Friday, July 11, 2008

Ο ρόκος, ο κρόκος και τα παρατράγουδα της "ενημέρωσης"

Για να συγχύζομαι καλοκαιριάτικα:

Δημοσιογράφοι ΜΜΕ φίλα προσκειμένων στην αντιπολίτευση επί μέρες παρίσταναν τους Σέρλοκ Χόλμς και (όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει και ο Νίκος Δήμου) διύλιζαν τον κώνωπα (προσπαθούσαν "να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι" λέει ο κόσμος) στην υπόθεση του ταξιδιού Λιάπη στην Αυστρία.

Περίμενα να δείξουν λοιπόν ένα έστω χλιαρό ενδιαφέρον και για την σκανδαλιστική ιστορία του ιδιόχειρου σημειώματος που υποδείκνυε στην μητρική Siemens λογαριασμό με ψευδώνυμο "Ρόκος" για την κατάθεση κάποιων χιλιάδων ή εκατομμυρίων μάρκων το 1998. Σημειώματος του οποίου τον γραφικό χαρακτήρα γραφολόγοι αναγνώρισαν ως ανήκοντα στον Αναστ. Μαντά, στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη.

Αλλά όχι. Η είδηση, αν πέρασε, πέρασε στα ψιλά. Καμία ανάδειξη, καμία περαιτέρω έρευνα, καμία εμβάθυνση, καμιά διάθεση "σκαλίσματος". Στο NEWSLETTER που παίρνω πρωί - βράδυ στο e-mail μου από την ηλεκτρονική έκδοση του "Έθνους" τηρείται σιγή ιχθύος. Σην ιστοσελίδα in.gr νεκρική σιωπή. Στα ψιλά και χωρίς μεγάλη διάθεση διευκρινίσεων (ώστε οι ανυποψίαστοι να μην μπουν σε σκέψεις;) το περνά και η enet.gr της "Ελευθεροτυπίας", οποία μάλιστα το βλέπει ως αφορμή... αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ! Η ίδια εικόνα και στην ιδιωτική τηλεόραση: το θέμα "έπαιξε" για 2 μέρες το πολύ, τη στιγμή που τα δημοσιογραφικά "ξεφτέρια" έκαναν επί μία εβδομάδα εικασίες για το αν ο Λιάπης πρόφταινε με αυτοκίνητο να κάνει τα χιλιόμετρα που έκανε στην Αυστρία.

Δεν λέω, να διυλίσεις τον κώνωπα, κάτι μπορεί να βγει και από κει. Αλλά όχι και να καταπίνεις την κάμηλο! Αλλά βέβαια, τα κυρίαρχα εκδοτικοτηλεοπτικά/κατασκευστικά συμφέροντα δεν έκρυψαν ποτέ τη προτίμησή τους στο... Κίνημα. Και μπορεί να μην βλάφτηκαν και τρομερά με την ΝΔ (άντε να φύγαν και καναδυό δουλειές εκτός του γνωστού και συγκεκριμένου κύκλου) αλλά, διάβολε, το αίμα νερό δεν γίνεται...

.......................................

...και για να μου ανεβαίνει η πίεση

Βάζω και εγώ ο ταλαίπωρος ΝΕΤ να χαλαρώσω. Και πέφτω πάνω σε απευθείας μετάδοση του αγώνα του Ολυμπιακού με την... Γκρότσλιν, στα πλαίσια της προετοιμασίας του για το πρωτάθλημα.

Όπερ σημαίνει ότι επειδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτημένοι οπαδοί δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την ομάδα τους ούτε το καλοκαίρι (εν αναμονή νέων θριάμβων, με κατάκτηση ίσως και πάλι της δευτερόπρωτης θέσης, η οποία και θα πανηγυριστεί έξαλλα) πρέπει το "υποχρεωτικό συνδρομητικό κανάλι" (Η ΕΡΤ ντε!) να ξοδεύει τα χρήματα των λοιπών ανυπεράσπιστων φορολογουμένων για να εξασφαλίσει την πρέζα των αφιονισμένων.

Άντε να δούμε και τον συναρπαστικό αγώνα "Ολυμπιακός - Παραπράσταινα". Και μετά, τον "Ολυμπιακός - Κωλοπετινίτσα". Ας πάει και το παλιάμπελο! Μην τυχόν μείνουμε δίχως πλήρη ενημέρωση για το πόσο έτοιμος θα είναι φέτος ο "αιώνιος πρωταθλητής"...

10 comments:

Locus Publicus said...

ΠΑΣΟΚ - φίλε univers. Η μεγαλύτερη συμμορία καταλήστευσης δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα. Κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία, να πυραμιδοποιήσει τη ρουφανιά και τη μίζα κατά μήκος όλου του ελληνικού λαού. Δημιούργημα του ραδιουργού Αντρέα Παπανδρέου. Πάνω στο σαθρό αυτό ιδεολογικό δημιούργημα, κυβέρνησε και ο αξιοπρεπής Σημίτης, καθώς και Καραμανλής. Είχαμε και ενα "Ρόκο" στην αιτωλοακαρνανία, απατεώνα ολκής με μεγάλη αναγνώριση. Να μην ξεχνιόμαστε. Αντε τώρα πάω. Θα τα πούμε.

Μην συγχύζεσαι φίλε μου. Το τέλος πλησιάζει. Η ΕΣΣΔ κράτησε 70 χρόνια.

Univers said...

Όπως σωστά επισημαίνεις, η ΝΔ έχει υποστεί εκπασοκισμό.

Όταν είσαι στην κορυφή μίας διεφθαρμένης πυραμίδας είναι πιο εύκολο να τη διατηρήσεις σε λειτουργία παρά να τη γκρεμίσεις.

athinovio said...

ακόμα κι αν το βροντοφώναζαν απο τις ταράτσες δε νομίζω ότι θα κουνιόταν φρύδι.....τα σκάνδαλα δεν σκανδαλίζουν πλέον όσο παλιά.

κάποτε οι παπούδες τσακώνονταν στα καφενεία για τα κόμματα. τώρα έχουν βουβαθεί

Univers said...

...Πιθανώς και επειδή η διαφθορά έχει διαποτίσει όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχουν βέβαια "προμήθειες" και "προμήθειες", "δώρα" και "δώρα". Αλλά τελικά γίνονται όλοι συνένοχοι (ποιος λίγο, ποιος πολύ) και σε αυτό το θολό τοπίο της παντοειδούς άνομης συναλλαγής η σιωπή είναι η καλύτερη επιλογή: Άρπαξε ό,τι μπορείς και μάθε από αυτόν που μπόρεσε να αρπάξει περισσότερα...

squarelogic said...

Εικονική πραγματικότητα φίλε η πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ...και αν το αντιλαμβάνεται κανείς με θέματα που γνωρίζει καλά γιατί άπτονται της δουλειάς του ή των ενδιαφερόντων του,φαντασθείτε τι γίνεται με θεματα συνθετων Οικονομικών και Πολιτικης όπου τα συμφέροντα κι οι εξαρτήσεις είναι πολύ ισχυρά.

Θα συμφωνήσω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αγαπημένο κόμμα για την 'διάθεση συνεργασίας" που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς αμοιβαίο όφελος με όλα τα μεγαλολαμόγια,όσο κι αν κι η ΝΔ "ξεχασε" τις ηθικοπλαστικές ρητορείες της και βρήκε ενα modus vivendi με αυτούς τους οποίους κατηγορούσε....

Για το ΥΓ...
Εμ,αυτό ήταν το λάθος του Κούλογλου...ήθελε να κανει εκπομπές για την γενια των 700 ευρω και την καταπίεση στην Ολυμπιακή Κίνα αντί να περιγράφει αγώνες του Ολυμπιακού.Ας πρόσεχε...

Univers said...

Για να δει κανείς πόσο αντικειμενική είναι η ενημέρωση των ιδιωτών καναλαρχών, αξίζει να δει τις διώξεις που έχουν κινηθεί και τα πρόστιμα που έχουν πρόσφατα επιβληθεί σε ορισμένους από αυτούς, όπως γράφηκαν στον Τύπο και σταχυολογούνται από το δεξί εξτρέμ. Ποια από αυτά είδαν το φως του τηλεοπτικού πλατώ;

Όσο για τον Κούλογλου: Η θέση της Κρατικής Τηελεόρασης είναι πολύ λεπτή, διότι θεωρείται ότι εκπροσωπεί (και) την κυβέρνηση. Μία τέτοια έρευνα θα ήταν τραγικό να "κοπεί" από ιδιωτικό κανάλι. Αλλά, προβαλλόμενη από κρατικό δίαυλο, θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Βέβαια, λέμε ότι η αλήθεια είναι πάνω από όλα, αλλά από την άλλη είδαμε πώς οι διαμαρτυρίες κατά της Κίνας σε διάφορες Ευρωπαϊκές και μη πόλεις παρεμποδίσθηκαν - και μάλιστα σε χώρες ισχυρότερες ή πολύ ισχυρότερες της Ελλάδος. Όταν αυτοί μετρούν τις (οικονομικές) συνέπειες, εμείς μπορούμε να αδιαφορούμε; (Ρωτάω, δεν έχω απάντηση)

Λύση θα ήταν να έχουν οι κρατικές συχνότητες παράδοση ανεξαρτησίας από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, την οποία παράδοση η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεσθεί σε περίπτωση... δυσθυμίας από την πλευρά των Κινέζων. Αλλά αυτό, όπως ξέρουμε, δεν συμβαίνει...

Univers said...

... με την "παρεμπόδιση διαμαρτυριών" αναφέρομαι στα πρόσφατα επεισόδια κατά την διεθνή περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, μια κατά την γνώμη μου φιέστα για πυρολάτρεις...

Unknown said...

Εγώ θυμήθηκα κάποιο άλλο (ή μήπως είναι ο ίδιος;;) με το ψευδώνυμο "Ρόκο" (πάλι σχετικό με τον ΟΤΕ) πράκτορα στην Ελλάδα της Στάζι που με το ψευδώνυμο αυτό φάνηκε σε διάφορα έγγραφα της Μυστικής Υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας τα οποία δημοσιεύτηκαν και στον Ελληνικό τύπο.
Την υπόθεση εχειρίζετο ο Αντεισαγγελεύς τότε Εφετών κ. Γ. Ζορμπάς και οποίος επρόκειτο να καταθέσει, λέγεται, το σχετικό πορισμά του με το οπο΄λιο ασκούσε και ποινική δίωξη κατά λίαν και ευφ'ήμως γνωστών επωνύμων και για κατασκοπία, μεταξύ των άλλων... Περιέργως όμως ο τότε Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών του αφήρεσε την υπόθεση λίγες ώρες μόνον προ της ασκήσεως της ποινικής διώξεως και την ανέθεσε την υπόθεση σε άλλο Εισαγγελέα. Η διαδικασία επανελήφθη και κατέληξε μετά από πολλά έτη σε απαλλαγή των κατηγορουμένων..

Univers said...

Κε Βαρδάκα, έχετε καλή μνήμη.

Το πρόσωπο αυτό ήταν μνημονευόταν στα αρχεία της Στάζι ως "Κρόκος".

Για όποιον αντιστοίχισε νοερά το "κρόκος" με το δεύτερο ήμισυ της ανάρτησης, του απαντώ με νόημα: "Συ είπας..."

Unknown said...

Πράγματι αυτός έφα..
Μακράν ημών τέτοα (επικίνδυνα)κρίματα..