Monday, June 16, 2008

Σεισμός - σωσμός;



Το φαινόμενο επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά, με εκνευριστική ομοιότητα και ασφαλή προβλεψιμότητα. Δεν αναφέρομαι βέβαια στους σεισμούς αλλά στις σφοδρές... μετασεισμικές δονήσεις που προκαλούνται από τις κοκορομαχίες των σεισμολόγων και άλλων επιστημόνων με σχετικό αντικείμενο, κάθε φορά που ο εγκέλαδος μάς θυμάται εδώ στην Ελλάδα.

Βεβαίως μπορούμε να χρεώσουμε μέρος της κακοφωνίας στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά δίκτυα, δουλειά των οποίων είναι να ανακαλύπτουν, να αναδεικνύουν και να μεγεθύνουν έριδες ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Δεν παύει όμως να είναι κυρίως οι ίδιοι οι σεισμολόγοι υπεύθυνοι γι' αυτό το ανεκδιήγητο αλαλούμ, αφού με το ήθος και το ύφος των διενέξεών τους και κυρίως με την μεταφορά αυτών των διενέξεων από τις αίθουσες των συνεδρίων και τα επιστημονικά περιοδικά στα ΜΜΕ εκθέτουν εαυτούς και την επιστήμη τους στον παραμορφωτικό φακό της οθόνης, για να καταλήξουν να μοιάζουν όχι με επιστήμονες αλλά μάλλον με φωνασκούντες μικροπωλητές πίσω από πάγκους λαϊκής.

Άλλη μία δυσεξήγητη ιδιαιτερότητα της ελληνικής πραγματικότητας; Όχι ακριβώς. Εδώ όλα είναι μάλλον σαφή. Σε ένα στενό επιστημονικό κύκλο μίας χώρας οι διοικητικές θέσεις, οι πανεπιστημιακές βαθμίδες και τα κονδύλια της οποίας μοιράζονται συχνά με βάση γνωριμίες και πολιτικές διασυνδέσεις - και εσχάτως και με βάση την τηλεοπτική προβολή - είναι αναμενόμενο να γίνονται όσα γίνονται. Τα πραγματικά αίτια αυτού του καραγκιοζ-μπερντέ που στήνεται την επαύριο κάθε σημαντικού σεισμού είναι ακριβώς αυτά: διοικητικές θέσεις σε Οργανισμούς με σχετικό με την σεισμολογία αντικείμενο, καθηγεσίες και - βέβαια - το χρήμα. Κάποιοι μάλλον ευελπιστούν ο σεισμός να γίνει γι' αυτούς... σωσμός.

Έτσι λοιπόν ο ένας τρέχει να εμφανιστεί στα κανάλια λίγα λεπτά μετά τον σεισμό (και ενώ μάλλον έχει κρυφοκοιτάξει την πρώτη μέτρηση διεθνών κέντρων στο internet) για να κάνει εκτίμηση μεγέθους με βάση την... την διαίσθησή του. Άλλος αναπτύσσει τις προβλέψεις του (που είχαν γίνει σε ανύποπτο χρόνο και είχαν κοινοποιηθεί στους Χ, Ψ, Ζ, όλους στενούς του φίλους) όπως το παγώνι ξεδιπλώνει την ουρά του. Ένας τρίτος διατυμπανίζει τις δημοσιεύσεις του, όπου αναφερόταν με βεβαιότητα ότι σε 3 τέρμινα θα χτυπήσει κάποιος σεισμός κάπου στην Δυτική Ελλάδα, και πανηγυρίζει κορυβαντιών για την αναμφισβήτητη επιτυχία του. Ένας τέταρτος διαφωνεί μέ ένα πέμπτο για το αν έγινε ήδη ή αναμένεται ο κύριος μετασεισμός. Και κάποιος έκτος μέμφεται την μωρία των εκπροσώπων και την ανικανότητα των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, η οποία δεν κατόρθωσε για μία ακόμη φορά να αξιοποιήσει το επιστημονικό κεφάλαιο που ο ίδιος κομίζει. Για να μην λείψουν και αυτοί που δηλώνουν παραγκωνισμένοι του Συστήματος, με διεθνείς αναγνωρίσεις αλλά με λησμονημένη παρακαταθήκη εντός των ελληνικών συνόρων.

Υπάρχει αλήθεια σε όλα αυτά; Κάποια ίσως. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα (για την ακρίβεια χρωστάει της μιχαλούς) και τους περιορισμένους πόρους της τους κατατρώγουν εκπαιδευμένα τρωκτικά. Δεν φημίζεται επίσης για την αξιοκρατία της: επιλογή προσώπων για δημόσιες θέσεις και ροή πόρων περνούν από τα μονοπάτια των γνωριμιών και των κομματικών διασυνδέσεων. Όταν αυτές οι διαπιστώσεις είναι κτήμα και του τελευταίου έλληνα πολίτη, δεν μπορεί να έχουν διαλάθει της προσοχής ανθρώπων σπουδαγμένων, με πτυχία και μόρφωση και δοκτορά. Γι' αυτό ασφαλώς και συνωστίζονται τά πρωινά στους προθαλάμους των κομματικών γραφείων και τα βράδυα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Μέσα στην σπουδή και τον ζήλο τους,όμως (αν όχι όλοι τους, κάποιοι τουλάχιστον) έχουν φαίνεται λησμονήσει ότι ορισμένοι πολίτες διασώζουν μέσα στην νεοελληνική παράνοια μία στοιχειώδη ευθυκρισία. Ένα κριτήριο λογικής που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ότι χρήσιμη πρόγνωση σεισμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ΔΕΝ μπορεί να γίνει επί του παρόντος. Ότι πχ. η πληροφορία (έστω και πλήρως επαληθεύσιμη) πως επίκειται σεισμός 6-6.5 R στους επόμενους δύο μήνες σε μία περιοχή εκτάσεως ισοδύναμης με αυτή δύο ή τριών νομών μπορεί να είναι κατόρθωμα για την ερευνητική σεισμολογία αλλά ΔΕΝ είναι αξιοποιήσιμη πρακτικά. Δεν είναι δυνατόν - το λέει η στοιχειώδης λογική - να ζουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των επίμαχων περιοχών σε σκηνές για μέρες ή να κρατάμε τα κτήρια με την... πλάτη για να μην πέσουν. Και τουλάχιστον απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με θετική κατεύθυνση (ή έστω κάποιοι από αυτούς) αντιλαμβάνονται ότι η επιστήμη της σεισμολογίας, όπως και τόσες άλλες που ασχολούνται με το να κατανοήσουν αλληλεπιδράσεις μυριάδων χαοτικών συνιστωσών, έχει στοχαστικό, πιθανολογικό χαρακτήρα.

Ας επιστρέψουν λοιπόν στις μελέτες τους οι συμπαθείς σεισμολόγοι και ας αφήσουν τις θέσεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα για τους καθιερωμένους τηλεοπτικούς μαϊδανούς. Και ας περιορίσουν λίγο τις πολιτικές εξαρτήσεις, τους συναγελασμούς στις κομματικές αυλές, γιατί άρχισαν να μοιάζουν επικίνδυνα με τον Καβαφικό αντιήρωα του "Ας φρόντιζαν":
......
Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήσει,
θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
για το αψήφιστο της εκλογής.
Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.

Aλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.
Aς φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.


Μόνον που ο Μέγας Αλεξανδρινός έχει γράψει γι' αυτούς, στο "Όσο μπορείς", και την αντίστιξή του:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.


Περισσότερο ακόμη και από το φάσμα του επιστημονικού παραγκωνισμού, της μη καταξίωσης, δεν θα 'πρεπε να τους στοιχειώνει ο εφιάλτης του αυτοεξευτελισμού;

10 comments:

Univers said...

Η φωτογραφία του επιλόγου είναι από ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός του 1906 στην Καλιφόρνια - αλλά θα μπορούσε συνειρμικά να παραπέμπει και στα ερείπια μιας χαμένης αξιοπρέπειας.

Και μιας και πιάσαμε τα ποιήματα, δείτε τι αλίευσα στις σεισμολογικές μου αναζητήσεις στο internet. Γιατί υπάρχουν και άλλοι, ισχυρότεροι σεισμοί...

ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΑ.

Ήρθανε οι σεισμολόγοι
γεωλόγοι κι αστρολόγοι,
να μας πούνε για σεισμούς
και για καταποντισμούς.

Ήρθανε τα Β.Α.Ν και τα' άλλα
τα κεφάλια τα μεγάλα
να μας κάνουν διαλέξεις
σούπα- μούπες και προβλέψεις.

Ήρθανε και οι καιροσκόποι
του διαβόλου οι ανθρώποι
να δουλέψουν τον κοσμάκη
και να σπείρουνε φαρμάκι.

Δεν μασάω εγώ από τέτοια
για σεισμούς και μαραφέτια.
Ξέρω μόνο ένα σεισμό
της καρδιάς τον κραδασμό.

Ρίχτερ φέρνει η ματιά της
κι όλη η κορμοστασιά της,
στης καρδιάς τα φιλοκάρδια
δεν αντέχουν τα δοκάρια.

Κι εγώ μένω χτυπημένο
κτήριο τραυματισμένο,
σε μηχανικό θα τρέξω
να διαγνώσει αν θ' αντέξω.


Από το blog του Κώστα Καστρινού, που δηλώνει "κλεπταποδόχος και ενεχυροδανειστής ερώτων, αισθημάτων και ονείρων"...

squarelogic said...

Ιδανικά, πέρα απ τα πτυχία,τις δημοσιεύσεις,τα impact factors,και τις διασυνδέσεις,θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο τόσο για την απονομή θέσεων κυρους όσο και για το ποιοί θα έπρεπε να προβάλλονται στο κοινό,και το θέμα της προσωπικής αισθητικής στο δημόσιο βίο του προσώπου.

Οχι βεβαια υπο την εννοια των ρούχων ή των αξεσουάρ,της αισθητικής δηλ.που μπορεί ν'αγοραστεί αλλά υπό την έννοια του φυσικού φέρεσθαι,των χαρακτηριστικών εκείνων που δεν πωλούνται.

Διότι δεν μπορεί ποτέ να ειναι καλός επιστήμονας,δηλ.ταπεινός κι ακούραστος ερευνητής της αλήθειας,πρόθυμος ν'αποδεχθεί πιθανή πλάνη του εφόσον τα δεδομένα τον αντικρούουν,κάποιος που συνεχώς κομπορρημονεί οτι μόνο αυτος κατέχει την αληθεια και να διαπληκτίζεται ενώπιον της κάμερας σαν λαχαναγορίτης.

Univers said...

@ squarelogic:

(... θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο τόσο για την απονομή θέσεων κύρους όσο και για το ποιοι θα έπρεπε να προβάλλονται στο κοινό, και το θέμα της προσωπικής αισθητικής στο δημόσιο βίο..."

Σωστά. Αλλά η προσωπική αισθητική των προβαλλομένων στο γυαλί ταιριάζει, φαίνεται, με το αισθητικό κριτήριο του μέσου θεατή. Ή όχι;

Παρεμπιπτόντως, και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι εκθέτονται και διαπληκτίζονται μπροστά στις κάμερες για την... τιμή της επιστήμης τους:

Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την πελατεία τους και να διευρύνουν την σφαίρα επιρροής τους. Πέρα από τις αντεγκλήσεις γύρω από την νοσηλεία επωνύμων, έχουμε και στημένες αβανταδόρικες συνεντεύξεις ή παρουσίαση θεμάτων δήθεν ιατρικού ενδιαφέροντος με καταφανώς διαφημιστικό χαρακτήρα, ακόμη και από κρατικές συχνότητες, όπου η υποψία "πληρωμένης καταχωρήσεως" είναι κάτι περισσότερο από βάσιμη. Κάποιοι, μάλιστα, προβάλλοντας (ενδεχομένως υπαρκτό) επιστημονικό έργο, κέρδισαν κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όντας οι ίδιοι διευθυντές σε δημόσια νοσοκομεία, με την δικαιολογία και την πίεση της μεγάλης τους λίστας! (Οι μηδέποτε προβληθέντες δεν μπορούν να διανοηθούν, βέβαια, τέτοια προνομιακή από μέρους της πολιτείας μεταχείριση, ακόμη και αν επιτελούν καθ' όλα σημαντικό έργο).

Και κάποιοι ιατροδικαστές έχουν εδώ και μερικά χρόνια εκτροχιαστεί και δεν περιορίζονται στα ιατροδικαστικά τους πορίσματα, αλλά προχωρούν και σε απόδοση ευθυνών μπροστά στην κάμερα, στον ρόλο εισαγγελέα.

Τι(ς) πταίει; Το γυαλί της τηλεόρασης, που έλκει τους πάντες όπως το φως τις νυχτοπεταλούδες; Η ματαιοδοξία των ανθρώπων; Τα νέα ήθη; Το χρήμα; Μάλλον όλα αυτά μαζί.

mickey said...

Απλά... απολαυστικός!


Όσο για το τελευταίο σου ερώτημα ("τι(ς) πταίει;"), θαρρώ πως η απάντηση είναι αφοπλιστικά απλή:

ΕΜΕΙΣ, που τους παρακολουθούμε και ανεβάζουμε την... τηλεθέασή τους!


Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις ;-)

Unknown said...

Η φωτογραφία από τον σεισμό στην Καλιφόρνια μου θύμισε την εξής ιστορία από το 1ο έτος της Νομικής. Δίδασκε ακόμη ο αείμνηστος Χρ. Πράτσικας Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο. Νομίζω ότι ήταν και το τελευταίο έτος της ακαδημαϊκής του διδασκαλίας και ότι απεχώρησε λόγω ορίου ηλικίας.
Ο θεσμός της οριζοντίας ιδιοκτησίας ήταν θεσμός ξένος προς το κλασσικό Ελληνορωμαϊκό δίκαιο, ο οποίος είχε εισαχθεί στην χώρα μόλις το 1929. Αν και ξένος όμως θεσμός εθιμικά είχε δημιουργηθεί στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες υπό την επιρροή Βενετών και Φράγκων. (Λόγω της στενότητος του χώρου στις μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη ήταν αναγκαία η εισαγωγή ενός αντίστοιχου θεσμού). Όταν λοιπόν εδίδασκε την εισαγωγή στο θεσμό αυτό έλεγε την εξής ιστορία.
Στη σεισμοπαθή Λευκάδα τα σπίτια χτίζονταν το ισόγειο πέτρινο (με βαρεία κατασκευή) και ο επί του ισογείου όροφος ξύλινος, με ελαφριά κατασκευή. Υπήρχε βεβαίως η δυνατότης από τον θεσμό της οριζοντίου ιδιοκτησίας (που εκεί ίσχυε εθιμικώς και προ της επισήμου εισαγωγής του το 1929) να είναι διαφορετικός ο ιδιοκτήτης του ισογείου από τον ιδιοκτήτη του ορόφου. Έλεγε λοιπόν ο Χρ. Πράτσικας ότι προ του 1929 στην Λευκάδα σε κάποιο σεισμό διελύθη μεν το λιθόκτιστο ισόγειο, πλην όμως ο ξύλινος όροφος σε καλή κατά το μάλλον ή ήττον κατάσταση παρέμεινε σχεδόν ανέφικτος ως ισόγειο πλέον, επάνω στα ερείπια του παλαιού και μη σωζομένου ισογείου. Και μας έλεγε ότι είχε γίνει δίκη μεταξύ των δύο ιδιοκτητών που διεκδικούσαν και οι δύο την ξυλοκατασκευή που είχε διασωθεί. Δεν μας έλεγε το αποτέλεσμα της δίκης. Πιθανόν να ήταν και σχολικό παράδειγμα ως πρακτικό θέμα. Ερωτούσε όμως τους φοιτητές ποιος κατά την γνώμη τους ήταν ο ιδιοκτήτης. Και κάθε απάντηση την εσχολίαζε αρνητικά με τα επιχειρήματα της εκάστοτε αντιθέτου απόψεως. Αν του έλεγες ο ιδιοκτήτης της ξυλοκατασκευής εσχολίαζε πως είναι δυνατόν αφού αυτή έκειτο στον όροφο, ενώ τώρα το διεκδικούμενο είναι ισόγειο. Και αν του απαντούσες ο ιδιοκτήτης του πρώην πετρόκτιστου ισογείου σου απαντούσε πως είναι δυνατόν αφού το διεκδικούμενο είναι ξύλινο, και είχε κτισθεί από τον ιδιοκτήτη του ορόφου και μέσα είχε την οικοσκευή του.

Univers said...

"...και τους περιορισμένους πόρους της τους κατατρώγουν εκπαιδευμένα τρωκτικά."

Φαίνεται πως η φράση αυτή από το post προσέλκυσε το επώνυμο τρωκτικό της μπλογκόσφαιρας!

Καλωσήλθες Mickey. Πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα επιπέδου του κοινού, στο οποίο φαίνεται να προσαρμόζεται το σύνολο των καναλιών. Ακόμη και η κρατική τηλεόραση, βασικός ρόλος της οποίας υποτίθεται είναι να παιδεύει και να εκπαιδεύει το κοινό, αφού το ζήτημα της τηλεθέασης την απασχολεί λιγότερο, ως.... υποχρεωτικό συνδρομητικό κανάλι που χαρατσώνει με το ζόρι ακόμη και στάνες με ηλεκτρικό.

Αλλά, φευ, άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Μέχρι και η Δρούζα παρήλασε από τις κρατικές συχνότητες, για να μην μιλήσω για τους ανεκδιήγητους αθλητικούς σχολιαστές επιπέδου κερκίδας. (τα 'παμε και παλιότερα, να μην επαναλαμβανόμαστε).

..........................

@ χριστοσ βαρδακασ:

Ωραία ιστορία! Φαίνεται ότι για την Νομική κάθε επιχείρημα πρέπει να έχει και το αντεπιχείρημά του. Είναι υποθέτω και θέμα άσκησης!

Locus Publicus said...

Aνεπανάληπτο πόστ φίλε univers, φορτωμένο με καλή περιγραφή, έξοχο σκίτσο και πολύ πολύ χιούμορ. Το ποίημα και μπλόγκ του κ. Καστρινού μεγάλη αποκάλυψη.

Επι του θέματος είμαι ελαφρώς άσχετος μια και δεν έχω την δυνατότητα να απολαύσω τους σεισμολόγους μας εν δράσει. Εχω δεί μερικούς στο ίντερνετ. Ενα νέο είδος κωμωδίας εχει αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή των επιστημόνων που το πρωί συνωστίζονται σε δημοσιογράφους τύπου Αυτιά, για αναγνώριση. Το θέαμα θα ήταν κωμικό αν δεν υπήρχαν και τα διαπλεκόμενα των πανεπιστημιακών θέσεων, και τα κονδύλια. Φανταστείτε τώρα (το λέω ως αστείο) στη χώρα του απόλυτου χαβαλέ, να αρχίσουν και τις διαγνώσεις σεισμών. Εν μέσω θέρους, με τα δάση φουντωμένα. Η εν μέσω χειμώνα με τη ΔΕΗ στο δρόμο με όλα τα συνδικαλιστικά φρικιά.

Τί άλλο θα δούμε σ' αυτό το τόπο..

Univers said...

Χάνεις πολλά αγαπητέ locuspublicus.

Μεταξύ αυτών και το να παρακολουθείς σεισμολόγους να ερίζουν για το αν ένας μετασεισμός 5,τόσο R μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος μετασεισμός του αρχικού σεισμού των 6.5R ή πρέπει σώνει και καλά να γίνει και άλλος ισχυρότερος μετασεισμός.

Στοιχειώδης παιδεία στις θετικές επιστήμες με πιθανολογικό χαρακτήρα και χαοτικές αλληλεπιδράσεις παραγόντων οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτή η ερώτηση δεν έχει απάντηση "ναι" ή "όχι", ότι δηλ. ακόμη και αν είναι κανόνας ένας μεγαλύτερος κύριος μετασεισμός, δεν αποκλείεται μία στις τόσες φορές το φαινόμενο να εκτονώνεται με περισσότερους μικρότερους μετασεισμούς.

Δυστυχώς η κρίσιμη αυτή μάζα των πολιτών που έχει το επίπεδο να διαβλέψει το γελοίο μιας τέτοιας αντιπαράθεσης είναι ακόμη,καθώς φαίνεται, μικρή.

Παρεμπιπτόντως, αξιοπρεπής μου φάνηκε η στάση του Προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Αντιγράφω δηλώσεις περί του πιθανού μεγέθους του μετασεισμού, από site, όπου φαίνεται ότι εμείς οι Έλληνες κατορθώνουμε να διαφωνούμε... συμφωνούντες:

...
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ, οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να φθάσουν έως και τα 5,9 με 6 Ρίχτερ.
«Θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.
Οι μετασεισμοί των 4,6 Ρίχτερ που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα δεν θεωρούνται ισχυροί, είπε ο κ. Σταυρακάκης και πρόσθεσε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ όπως ο χθεσινός δίνει ισχυρό μετασεισμό που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μονάδα μικρότερος από τον κύριο και στην χειρότερη 0,3 με 0,5 μικρότερος από τον βασικό σεισμό. Ο κ. Σταυρακάκης συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους συμβούλευσε να πειθαρχούν στις υποδείξεις των αρχών και των μηχανικών που κάνουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους στα σπίτια.
O πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο στην την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας. Δεν συμβαίνει πάντοτε ισχυρός μετασεισμός, είναι πιθανό να συμβεί, το γεγονός όμως ότι έχει αργήσει να συμβεί αυτός ο ισχυρός μετασεισμός, δεν είναι ανησυχητική εξέλιξη, διότι δεν συμβαίνει πάντα, πρόσθεσε.
Ισχυρό μετασεισμό περιμένει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Aκης Τσελέντης, ο οποίος συνέστησε στους κατοίκους να μην μπαινοβγαίνουν στα σπίτια που έχουν καταπονηθεί από το σεισμό. Είναι στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να τηρηθούν τα δύο επόμενα 24ωρα, συνέστησε.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του από το χωριό Βλάμη Ηλείας που έχει πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές είπε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ δίνει συνήθως έναν ισχυρό μετασεισμό μία με μισή μονάδα μικρότερο, αλλά αυτό δεν είναι και πάντοτε απαραίτητο, όπως συνέβη πρόσφατα και στην Κίνα."

vasikos metoxos said...

λοιπόν Καβάφης ανακατεμένος με ιντερνετικές ρίμες για τους φαλακρούς γκουρού της σεισμολογίας.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το συμπόσιο για τα τριάντα χρόνια του σεισμού της Θεσσαλονίκης που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους. Κατά τον Βασίλη Παπαζάχο δεν υπάρχουν ρήγματα στο πολεοδομικό συγκρότημα όπως αντίθετα συμβαίνει στην Αθήνα. Και ανέφερε και παραδείγματα: ανασκαφή με αγωγούς ύδρευσης από τον 3ο αιώνα πχ δίπλα στον Άγιο Δημήτριο, βρέθηκαν ανέπαφοι. Αντίθετα κάποιοι άλλοι δήλωσαν την ανησυχία τους για την ενεργοποίηση των μικρών ρηγμάτων μέσα στην πόλη.

Κοινώς "πιάσε τ' αυγό και κούρεφτο"...

Univers said...

Η σεισμολογία μοιάζει με την μετεωρολογία: Έχει την δυνατότητα μακροπρόσθεσμης πρόβλεψης, αλλά στερείται ακρίβειας στην μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη.

Π.χ. η μετεωρολογία προβλέπει με σχετική βεβαιότητα άνοδο των μέσων θερμοκρασιών τις επόμενες δεκαετίες. Ανάλογες μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι σε θέση να κάνουν και οι σεισμολόγοι για την δραστηριότητα ρηγμάτων. Όμως ούτε οι μετεωρολόγοι μπορούνε να μας πούνε με ασφάλεια αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστό από το προηγούμενο, ούτε οι σεισμολόγοι αν ένας σεισμός π.χ. των 6.7R που περιμένουν στην Δυτική Ελλάδα θα γίνει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ή μετά από 20 χρόνια.

Η μετεωρολογία είναι μάλιστα καλύτερη από την σεισμολογία στην πολύ βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη: μπορεί με σχετική ασφάλεια να προβλέψει τον αυριανό καιρό, ενώ η σεισμολογία κατά κανόνα δεν είναι σε θέση να πει απολύτως τίποτε για αύριο.

Ιδιαιτερότητες της κάθε επιστήμης...