Sunday, September 28, 2008

Κόκκινη κλωστή δεμένη



Παρηγοριά, παραμυθία, είναι για μένα το blogging, θεραπεία κατά του αυτισμού, της ιδιώτευσης, του περιορισμού στα καθ’ εαυτόν.

Παραμυθία, αλλά και «παραμύθι» όμως, είναι αυτά που γράφουμε, ψίθυροι και αποσπασματικά βιώματα, απόψεις που έχουν αφετηρία σε ατομική οπτική θέαση, απόψεις εξ ορισμού ιδιοτελείς.

Αυτούς τους μήνες δεν μου ’λειψε. Ίσως μερικές φορές να γίνεται και χρονοβόρος ψυχαναγκασμός...

Λέω παρ’ όλα αυτά να κάνω μια απόπειρα να ξαναπιάσω το παραμύθι από κει που το άφησα. Έτσι για αλλαγή. «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώστης κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχηνίσει...».

................................................................................





«Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι πρώτοι. Τα υπόλοιπα είναι για τους δεύτερους. Το αποδεικνύουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο. Το έχουμε στα κύτταρα μας και είναι το μεγαλύτερο δώρο. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Όταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στον Θεό, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου.»

Τάδε έφη Φανή Χαλκιά, χρυσή ολυμπιονίκης του 2004. Η και (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών συμπαθής Φανή από τη Λάρισα έπεσε στην παγίδα της έπαρσης και της αμετροέπειας, εκστομίζοντας πομφόλυγες περί γονιδιακής ανωτερότητας των Ελλήνων. Ελάχιστοι τότε αντέδρασαν. Σε αντίθεση με τους πολλούς, πάρα πολλούς, που γιουχάισαν τους αθλητές του τελικού 200 μέτρων, του «τελικού Κεντέρη» επειδή απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε αυτόν του άτυπου ...αναδόχου του. Τώρα οι δηλώσεις της Φανής προκαλούν καγχασμούς. «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» λένε στον τόπο μου.

Φέτος η Ελλάδα παρακολούθησε μουδιασμένη την βίαια αποκαθήλωση του «ελληνικού θαύματος του 2004»: πληθώρα αθλητών βρέθηκαν αναβολισμένοι. Οι δικαιολογίες περί σκευωρίας αστείες, του τύπου «κάποιος θα το έριξε στην πορτοκαλάδα». Πρόσφατα έγινε έλεγχος στα σκευάσματα που χρησιμοποιούσε η αθλήτρια και βρέθηκε ότι κάποια που είχαν ανοιχτεί περιείχαν την Μ3, αλλά (τι σύμπτωση...) όχι τα κλειστά...

Και να πεις ότι δεν είχαμε το χρόνο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα... Αλλά αποδεικνύεται ότι η Ελλάς δεν αυτορρυθμίζεται. Μόνον όταν μας επαναφέρουν στην τάξη απ' έξω, τότε αποφασίζουμε (ή δηλώνουμε πως ήρθε η ώρα) να λάβουμε δραστικά μέτρα. Κυριαρχεί η λογική «να μην βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια».

.................................................................................


Αλλά θα συνεχίσουμε με άλλα κρύα πιάτα προσεχώς...

9 comments:

vasikos metoxos said...

Καλώς επέστρεψες αγαπητέ και καλή σεζόν να 'χουμε. Ελπίζω να είμαι καλοπόδαρος.

Όσο για τις ιστορίες του Παραμυθιού θα βαρεθούμε να τις λέμε. Η Φανή το 'ριξε στην διαφήμιση των κουφωμάτων αλουμινίου για να αποδείξει στηρίζοντας την τρομερή της ατάκα του 2004 ότι οι Έλληνες μπορούν να είναι τερματίζουν πρώτοι από την πόρτα αλλά ΚΑΙ από τα παράθυρα.

Unknown said...

«Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι πρώτοι. Τα υπόλοιπα είναι για τους δεύτερους. Το αποδεικνύουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο. Το έχουμε στα κύτταρα μας και είναι το μεγαλύτερο δώρο. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Όταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στον Θεό, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου.»

Λέμε και καμμιά μ...ια για να περνά η ώρα!!
Καλώς ορίσατε!

Locus Publicus said...

Καλή επιστροφή φίλε univers, και καλά πόστ. Πολλοί μύθοι καταρρεύουν τελευταία. Μέχρι να εμφανιστούν άλλοι. Ισως να τους έχουμε ανάγκη. Αλλοι έχουν ανάγκη το Θεό, αλλοι τους λαικούς ήρωες τύπου Φανής, άλλοι πολιτικάντηδες. Εχω φτάσει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πράγματι να κουράσουν τη σκέψη τους με πολύπλοκες εξηγήσεις. Δεν τους αδικώ. Εφόσον δεν τους επηρεάζει η κατάσταση προσωπικά, ας ειναι όπως είναι. Αν μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος με λίγη Φανή, λίγο Ψωμιάδη, λίγο Ανθιμο, λίγο Μαντόννα, προς τί ο λόγος να κουράσει τη σκέψη μου με την διαδικασία της απομυθοποίησης? Η συμπαθής κυρία Φανή, έπρεπε βέβαια να προσέχει λίγο τα λόγια της. Η πατρίδα μας, η φουκαριάρα, μόλις βγήκε απο το συντηρητικό αυγό της, και τρελλάθηκε απο τον τουρμποκαπιταλισμό και το star system της εποχής. Σημάδια των καιρών φίλε univers. Καθείς και τα κουσούρια του.

squarelogic said...

Ομολογώ οτι όταν είχα ακούσει τις γονιδιακές εξηγήσεις της Χαλκιά για τον αναπάντεχο θρίαμβό της σιγουρεύτηκα ότι έπινε και κείνη...κεντερόζουμο.Η αμετροέπεια της προδιέγραφε και την πτωση της.
Μαζί της και ολόκληρο το κρατικής σχεδίασης σύστημα παραγωγής πρωταθλητών a la carte,το οποίο αμήχανη,άφησε ανενόχλητη και η νεα κυβέρνηση.
Και φυσικά,ως ασόβαρη χώρα,νομοθετήσαμε την εκτίναξη στο αντίθετο άκρο,και θα ψάχνουμε διάκριση με το κυάλι.
Καλή σεζόν univers,και ευχές να πιάνεις συχνά την κόκκινη κλωστή..
Η παρέα χρειάζεται τον μεστό λόγο σου,τα θαυμάσια ελληνικά σου και την σφαιρική σκέψη σου.

ΥΓ.Εσύ το πήρες το lower?

:-ppppp

Univers said...

Ευχαριστώ για τις ευχές σας και για την παρακίνηση.

@ vasikos metoxos:

Αυτή όντως διαφήμιζε τα κουφώματα; Ο συνειρμός και το χιούμορ ευστοχότατα!

.............................

@ χριστοσ βαρδακασ:

Μόνο που οι "μ..ίες για να περνάει η ώρα" πάρθηκαν στα σοβαρά από τους περισσότερους Έλληνες, που ημιμαθείς, αφελληνισμένοι και ταπεινωμένοι από την θλιβερή κατάντια του νεοελληνικού κρατιδίου, ψάχνουν ευκαιρία να τονώσουν τον πληγωμένο τους εθνικό εγωισμό. Κι επειδή τέτοια ευκαιρία δεν πρόκειται να δοθεί από τις επιστήμες (και επειδή ελάχιστους πλέον νεοέλληνες συγκινεί μία επιστημονική διάκριση, αν λάβει κανείς υπ' όψιν και τον κόπο και την οργάνωση και τις θυσίες που αυτή απαιτεί), την αναζητούμε οι δύσμοιροι στον αθλητισμό.

Γι' αυτό και ο προσανατολισμός του κράτους και της τοπικής αυτοδιοικήσεως δεν είναι η χρήση των αθλητικών υποδομών από μεγάλη μερίδα του κόσμου αλλά κυρίως από ομάδες, απ' όπου υπάρχει και ελπίδα για διάκριση και μελλοντικούς πρωταθλητές. Ως δημότης πχ. είναι ζήτημα αν θα μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε ένα κολυμβητήριο σε λογική ώρα. Είναι πάντα κατηλειμμένο από κάποια ομάδα...

.........................

@ locus publicus:

Τα "κατά συνθήκην ψεύδη" είναι πολλαπλώς χρήσιμα...

.........................

@ squarelogic:

"...κρατικής σχεδίασης σύστημα παραγωγής πρωταθλητών à la carte,το οποίο αμήχανη,άφησε ανενόχλητη και η νέα κυβέρνηση."

Ακριβώς όπως τα λες (επιπλέον, με όλους τους τόνους).

Τώρα, αυτό με το lower δεν το 'πιασα (είναι και το προκεχωρημένον της ώρας...).

Univers said...

...Εμείς. επιπλέον, δεν καταλάβαμε (ή κάναμε πως δεν καταλάβαμε) πώς λειτουργεί το σύστημα. Οι Ολύμπιοι κάνουν γενικώς τα στραβά μάτια για την διοργανώτρια χώρα (εκτός από περιπτώσεις που βγάζουν μάτια, όπως τα μασκαραλίκια Κεντέρη - Θάνου), αλλά μέχρι εκεί. Δεν χαρίζεται αιώνιος ασυλία.

Εμείς νομίσαμε ότι ότι θα μας αφήναν για πάντα λάσκα, λόγω της ολύμπιας κατατομής μας και του σεβασμού προς τους αρχαίους ημών προγόνους...

squarelogic said...

lower
όρα ξεκαρδιστικη διαφήμιση Τραπ.Κύπρου...
λες ο δαιμόνιος Εφραίμ νάχει βάλει και κει το χεράκι του?

mickey said...

"Ελάχιστοι τότε αντέδρασαν."

Θαρρώ πως ήταν πολύ περισσότεροι από όσους φάνηκαν τότε, αλλά δε νομίζω να είχες την ψευδαίσθηση πως θα μπορούσαν ποτέ να βρουν κάποια έστω... υποψία διεξόδου στα "ελληναράδικα" ΜΜΕ ;-)

(ιδιωτικά τε και κρατικά)


Όσο για τα πιο "προσωπικά" περί... παραμυθίας, έχω την αίσθηση πως καθένας βρίσκει τελικά αυτο που τον εκφράζει καλύτερα - άλλοτε αφήνεται σε αυτό κι άλλοτε έχει την αίσθηση (ή την... ψευδαίσθηση) πως κρατά ο ίδιος το τιμόνι.

Το blogging είναι απλώς μια ακόμα επιλογή που μας δίνει η εποχή μας. Nothing more nothing less.

(ομιλώντας εκ... πείρας, θα συμφωνήσω απόλυτα με τα περί "χρονοβόρου ψυχαναγκασμού" και θα ήθελα να προσθέσω πως υπήρχαν πολύμηνες περίοδοι που ήμουν εντελώς αδιάφορος για το blogging, αλλά και άλλες που ήμουν πιο "ντοπαρισμένος" κι από τα... καμάρια μας)

Αν το κάνεις όποτε και όπως σου αρέσει, γλιτώνεις και τα έξοδα... της θεραπείας για τον αυτισμό ;-)

(υποθέτω πως αν διαβάσει αυτά που έγραψες το παλιό σου "πειραχτήρι" θα στα... χώσει άγρια :-)))


Υ.Γ. Απίθανη η επισήμανση του Βασικού για τα... παράθυρα!

Univers said...

@ mickey:

Οπωσδήποτε η "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" (όπως γράφαμε και στις εκθέσεις του Λυκείου) της εποχής δρούσε ως φίμωτρο σε (όποιες υπήρχαν) φωνές μετριασμού του ενθουσιασμού...

Όσο για το πειραχτήρι, ασχολείται με τους σπασμούς νεότητας του squarelogic, που τρέχει στις συναυλίες της Madonna...

Παρεμπιπτόντως, είδα ότι ταξίδεψες με Airbus τελευταία... ;)