και μούχε κάνει εντύπωση η διαμαρτυρία τους.
Τώρα που διάβασα κι αυτά που έγραψες, είμαι με τη λύση Μπόμπολα και όχι με τη λύση Μυτιληναίου.
Γιατί η Γερμανία είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Και το είναι γιατί είναι μια κοινωνία που πειθαρχεί συλλογικά και καινοτομεί ταυτόχρονα, αυτό είναι προσόν. Η Ισπανία αντίθετα ήταν ανέκαθεν ένας λαός τεμπέλης, βίαιος και ανεπρόκοπος. Δεν θα συμπαθούσα μια τέτοια νοοτροπία.
Από τη στιγμή δηλαδή που δεν είμαστε σε θέση να πάμε τη ΔΕΗ μόνοι μας, με τους Γερμανούς εδώ θα υπάρχει η πιθανότητα ν' αποκτήσουμε ντόπιους τεχνικούς στο μέλλον. Με τους Ισπανούς θάναι μια από τα ίδια : αύξηση της διαφθοράς, υποπαραγωγικότητα, χαλαρά, διεθνώς σοσιαλιστικά κλπ.
Τα σαμποτάζ λογικό είναι να γίνονται κι από τις δυο πλευρές. Το θέμα είναι η σωστή επιλογή για τη χώρα.

doctor said...

Το σωστό link

Locus Publicus said...

Aγαπητέ μου univers,
Οι πρώτες κατοικίες στην Αμερική φορολογούνται και αυτές, βάσει ενός συγκεκριμένου συντελεστή, και ανάλογα με τα πόσα χρήματα θέλει να μαζέψει η τοπική κυβέρνηση τον χρόνο.

Συνήθως η φορολογία ορίζεται ποσοστικά, ανάλογα με την αξία στου σπιτιού στην περιοχή (αξία ελεύθερης αγοράς). Υπάρχουν όμως και κάτι νόμοι, όπως το περίφημο Proposition 2.5% της Μασαχουσέτης, που απαγορεύει την φορολογία του σπιτιού πάνω απο το 2.5% της αξίας του. Τελευταία, ακόμα και αυτοί οι νόμοι αρχίζουν να καταργούνται.

Δεν συμφωνώ προσωπικά με αυτή την αμερικανική πολιτική. Εχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Οι πλούσιοι πάνε στις πλούσιες περιοχές, και οι φτωχοί στις φτωχές. Επέρχεται δηλαδή κοινωνικός και οικονομικός διαχωρισμός. Στην περιοχή που μένω, πληρώνω προσωπικά $8.000 το χρόνο φόρο. Υπάρχουν πλούσιες περιοχές οπου τα σπίτια αξίζουν εκατομμύρια, και το 2.5% ανεβαίνει στις 100 χιλιάδες!

Η οικονομική και κοινωνική πόλωση με βρίσκει φιλοσοφικά εντελώς αντίθετο. Η πρώτη κατοικία δεν θα έπρεπε να φορολογείται.

Mιά διάσημη και γνωστή αμερικανική ρήση - "Give me your Zip Code (ταχ. τομέας), and I can tell you who you are".

Το Zip Code αποτελεί άλλωστε ένα απο τα μεγαλύτερο κριτήρια Marketing στην Αμερική. Υποθέτω με αντιλαμβάνεστε.

Anonymous said...

@ univers

H άποψη ότι θα χτιστούν τα πάντα είναι λίγο υπερβολική :). Είναι ακριβό αγαθό το σπίτι, δεν μπορούν να χτίσουν όλοι. Ακόμα λιγότεροι έχουν και δεύτερη κατοικία, παραπανίσια δηλαδή από τα πατρικά του ζευγαριού.
Αυτό που έλεγα εγώ είναι ότι μέχρι πριν λίγο καιρό οι μέσοι άνθρωποι μπορούσαν ευκολώτερα να χτίσουν ένα σπίτι ενώ από τη στιγμή που φόρτωσαν την άδεια - οι αμοιβές μας διπλασιάστηκαν - την κατασκευή και την ετοιμοπαράδοτη κατοικία μ' όσους περισσότερους φόρους μπορούσαν, ζημείωσαν οικονομικά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο μας καθώς και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας για εισπρακτικούς λόγους. Βρήκαν λεφτά και τα πήραν. Δεν τα δούλεψαν. Εκεί είναι που εκνευρίζομαι. Περισσότερα όμως δεν ξέρω. Κι απ'ότι διαβάζω όλο στα έτοιμα ψάχνονται, δεν παράγουν ούτε ενδιαφέρονται να παράξουν κάτι. Αλλά δεν ξέρω και τι έκαναν οι προηγούμενοι, διαβάζοντας θα μάθω.

Anonymous said...

@ Univers

Υ.Γ. Κάπου έχω μια φωτογραφία με κάτι γερόντια που κάθονται ξένοιαστα σ'ένα καφενείο στην Κρήτη. Θα τη βάλω γιατί όπως βλέπω ο sniper δεν σ' αφήνει σε ησυχία μ' αυτό το οξυγόνο :)))

Univers said...

@ sea:

(σχόλιο των 24/11/07 22:11)
Και η ενέργεια, λοιπόν, θέλει τον Γερμανό της...
Έχω πάντως την εντύπωση ότι η "λύση Μπόμπολα", στην οποία αναφέρεσαι, δεν σχετίζεται με την σύμπραξη ΔΕΗ και RWE. Αλλά, τέλος πάντων, ας επανεμφανισθεί το πνεύμα του sniper να διαλύσει τα νέφη της ασάφειας και των εικασιών.

Στο σχόλιό σου της 24/11/07 22:40 για την κατοικία θα ήθελα απλώς να συμπληρώσω ότι η μανία για απόκτηση ακινήτου έσπρωξε και αυτή (πέραν των φόρων) τις αξίες στα ύψη, καθώς άνθρωποι χωρίς ανάλογα εισοδήματα δανείζονται υποθηκεύοντας το μέλλον τους όχι για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία (που στο κάτω - κάτω είναι σεβαστό) αλλά για να βελτιώσουν την "ποιότητα ζωής" τους. Δηλ. για να μετοικήσουν σε πιο αραιοκατοικημένα προάστεια. Σταδιακά εκπορθούνται έτσι και αυτά τα προάστεια, θύματα της επιτυχίας και της ακτινοβολίας τους και υπάρχει μια σαφής σταθερή φυγόκεντρη μετακίνηση του αστικού πληθυσμού. Οι πιο οικονομημένοι θα αναζητήσουν στέγη για τα όνειρα διαμονής τους ακόμη περιφερικότερα. Νέοι προαστειακοί παράδεισοι αναζητούνται: όλο και πιο βόρεια, όλο και πιο νότια... Μη μου πείτε τώρα πως αυτή η λύσσα για καλύτερη "ποιότητα ζωής" δεν έχει σχέση με την παράδοση των περιαστικών δασών στην πυρά;

(Σχόλιο των 24/11/07 23:05) Μήπως λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός...

..................................................

@ doctor:

Αναμφίβολα, η πολιτική εδώ (και αλλού ίσως) παράγεται εκ των ενόντων, με την μέθοδο των διαρροών, σφυγμομέτρησης των αντιδράσεων και ακολούθως της λήψεως των όποιων αποφάσεων. Μήπως όμως αυτή είναι μια μορφή "πολιτικής του εφικτού", η μόνη ίσως εφαρμόσιμη αυτή στιγμή εν Ελλάδι; (λέω μήπως)

Όσον αφορά τον ενεργειακό μας καταναλωτισμό, εγώ θα ξεκινούσα από τα αυτοκίνητα. Όσο και αν βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρειάζεται και αποτροπή χρήσεως του Ι.Χ., ειδάλλως ο Έλληνας θα το προτιμά, αφού έχει χτίσει και έναν μύθο γύρω από την επίδειξή του ως αξεσουάρ...

Και για τα του κλιματισμού, ας ξεκινήσουμε από την συνειδητοποίηση του ότι ο κλιματισμός δουλεύει σωστότερα και οικονομικότερα όταν ο προς κλιματισμό χώρος απομονώνεται και η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 25° περίπου το καλοκαίρι. Στη χώρα μας, λόγω μιας παράκρουσης "ρευματοφοβίας" ("θα με φυσήξει το ρεύμα και θα πάθω πνευμονία") τα κλιματιστικά εγκαθιστώνται όχι στο προς ψύξη δωμάτιο αλλά αλλού ("για να μην μας χτυπάνε την πλάτη") με αποτέλεσμα να δουλεύουν αναποτελεσματικά και στο φουλ, καταβροχθίζοντας Kwhs.

Α!, και να μην το ξεχάσω, υπάρχουν και οι "οικολόγοι του τζακιού". Ας τους θυμίσουμε ότι η καύση του ξύλου είναι ατελής και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο με CO2, CO και αιθάλη, εν σχέσει με την ενέργεια που αποδίδει. Είναι άκρως αντι-οικολογική.

..................................................

@ locuspublicus:
("Η πρώτη κατοικία δεν θα έπρεπε να φορολογείται")

Συμφωνώ και εγώ, υπό την προϋπόθεση της ικανής σύλληψης της φορολογητέας ύλης στην πηγή της.

Anonymous said...

@ Univers

H αλήθεια είναι ότι εμένα άλλα μ' απασχολούν με τους ιδιοκτήτες, να καταλάβω τις ανάγκες τους και να τις αποδώσω στο κτίριο που θα τους φτιάξω. Π.χ.,πριν 3 χρόνια είχα φτιάξει ένα σπίτι στην Άνοιξη για ένα νέο ζευγάρι κι ένα μικρό, ανεξάρτητο διαμερισματάκι για την μάνα της κοπέλλας η οποία ήταν υπερβολικά δραστήρια, είχε τρακάρει 2 - 3 φορές από τη βιασύνη της σ' αυτούς τους λίγους μήνες που συνεργαστήκαμε, ήταν κοντούλα και υπεράσπιζε με πάθος το μέγεθός της :). Εγώ είμαι 1.78μ., την κοίταγα λοιπόν ν' ανεμίζει τα χέρια της κάθε τόσο και με τις εντυπώσεις που σχημάτισα γι' αυτήν της έφτιαξα πραγματικά ένα κουκλόσπιτο :). Η κόρη της που ήταν αδιάφορη ενδιαφερόταν μόνο γενικά οπότε όλη μου η προσοχή επικεντρώθηκε στο διαμερισματάκι της μάνας και σ' ένα τόσο δα πραγματάκι έμπαιναν κι έβγαιναν διάφοροι όγκοι με ανάλογες ανισόπεδες στέγες, εκείνο το κομμάτι του σπιτιού ήταν ένα παιχνίδι :)
Λόγω της γειτονιάς έχω και δυό πλούσιες πελάτισσες και μπορώ να δω τεράστια σπίτια καθώς και τους ιδιοκτήτες τους. Μ' ενδιαφέρει ν' ανταποκριθώ στις ανάγκες του κάθε πελάτη, δεν το φιλοσοφώ δηλαδή. Το σκέφτομαι ότι εφόσον έχει κάποιος ανάγκη να χτίσει καλώς να το κάνει, δεν μ' ενδιαφέρει το γιατί και το πως, άσχετα που έχω βάλει και τις φωνές σε πελάτη που ήθελε να φτιάξει ένα ιδιωτικό εκκλησάκι και δίπλα ακριβώς μια τεράστια πισίνα ενώ είχε οικόπεδο να βάλουμε το εκκλησάκι σε μια άκρη, νάχει τον δικό του χώρο, μακριά από την τελείως ακατάλληλη γειτνίαση με την πισίνα. Όχι μόνο δεν άκουγε τι του έλεγα, ήταν και προσβλητικός, δεν άργησα όμως κι εγώ...
Αυτός ήταν μάλλον της κατηγορίας που λες, από σένα το διαβάζω ότι έχουν εξαπλωθεί πολύ οι κατοικίες. Δουλεύω, δεν τα παρακολουθώ.
Παρακολουθώ τα οικονομικά και κάπως τα πολιτικά, γιατί αυτά δεν τα ξέρω :).
Για τις φωτιές πρέπει νάναι συνεταιρισμοί, για να πουλήσουν φθηνά τα οικόπεδα. Γενικά, ομαδικά συμφέροντα. Ασφαλώς είναι εντελώς εγκληματικό. Αλλά μια αραιά χαμηλή δόμηση με φροντίδα των δέτρων στο κάθε οικόπεδο δεν βλάπτει το δάσος. Θα φωνάξει τώρα ο Doctor, αλλά έχω οικολογική συνείδηση. Και τα χωριά στα δάση βρίσκονται. Π.χ. Και δεν νομίζω, σ' όσες περιοχές δεν αναδασώσουν, παρανόμως, να δώσουν στη συνέχεια μεγάλους συντελεστές, δηλαδή το έγκλημα για μένα βρίσκεται στο ότι η πολιτεία δεν ασχολείται με τις οικιστικές ανάγκες των κατοίκων ώστε να εκπονήσει πολεοδομικά σχέδια και να εντάξει περιοχές στο σχέδιο. Κανείς δεν θέλει να χτίσει παράνομα, αναγκάζεται. Αν ενδιαφερόντουσαν για τις οικιστικές ανάγκες και καθόριζαν ποιά γη μπορεί να χτιστεί και πως δεν θάχαμε τέτοιες καταστροφές. Οι φωτιές δεν σταματούν όμως, γίνονται όλο και περισσότερες.
Θα μπορούσαν οι κυβερνώντες ν' αποτρέψουν αυτό το έγκλημα. Γιατί τα δέντρα που θα χρειαστεί να κόψεις για να χτίσεις είναι λίγα και μπορείς να φυτέψει ο κάθε οικοπεδούχος καινούργια. Τώρα καίνε όλο το δάσος...

Univers said...

@ sea:

(παρ' ότι απομακρυνθήκαμε από το θέμα, αλλά είναι και αυτό προσφιλές θέμα συζήτησης)

"Γη αρπάξετε όπου βρείτε, η Ελλάς οικοδομείται!" έλεγε ο μακαρίτης ο Παναγιώτης Παπαδούκας, στο "Εθνικόν Απόρρητον".

Σαφώς πρόκειται για συνεταιρισμούς. Για το τι γίνεται πχ. στην Πεντέλη και στα Τουρκοβούνια, μπορεί να πάρει μια ιδέα κανείς εδώ (ακολουθώντας τις επιμέρους παραπομπές) και εκεί. Θα διαπιστώσει ότι το "ιερό δένδρο της ελιάς" γίνεται ο καταπέλτης εκπορθήσεως ενός κράτους ανοχύρωτου, το οποίο δεν γνωρίζει (και άλλοτε κάνει πως δεν γνωρίζει) τι κατέχει και τι όχι.

Σαφώς λοιπόν λείπει δασολόγιο και κτηματολόγιο και περισσεύει η διαφθορά. Ναι, θα μπορούσε το κράτος οργανωμένα να διαθέσει τμήματα της δημόσιας γης για δόμηση, ακόμη και περιοχές που θεωρούνται δάση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις (όσον αφορά την ηπιότητα της δόμησης και τον σεβασμό του χαρακτήρα του δάσους). Αλλά:

(1) Σε ποια υπηρεσία και σε ποιους κρατικούς λειτουργούς θα εμπιστευτούμε ένα τέτοιο έργο; Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στις πολεοδομίες, στα δασαρχεία; (εδώ γελάμε)

(2) Η διάθεση τέτοιων εκτάσεων θα γινόταν με κριτήριο οικονομικό. Θα κόστιζαν πολύ ακριβά (αφού θα ήταν εξασφαλισμένη η οργανωμένη ήπια δόμηση και όχι οι δίκην... far west αυθαιρεσίες και οι μελλοντικές κατά κύματα αυξήσεις του συντελεστή δόμησης, που οδηγούν στην σταδιακή τσιμεντοποίηση πρώην πράσινων προαστείων). Ενώ οι αυθαιρεσίες και τα μαγειρέματα συνεταιρισμών εμπεριέχουν στοιχεία... σοσιαλισμού,αφού η καταπάτηση, ιδιωποίηση και τελική εξαφάνιση δήθεν ιδιωτικών εκτάσεων δάσους οδηγεί άμεσα ή σε βάθος χρόνου σε αυξημένη δόμηση και πιο προσιτές τιμές. Απόδειξη; Από δικαστικούς, μέχρι τους αξιωματικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας, κόσμος και κοσμάκης έχει αποκτήσει το εξοχικούλι του με βιτρίνα νομιμοφάνειας, ή φιλοδοξεί αν το αποκτήσει, μετέχων σε συνεταιρισμό. Αντίθετα, αν μιλούσαμε για περιορισμένη διάθεση τεμαχίων δάσους πχ. 8 στρεμμάτων για δόμηση 200 τ.μ. μέσα σε δάσος που εγγυημένα θα παραμείνει δάσος, υποψιαζόμαστε όλοι τις τιμές... Επαναλαμβάνω, η νόμιμη οργανωμένη εξαιρετικά ήπια δόμηση εντός περιαστικού δάσους θα ήταν σπορ για πoooολύ ευκατάστατους (διάβαζε ζάπλουτους), τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα, που η ζήτηση είναι μεγάλη.

(3) Στην Ελλάδα, με έκταση 132.000 τ.χ., η δασοκάλυψη είναι περίπου 19% και άρα η δασική έκταση φθάνει κατά υπολογισμούς τα 25.000 τ.χ. (25 εκατομμύρια στρέμματα). Αλλά ενδιαφέρον αναπτύσσεται κυρίως για τα περιαστικά δάση που βαίνουν φθίνοντα.

Εν τέλει, νομίζω ότι σε χώρα με υδροκέφαλα τέρατα όπως η Αθήνα, πρέπει να αποδεχθούμε (εννοώ το κράτος με τους νόμους του να μας υποχρεώσει να αποδεχθούμε) ότι την "ποιότητα ζωής" την αναζητά κανείς στις υπηρεσίες, στις χωροταξικές αστικές διευθετήσεις (πχ. πεζοδρομήσεις, πλατείες) και σε άλλα μικροπράγματα που κάνουν καλύτερη την διαβίωση σε αστικό περιβάλλον και όχι στην αέναη αναζήτηση της εξοχής μέσα στην πόλη. Για να μείνει και κανένα περιαστικό δάσος να πάμε για περίπατο μια φορά το μήνα!

Anonymous said...

Πολύ διαφωτιστικά τα άρθρα στις παραπομπές. Η Ι. Μονή Πεντέλης κάνει χρυσές δουλειές όπως φαίνεται :). Κάποτε δούλευα στο γραφείο του Προέδρου της Ναοδομίας και μια φορά είχε προκύψει ένα επείγον θέμα με τα αυθαίρετα κτίσματα πολλών τετραωνικών μέτρων της Ι. Μονής. Στο γραφείο προσθέσαμε κι άλλους χώρους !!! γιατί απ' ότι κατάλαβα το θέμα θα λυνόταν εύκολα και η μονή σκέφτηκε και τις περαιτέρω ανάγκες της τις οποίες σχεδιάσαμε...Έχουν απίστευτο θράσος μερικοί. Στο γραφείο εκεί, είχα σχεδιάσει το εξοχικό με την πισίνα του Παντελεήμονα, ο οποίος δεν φτάνει που ήταν αυθαίρετος, δεν λογάριαζε ούτε τον γείτονα ο οποίος τον απειλούσε ότι αν σηκώσει και δεύτερο όροφο και του κλείσει τη θέα θα του έκανε καταγγελία...τον σήκωσε μια χαρά... αργότερα τούφτιαξα κι ένα συντριβάνι...:)))
Το πιο αποκαλυπτικό άρθρο ήταν αυτό με τα Τουρκοβούνια...
Και το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που γράφεις, ότι η νόμιμη οργανωμένη εξαιρετικά ήπια δόμηση θα ήταν σπορ για ποοοολύ πλούσιους...
Επειδή όπως σου είπα έχω αυτές τις δυό πελάτισσες πολλά χρόνια και η μία από αυτές είναι μεσίτρια επιλεγμένων ( τεράστιων ) οικοπέδων, έχω δει ότι υπάρχουν τεράστια οικόπεδα και μέσα στην πόλη, στην Κηφισιά και το Ψυχικό όπου είναι οι περιοχές που δουλεύει και η ίδια δεν θέλει νάχει οικόπεδα με οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα. Επίσης, όλοι ανεξαιρέτως που χτίζουν εδώ γύρω στην περιοχή, φυτεύουν δέντρα ώστε να δημιουργείται ιδιωτικότητα. Τα δέντρα βέβαια υποφέρουν γιατί τα φυτεύουν πολύ πυκνά αλλά, αγαπητέ Univers, έχει τύχει να δουλέψω σ'ένα σπίτι στη Φιλοθέη και καθώς το οικόπεδο ήταν περιφραγμένο με δέντρα και το καθιστικό διαμπερές, το μέσα ενωνόταν με το έξω δίνοντάς σου μια πολύ ευχάριστη αίσθηση άνεσης και άπλας :)
Επειδή λοιπόν έχω δουλέψει με πλούσιους, μπορώ να πω ότι επειδή είναι καλλιεργημένοι άνθρωποι έχουν περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και νομίζω ότι δεν εμπλέκονται στους εμπρησμούς. Δηλαδή οι εμπρησμοί αφορούν την ταχύτητα άρσης των εμποδίων για οικοδόμηση περισσότερο, όχι τη δημιουργία οικοπέδων για πλούσιους. Γιατί μην ξεχνάς την ανυπαρξία υποδομών ( σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά κλπ ) σε τέτοιες περιοχές.
Και για να κλείσω ρομαντικά, θα πω ότι στη Βιέννη, δεν θυμάμαι ποιον αιώνα, έφτιαξαν ένα περιαστικό πράσινο γύρω από την παλιά πόλη και η καινούργια επεκτάθηκε έξω από αυτό. Πολύ ευχάριστη λύση :)

Univers said...

"Δηλαδή οι εμπρησμοί αφορούν την ταχύτητα άρσης των εμποδίων για οικοδόμηση περισσότερο, όχι τη δημιουργία οικοπέδων για πλούσιους."

Ακριβώς αυτό λέω και εγώ, υποστηρίζοντας ότι η καταπάτηση και οικοδόμηση δασών από συνεταιρισμούς έχει στοιχεία ενός... ιδιότυπου σοσιαλισμού. Δεν θα επιχειρούνταν αν επρόκειτο για ένα δύο υποψήφιους ιδιοκτήτες που θα ήταν διαθέσιμοι να πληρώσουν πολλά, γιατί η περίπτωση θα έβγαζε μάτι και θα προκαλούσε την μήνι του κοινού. Και το κράτος να την επιχειρήσει οργανωμένα, θα προσκρούσει σε αφορισμούς για παράδοση των δασών στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενώ αν ικανοποιούνται τα όνειρα μερικών εκατοντάδων, χαλάλι... Άλλωστε περισσότεροι ιδιοκτήτες με επιτεύξιμο (έστω και με δανεικά) το όνειρο για "καλύτερη ποιότητα ζωής" σημαίνει και περισσότερες ψήφοι. Έτσι όμως δεν μένει δάσος.

SniperAthens said...

παππού, οξυγόνο είπαμε όχι ήλιο ;-ppppp

Εννοείς ότι πιθανές υπέρογκες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ικανοποιούν τον εποφθαλμιώντα αυτήν Μιτυληναίο; Ή ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην μπορεί να αντεπεξέρθει και έτσι απαξιώνεται; Ή και τα δύο;

εννοώ ότι τα ΜΜΕ ως πληρωμένοι εκτελεστές απαξιώνουν τη ΔΕΗ με δημοσιεύματα - αυτό έγραψα, τα παραδείγματα περί Μυτιληναίου ήταν συμπληρωματικά για το πως παίζεται το χοντρό παιχνίδι (όπως και με το Μπόμπολα). Άρα το (β) option σε ότι αφορά στο Μπόμπολα.

Μάλλον ενισχύεις τους φόβους μου για μετάβαση από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Οπότε, τζίφος η δουλειά (για τον καταναλωτή εννοώ, γιατί για άλλους...).


Άλλο η εξαγορά-ξεπούλημα μίας ηθελημένα και μαϊμουδερά απαξιωμένης εταιρίας στο Μυτιληναίο κι άλλο η στρατηγική συνένωση με την RWE. To έγραψα άλλωστε "....δηλαδή η ΔΕΗ υπάλληλος του Μυτιληναίου κι όχι συμμέτοχος της RWE (η οποία παρεμπιπτόντως θέλει τη ΔΕΗ για να ανοιχθεί στην Ανατολική Ευρώπη)"

Σε ό,τι αφορά στον καταναλωτή, τα πράγματα είναι απλά: σε μονοπωλιακή κατάσταση... δράμα. Με δεδομένο ότι στην αγορά της ενέργειας έχουμε πλέον ΚΑΙ σε οικιακό επίπεδο ΚΑΙ το φυσικό αέριο ΚΑΙ τα φωτοβολταϊκά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα - είναι καθαρά θέμα επιλογής του καταναλωτή.


Γράφεις "...έχω την εντύπωση ότι το $ διολίσθησε αθροιστικά λιγότερο απ' ότι συσσωρευτικά ανατιμήθηκε (σε $) το πετρέλαιο" Eν μέρει - δεν είμαι πρόχειρος τώρα - μη ξεχνάς όμως ότι το πετρέλαιο αγοράζεται σε futures & options και όχι spot.

ΚΑΙ

Άλλωστε σε όλες τις χώρες της EU δεν υπάρχει ανατίμηση του πετρελαίου στην λιανική; Όχι όπως εδώ - έχω μία παράπλευρη ιστοριούλα ΟΧΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΪΚΗ της Αμερικάνικης εποχής μου που δείχνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ τι γίνεται σε χώρα που σέβεται τον καταναλωτή


ΑΡΑ...άρα, όπως έγραψα και στο πρώτο comment μου τα διαβλητά ΜΜΕ κάνουν το παιχνίδι ότι καιγόμαστε και επωφελούνται οι κερδοσκόποι.

(εγώ πάντως το Nintendo το δουλεύω με φωτοβολταϊκά)


@sea: O Μπόμπολας ήθελε να δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη (το γράφω ξεκάθαρα) για να απαξιώσει τη ΔΕΗ και να μας φορτώσει άλλο ένα μονοπώλιο. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

Anonymous said...

@ Sniper

Εμ δεν μου είναι οικεία τα θέματα να τα καταλάβω με την πρώτη :). Πάντως εγώ είμαι με τη λύση της στρατηγικής συνένωσης με την RWE. Ποιός τελικά προωθεί αυτή τη λύση ; Θα ξαναδιαβάσω :)

Anonymous said...

Η ΔΕΗ προωθεί αυτή τη λύση με δική της πρωτοβουλία απ' ότι καταλαβαίνω. Πολύ καλά κάνει :)

Univers said...

Θα έχεις διαβάσει, πιθανώς, sniper, τις ενστάσεις για την σύμπραξη ΔΕΗ/RWE όπως διατυπώνονται εδώ, και κυρίως ότι με την σύμπραξη αυτή η RWE αποκτά μερίδιο 51% και έλεγχο management* σε ό,τι θα συμπαράξει με την ΔΕΗ (εδώ και εκτός συνόρων), χωρίς να καταβάλει δραχμή, όπως θα γινόταν στην υποθετική περίπτωση εξαγοράς.

Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη ειδικού, αλλά αν με ρωτήσεις προτιμώ τις συμπράξεις, παρά τις πωλήσεις, που εξασφαλίζουν προσωρινά μπαλώματα για τρύπες του προϋπολογισμού, αναστέλλοντας έτσι την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.


* Δίκαιο, εδώ που τα λέμε, αν συμμετέχει και κατά 51% στο κεφάλαιο που θα απαιτηθεί γι' αυτά.

Univers said...

Υ.Γ.: Πρέπει να μας διηγηθείς και την παράπλευρη ιστορία σου.

SniperAthens said...

@univers: είναι πολύπλοκο το σχήμα και πολλά τα ενδεχόμενα. Γενικά (θεωρητικά) το να διασπάσεις μία εταιρία σε παραγωγικά και μη κομμάτια ΔΕΝ χαρακτηρίζεται σωστό ή λάθος. Προκειμένου να αξιοποιήσεις τα assets στο μέγιστο, ξεχωρίζεις τα profit centers από τα cost centers. Kαι αναλόγως πουλάς, αναδιαρθρώνεις, συνάπτεις συνεργασίες, κάνεις outsourcing, κλείνεις, κλπ. Σε παραπέμπω σε δύο έργα, το Pretty Woman και το Other People's Money.


Από το "εδώ" που παραθέτεις κράτα 2 πράγματα:

Πρώτον ότι είναι μνημόνιο - καμμία αγορά (και δη τέτοιου μεγέθους, οικονομικού και στρατηγικού [και ως προς το σχεδιασμό]) δεν αρχίζει και λήγει άμεσα. Έχει ακόμη διαπραγμάτευση να γίνει.


Δεύτερον ότι το άρθρο επιβεβαιώνει ότι έγραψα παραπάνω - η αντιπολίτευση (γιατί οι συνδικαλιστές ανήκουν όλοι στο πασοκ εδώ και 25 χρόνια - αν ενδιαφέρεται κανείς να τον παραπέμψω σε σχετικές δηλώσεις Πάγκαλου - δεν είναι αποκλειστικά πολιτικό αυτό που γράφω, αλλά κυρίως κοινωνικό, ένα ακόμη παράδειγμα καταστροφής μέσω της στρεβλής προώθησης "του δίκιου του εργάτη") απλώς καταγγέλει γιατί έχει τάξει το φιλέτο αλλού.


Επί της απόψεώς σου περί συμπράξεων versus τρυπών, με βρίσκεις σύμφωνο. Άλλωστε επειδή οι αγορές είναι τεράστιες πλέον και η παγκοσμιοποίηση πραγματικότητα, μόνο μέσω strategic alliances μπορεί κανείς να τις κατακτήσει. Π.χ. ο ΟΤΕ στο παρελθόν (1996-2000) έκανε ανοίγματα μόνος του στις χώρες της Βαλτικής και... βάλτωσε (αλλά εκεί ήταν και πιασμάν η δουλειά).

Περί του 51% και του management. Είχε γίνει αντίστοιχη πρόταση, μάλιστα για την ακρίβεια το 49% και το management για την αγορά της ΟΑ στα '80s (νομίζω '86) από τεράστια αεροπορική εταιρία (η οποία ήθελε ουσιαστικά δύο πράγματα, τα hubs και την τεχνική βάση), αλλά ως έχουσα το management θα είχε την ευχέρεια να απολύσει το πλεονάζον προσωπικό και να καταστήσει την ΟΑ κερδοφόρα. Το Υπουργείο (ως μόνος μέτοχος της ΟΑ) αρνήθηκε διότι θα εκχωρούσε "στρατηγικά" δικαιώματα (τρίχες) των εργαζομένων. Και πληρώνουμε εμείς ακόμα.

Univers said...

Αναμφίβολα, η ωρυόμενη (μείζων και ελάσσων) αντιπολίτευση για το "ιδιωτικό" μέλλον των ΔΕΚΟ κρύβει άτεχνα:

(1) την συμπάθειά της προς εργασιακούς χώρους που είχαν κατά το παρελθόν κατακλυσθεί από "φίλους και μέλη" και αποτελούν μέρος της εκλογικής της πελατείας (μείζων αντιπολίτευση)

(2) Τις υποσχέσεις εκχώρησης σε άλλους (και πάλι μείζων αντιπολίτευση)

(3) την συμπάθειά της προς τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ως φυτώριο συνδικαλιστικών στελεχών και δεξαμενή ψήφων (ελάσσων αντιπολίτευση: εδώ και κάτι χρόνια η αριστερά έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων όπου και ανθεί ο συνδικαλισμός - η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ελάχιστα την απασχολεί)

SniperAthens said...

@univers: Πρέπει να μας διηγηθείς και την παράπλευρη ιστορία σου

1994, Νοέμβριος (ή Δεκέμβριος?), ΗΠΑ: Κακοκαιρία στην Καλιφόρνια η οποία είναι σε μέγιστο βαθμό ο παραγωγός σε fresh produce (φρούτα, λαχανικά, κλπ) των ΗΠΑ. Πάω στο supermarket (ήμουν στην Ανατολική Ακτή, χιόνια 3 μέτρα) να ψωνίσω και βλέπω ταμπέλλα η οποία έλεγε: "Συγγνώμη για τις ελλείψεις και τις αυξημένες τιμές λόγω κακοκαιρίας και μόλις ο καιρός επανέλθει, οι τιμές θα πέσουν και η διαθεσιμότητα θα επανέλθει στα κανονικά της".

Μου έκανε εντύπωση παρότι ήξερα ότι οι Αμερικάνοι καταναλωτές είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένοι στο τι και πόσο πληρώνουν (value for money κλπ).

Πράγματι 10 ημέρες αργότερα ΚΑΙ οι τιμές επανήλθαν ΚΑΙ προϊόντα υπήρχαν διαθέσιμα.


Κι ένα quiz για το "γείτονα" locuspublicus: Ποιό είναι το αγροτικό προϊόν σχετικά ευρείας κατανάλωσης ΠΟΥ δεν παράγεται στις ΗΠΑ αλλά εισάγεται από την Ευρώπη (και είναι αναλογικά πανάκριβο)???

squarelogic said...

Παρατηρω την πολυ υψηλού επιπέδου συζητηση αλλα λογω ελλειψης χρονου δεν μπορεσα να μετεχω νωριτερα.
Καταρχην μεγαλο μπραβο στον Γιουνιβερς που καταφερε και το νεανία "ακροβολιστή" να μιλησει σοβαρά και να μοιραστει μαζι μας τη γνωση των αγορων που κατεχει.

Επι του αρχικου θεματος του ποστ,ηθελα να παρατηρησω οτι ναι μεν το τιμολογιο της ΔΕΗ καθοριζεται και με κοινωνικα κριτηρια,αλλα μην ξεχναμε οτι προκειται για κρατικο μονοπωλιο με πλεονεκτηματα που δυσκολα θα ειχε καποιος ιδιωτης.Μπορει να σκαβει οπου θελει,να μην συντηρει τους πυλωνες της με αποτελεσμα θερινές πυρκαγιές,χωρια τα μπλακ αουτ,να ρυπαινει ασυστολα στις δυσμοιρες περιοχες που εχει εγκατεστημενα εργοστασια(εχετε δει την Μεγαλόπολη?θα σας φανεί η Αθηνα πεντακάθαρη!),να μην αποζημιωνει για τις ζημιές που δημιουργουνται εξ αιτιας της κ.ο.κ.

Ειχα γραψει με ελπιδες για την αναληψη του μανατζμεντ απο τον κ.Αθανασοπουλο,μονο που φαίνεται οτι δεν ελαβε υποψιν την ειδοποιό διαφορα απο την προηγουμενη θεση του: οτι οταν διοικεις ενα κρατικό μονοπώλιο δεν ειναι μονο σου μελημα η δημιουργια κερδων για τους μετοχους,οπως στον ιδιωτικο τομέα.
Πρεπει να λαβεις υποψιν και κοινωνικες παραμετρους καθως και τις γενικοτερες επιπτωσεις στην οικονομια της χωρας οταν ζητας αυξησεις 25%:
περα απ την επιπτωση στη γενικη καταναλωση που θα εχει η μεγαλη επιβαρυνση του ιδιωτη μικροκαταναλωτη,πρεπει κανεις να προσμετρησει και τον αρνητικο αντικτυπο στην βιοτεχνια/βιομηχανία.
Γιατι οσοι απεμειναν να μην μεταφερουν τα εργοστασια στην Βουλγαρια ή τα Σκοπια δημιουργωντας νεες στρατιές ανεργων?
Το γεγονος βεβαια οτι προχτες η μετοχη της ΔΕΗ ανεβηκε 14 % κατι σημαινει...Μεγαλα και βρωμικα παιχνιδια...

Εννοειται βεβαια οτι η αισχροκερδεια στα ειδη πρωτης αναγκης και ειδικα τα οπωρολαχανικα,γαλα κλπ εχει ξεπερασει καθε οριο και ουσιαστικα ο καταναλωτης δε μπορει να αντιδρασει.Αντε και δεν αγορασε ντοματες,θα του τα παρουν απο οτι αλλο ψωνισει.Η παθογενεια της ευκολα ελεγχομενης απο τους επιτηδειους μικρης βαλκανικης αγοράς,οπου ειναι ευκολοτερο και πολυ πιο επικερδες για τους "παικτες" να συννενοηθουν σε βαρος του πελατη,παρα να πολεμησουν για αυτον!

Locus Publicus said...

@sniper,

Ελαιόλαδο, πανάκριβο στην Αμερική