Saturday, June 07, 2008

Όχι πάλι Θεέ μου



Περισσότερο και από το αν η Εθνική Ελλάδος θα μπορέσει στοιχειωδώς να υπερασπιστεί το προ 4 ετών κατόρθωμά της...

Πιο πολύ και από το αν οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιρόφιλοι θα ξαναμιλήσουν για μας...

Περισσότερο ακόμα και από το εάν θα ξαναζήσουμε βραδυές ποδοσφαιρικού και εθνικού ενθουσιασμού σαν αυτές του 2004...

Πάνω απ' όλα αυτά, το φετινό καλοκαίρι μού το σκιάζει μια αγωνία που 'γινε εφιάλτης: Μην υποστώ και πάλι τον από μικροφώνου λεκτικό χουλιγκανισμό των Χελάκη - Βερνίκου ή επίδοξων μιμητών τους, μην λουστώ ξανά την φθηνή φιλολογία περί "πειρατών", μην ξανακούσω εκφωνητές ωρυόμενους σε έξαλλη κατάσταση να μας αποκαλούν "αδέρφια" τους, μην υποχρεωθώ να ανεχθώ να επαναλαμβάνεται ανερυθρίαστα η κοινότοπη και κακόγουστη χυδαιότητα "σήκωσέ το το τιμημένο".

Δεν θέλω να ξαναδώ τη χώρα μου να βγάζει τα συλλογικά της απωθημένα στο γήπεδο, να μετατρέπεται σε Λατινική Αμερική. Ζητάω πολλά;

Σημ.: Ήδη οι σχετικές ανασκοπήσεις της ΝΕΤ αναβιώνουν τον εφιάλτη...

10 comments:

paris said...

efialtis den tha pei tipota....10 fores se 4 xronia exei paixtei o telikos!!!

kai na fantasteis oti sto EURO yphrxan atoma sthn athina pou eblepan apo thn TV(sto mute h fwnh) kai akougan to xelaki apo to radio!!!

Ax auto to peiratiko!!!!

yg:kata ta psemata omws , oloi to xarikame kai oloi "porothikame" me tous ssxoliastes autous...allla to poly to kyrie eleison to barietai kai o papas!!!

Univers said...

Ακριβώς αυτή η "πώρωση", μού είναι ξένη ως συμπεριφορά. Και, αν δεν ανήκω στην πλειοψηφία, δεν νομίζω ότι εγώ και οι όμοιοί μου είμαστε αμελητέα ποσότης. Και σίγουρα, όπως, λες, η εκτροπή είναι παραδεκτή για μικρό χρονικό διάστημα και υπό όλως εξαιρετικές συνθήκες (όπως πριν από 4 χρόνια στην Πορτογαλία), αλλά όταν το κακό χρονίζει αρχίζουν οι παρενέργειες.

Ο φανατισμός, η αντιμετώπιση του αντιπάλου ως υπέρτατου εχθρού, η επένδυση σε ενδεχόμενη νίκη συλλογικών και προσωπικών απωθημένων ασχέτων με το ποδόσφαιρο - και τον αθλητισμό γενικότερα - ίσως είναι μία μέθοδος εκτόνωσης, αδειάσματος από επικίνδυνο φορτίο.

Συχνά όμως το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα επιδεικνύουν μια επικίνδυνη όσμωση, υποθάλποντας την "εξαγωγή" ενθουσιασμού, φρονήματος και συμπερασμάτων προς άλλους χώρους. Το είδαμε με τους Ολυμπιακούς, όπου κάποια μετάλλια μάς έφτασαν να δηλώσουμε ότι "Οι Έλληνες είναι φτιαγμένοι για τα πρώτα και όλοι οι άλλοι για τα δεύτερα" και να αξιώνουμε ανοχή από τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς που δύο Έλληνες αθλητές (στους οποίους και πάλι το έθνος είχε ακουμπήσει τα συλλογικά του απωθημένα) παίζαν κρυφτούλι.

Οι σχολιαστές αγώνων ποδοσφαίρου θα πρέπει να στοχεύουν στην ευθικρισία και την καλλιέργεια του κοινού, όχι στην χουλιγκανοποίησή του και στην αντικαστάσταση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου των φιλάθλων από μπάλες ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχουν μιμητές του Διακογιάννη;

paris said...

symfwno mazi apolyta sou ...oso gia ton diakogianni ,dystyxws den ton ezhsa gia na mporesw na krinw apo prwto xeri....to mono sigouro einai pws o anthropos ekane anametadosh tou agwna , den stoxeue toso poly sthn prosopiki tou probolh opws o xelakis pou akoma kanei diafhmiseis kai poulaei CD ....

aaa kai sory gia ta greeklish!!!

squarelogic said...

Ομολογώ οτι και γω, που τυγχάνω ποδοσφαιρόφιλος,είχα μείνει άναυδος ακούγοντας τον Χελάκη στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την ρωσία το 2004.
'Τι ν'τούτος?" αναρωτήθηκα,εντελώς ασυνήθιστος σε τόσο "ταυτισμένη",εθνικόφρονη μετάδοση...
Δυστυχώς,οι απανωτές απρόσμενες επιτυχίες της Εθνικής εκαναν μόδα και μάγκα τον Χελάκη,και αντί το "κακό" να καταπνιγεί εκεί,μάλλον φέτος θα εχουμε διαγωνισμούς μίμησης του.
Βλέπεις,εν τω μεταξύ,ο άγνωστος μεχρι τοτε αθλητ.ρεπόρτερ έγινε συνιδιοκτήτης της πιο "έγκυρης"αθλητικης εφημερίδας,ραδιοφωνικού σταθμού,sports portal,Σχολης Δημοσιογραφίας,υποψήφιος Δημαρχος,και εσχάτως,αντικαταστάτης του Ριβάλντο στην 'ομάδα του Γερμανού"(με αυτές τις φρικτές διαφημίσεις που θ'αποτελεσουν αιτία για πολλά σπασμένα τηλεοπτ.πάνελ).
Φαντάσου δηλ.και να μην ήταν Αριστερός...
Αρκεί η πορεία της Εθνικής να δικαιολογήσει τα υπερχειλίζοντα αγνά αισθήματα των "επιλεγμένων" της ΝΕΤ.
Μάλλον χωρίς ήχο θα πρέπει να δούμε τα ματς και πάλι...

ΥΓ.Ο σαδισμός της ΝΕΤ δεν έχει όρια:όποιος επιβιώσει απ τις περιγραφές του Βερνίκου,του Χελάκη και του Θεοφιλόπουλου,θα πρέπει ν'αντέξει μετά και τον Πουρουπουπου με σχολιαστή τον Μανόλο Μαυρομάτη και τον Πέτρο Μίχο!
Μάλλον το κάνουν για να μην παραπονιούνται οι Κυρίες για εγκατάλειψη...

Locus Publicus said...

Θυμάμαι τον πανζουρλισμό του 2004, ήμουνα με φίλους στη πατρίδα. Ηταν μια ωραία στιγμή, που την έπνιξε η υπερβολή. Τα ίδια παλιότερα και με το μπάσκετ, και βέβαια την άρση βαρών. Εχουμε προφανώς απωθημένα, χρειαζόμαστε νίκες. Ξεχάσαμε το "Παν μέτρον Αριστον".

Τους νέους τηλεπαρουσιαστές δεν τους γνωρίζω. Πήρα όμως μια καλή ιδέα απο το βίντεο:)

Ο κ. Γιάννης Διακογιάννης που αναφέρθηκε ήταν ευγενής. Μ' αυτόν μεγάλωσα. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.

Odysseas said...

θυμάμαι μια πρωινή πτήση Αθήνα-Φρανκφούρτη 2-3 μέρες πριν το παιχνίδι με τη Γαλλία, to 2004. Το αεροπλάνο είχε αρκετό κόσμο από αυτούς με τις περικεφαλαίες που πηγαίνανε Πορτογαλία και οι γερμανίδες αεροσυνοδοί (μαζί τους κι εγώ!) τα είχανε χάσει!

Εφιαλτική πτήση!

Univers said...

@ paris:

Όταν λες ότι δεν έζησες την εποχή Διακογιάννη, με κάνεις να αισθάνομαι αφόρητα μεγάλος... Ευτυχώς υπάρχουν οι squarelogic/locuspublicus στην παρέα, με αντίστοιχες αναμνήσεις, να παίρνω κουράγιο!

..........................

@ squarelogic:

Ενδιαφέρουσα η πληροφόρηση που κομίζεις. Έχω και απορίες: Ποιος είναι ο Πουρουπούπου; Κανένας από αυτούς που το ρίχνουν στις βαθυστόχαστες αναλύσεις στα aftergames; Δεν έπιασα και αυτό το "αντικαταστάτης του Ριβάλντο στην ομάδα του Γερμανού". Εκλιπαρώ για εκλαΐκευση της ποδοσφαιρικής επιστήμης, προωρισμένη για τους μη επαΐοντες.

..........................

@ locuspublicus:

Ακριβώς αυτά τα συλλογικά απωθημένα της φυλής είναι που μας φτάσανε να αξιώνουμε άσυλο για τους non-showηδες του καλοκαιριού του 2004 και να γιουχάρουμε τους αθλητές που έφτασαν στους αντίτοιχους τελικούς χωρίς να έχουν τους δικούς μας ανάμεσά τους. Αφού επίσημα χείλη αναφερόντουσαν στον "τελικό Κεντέρη" και στον "τελικό Θάνου", ο λαός αξίωσε να δει το "προϊόν" που του υποσχέθηκαν. Αν πλήρωσε για κάτι, είναι για λίγη εθνική ανάταση...

...........................

@ odysseas:

Το ίδιο αίσθημα πλήρους αποξένωσης αντιμετωπίζουμε όσοι βλέπουμε τον αθλητισμό χωρίς την πώρωση, που λέει και ο φίλος paris. Όχι ότι είναι κακό να πωρώνεσαι πού και πού, ακόμη και να φοράς και καμία περικεφαλαία, αλλά να αυτοπεριορίζεσαι, να έχεις συναίσθηση της υπερβολής και του χιούμορ, να βλέπεις και την πλάκα πίσω από αυτά και όχι να πλάθεις όνειρα φυλετικής επικράτησης ή εθνικής παλλιγενεσίας με εφαλτήριο το κλωτσοσκούφι...

Univers said...

Θυμήθηκα και ένα άλλο κρούσμα, τότε (πριν λίγα χρόνια) που ο τενίστας Μπαγδατής έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στην Αυστραλία και έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνόφωνο κοινό.

Άρχισαν να κουβαλιούνται τότε στους αγώνες του Ελληνάρες, ξένοι προς το άθλημα του τέννις και με ποδοσφαιρικά ήθη στην υποστήριξη και τους πανηγυρισμούς, μόνο και μόνο για να νοιώσουν λίγη εθνική υπερηφάνεια. Καημένε Έλληνα...

squarelogic said...

Ερμηνευτικό Λεξικό για μη επαίοντες:

Πουρουπουπου= κατα κοσμον,Παυλ.Παπαδημητρίου,κατά κακή μας τύχη συμπαρουσιαστης της τωρινής Αθλητικης Κυριακης

Αντικαταστάτης= σε προηγούμενες διαφημισεις του Γερμανου πρωταγωνιστούσε ο Ριβάλντο.Αντ'αυτού,Χελάκης εν όψει Euro.

Μαυροματης=παλαιμαχος,πολύγλωσσος σπήκερ,νυν ευρωβουλευτής(!),γνωστος για την ταχύτητα της γλώσσας του η οποία προέτρεχε της διανοίας με αποτέλεσμα σπαρταριστά "μαργαριταρια".Τουλάχιστον είχε κάποιο στύλ,ενώ ο Βερνίκος είναι σα να περιγράφει κηδεία...

Univers said...

Συμπέρασμα: Πρέπει να δω Αθλητική (διάβαζε ποδοσφαιρική) Κυριακή. Και πρέπει να δω και την καινούργια διαφήμιση του Γερμανού.