"Κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην τυχόν διάσωση τραπεζών της που πλήττονται από την οικονομική κρίση" είπε περίπου η Μέρκελ, αφού αρνήθηκε να συναινέσει στην δημιουργία ευρωπαϊκού κοινού ταμείου διάσωσης ανάλογου με αυτό των ΗΠΑ. Εν ολίγοις ...σταύρωσε τα χέρια. Όλα αυτά στην σύνοδο των G4, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ην. Βασιλείου.
Δεν ξέρω εσείς, εγώ πάντως το 'πιασα το υπονοούμενο...
Των "φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", λέγαν οι παλιοί θυμόσοφοι. Το Carpe Diem με δανεικά, τουλάχιστον κατά το δόγμα Merkel (το οποίο ασμένως ασπάζομαι), πληρώνεται ατομικά και όχι συλλογικά. Ο καταλογισμός πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν δικαιότερα. Έστω σε επίπεδο κράτους, σε πρώτη φάση. Και ας αποφασίσει περαιτέρω η κάθε κρατική οντότητα τον τρόπο επιμερισμού των βαρών.
18 comments:
Η δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, στηρίζεται κατα μεγάλο ποσοστό στη χρηματοδότηση της Γερμανίας. Η οποία εκτός απο το οτι βοήθησε τους πάντες (και την Ελλάδα) να αναπτυχθούν, ολοκλήρωσε και με επιτυχία την ένωση των δύο Γερμανιών. Αυτά που έκανε η Γερμανία τα τελευταία χρόνια, είναι καταπληκτικά. Δεν θα μειώσω τον ρόλο της Γαλλίας ή άλλων ευρωπαικών δυνάμεων, αλλα τη μερίδα του λέοντος την πλήρωσε η Γερμανία. Η οποία σήμερα απλά λέει, πως αρνείται να πληρώσει και πάλι για όλη την Ευρώπη. Το τι σημαίνει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. ΣΕ ακραία σενάρια, ίσως και το τέλος του Ευρώ, ή της ΕΕ όπως την ξέρουμε. Προσωπικά, αν ήμουν στη θέση της κυρίας Μέρκελ, θα έκανα το ίδιο.
Σε ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο και ενώ ακόμα το post γράφεται!
Ενδιαφέρουσα επίσης η θέση που διατυπώθκε ότι τυχόν απόπειρες διάσωσης τραπεζικών ιδρυμάτων πρέπει να συνοδεύονται από καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία στελεχών τους που θα βρεθούν να έχουν ευθύνη για την δεινή κατάσταση στην οποία αυτά βρέθηκαν.
Κατά πόσον είναι πραγματοποιήσιμη βέβαια αυτή η ιδέα, ή απλώς λέγεται για να κατευνάσει την μήνι των πολιτών, αυτό μένει να αποδειχθεί.
Meantime, Sarkozy and Merkel stressed that executives must be made accountable for getting their companies into problems.
δύσκολο το βλέπω
Αυτό επισήμανα και εγώ στο προηγούμενο σχόλιο (18:51).
Πάντως η γνώμη μου (και την έχω εκφράσει σε όλους τους τόνους σε συζητήσεις στα blogs, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση) είναι ότι ίση αν όχι μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει:
(1) Τους δανειζομένους, που ενήργησαν σαν καταναλωτικές μηχανές, υποχείρια της κυρίαρχης ιδεολογίας για ευζωΐα με δανεικά.
(2) Τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που δεν τόλμησαν να χαλάσουν τη διάθεση στους καταναλωτές - ψηφοφόρους τους και να τους γίνουν δυσάρεστες(-α) λέγοντας το αυτονόητο, ότι πρέπει να απλώνουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα τους.
Άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο μια δημοσιογράφο να κάνει ειρωνικά σχόλια για τη Μέρκελ και τη δήλωσή της. Προφανώς δεν της πέρασε καν από το μυαλό η ιδέα να προσπαθήσει να δει και λίγο τα πράγματα από την οπτική γωνία των Γερμανών...
Ευτυχώς το παλιό κασσετόφωνο στο αυτοκίνητο παίζει ακόμα και δεν ήμουνα υποχρεωμένος να ακούω για πολύ ώρα αυτά τα σχόλια!
Η κυρίαρχη ελληνική άποψη είναι ότι η Γερμανία και η Μέρκελ προσωπικώς θα έπρεπε να βάλουν πλάτη για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της δικής μας ευζωΐας, ίσως-ίσως και (γιατί όχι) για να ξεχρεώσουμε όσα (γερμανικά) Cayenne και X5 αγοράσαμε με δανεικά...
Τουλάχιστον αυτά ασπάζονται οι πιο φωνακλάδες. Πρώτοι και καλύτεροι οι λαϊκιστές της πρωινής ζώνης των ιδιωτικών ΜΜΕ. Ε, αυτοί στον λαϊκισμό είναι χειρότεροι και από βουλευτές.
Υπάρχει και μια λογική σ' αυτό βέβαια. Να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί εδώ έρχονται και αυτοί διακοπές. Σε χρεωκοπημένο μέρος θάρχονται; Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Γουστάρουν Ελλάδα και Τουρκία. Κάπου μέσα μου πιστεύω πως θέλουν να μας αγοράσουν.
Δεν νομίζω να μίλησε λάθος η Αγγελικούλα.
Επίσης δεν ξέρω πόσο ορθολογιστικό ακούγεται να δώσει το ελληνικό κράτος 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1.200.000.000) για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κατά πόσον είναι συνταγματικό να μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε δύο κατηγορίες: στους προνομιούχους και στους κακόμοιρους.
Κάθε μέρα κλείνουν τόσες εταιρείες.
Νοιάστηκε το κράτος γι'αυτούς;
Τέλος πάντων, βγήκα εκτός θέματος.
Την καλημέρα μου σε όλους.
@locpub: Δεν είναι μόνο η οικονομική ένωση. Η (προοπτική) πολιτική ένωση η οποία θα (μπορούσε να) μειώσει ΚΑΙ το οικονομικό κόστος είναι το επιθυμητό.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν εμφανέστατο ότι οι ατμομηχανές του (όποιου) βαθμού ένωσης ήταν η Γερμανία και η Γαλλία. Ο άλλος πιθανός άξονας ένωσης ήταν ο βρετανικός.
Η Γερμανία πλήρωσε μεν αλλά όχι λόγω υπερβολικής αγάπης προς κάποιον. Ουσιαστικά εξαγόρασε την προώθηση των δικών της συμφερόντων στην Ένωση. Θυμήσου τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Τίμια η θέση της κυρίας Μέρκελ. Και εντελώς Γερμανική. Και δικαίως βλέπει, όλους όσους βλέπει, (και πιθανώς κι εμάς τους Έλληνες) όπως εμείς βλέπουμε τους δημόσιους υπαλλήλους στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν βαρέθηκε κανείς ακόμη να πάψει να πληρώνει τους δημόσιους.
Όσο για τα Cayenne & X5, τι να πει κανείς. Βρώμισε η αγορά. Όλα τα γκαφάλια τέτοια αγοράζουν.
Ασφαλώς και θα υπάρχουν ανταλλάγματα όταν αναλαμβάνεις οικονομικά βάρη άλλων...
Πάντως, μιας και αναφέρθηκε και η Γαλλία, άκουσα ότι Γαλλία και Ισπανία είχαν την μικρότερη έκθεση στην παρούσα κρίση, διότι οι εποπτικοί τους μηχανισμοί ασκούν ελέγχους και θέτουν αυστηρά όρια στην έκθεση των τραπεζών τους σε επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Νομίζω τέλος ότι όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν ή δεν ελήφθησαν στην Ελλάδα:
(1) Μέτρα με την μορφή παρεμποδίσεως της έκθεσης των τραπεζών σε υπερβολική αύξηση των μεγεθών τους μέσω καταναλωτικού και στεγαστικού δανεισμού προς ιδιώτες μάλλον δεν υπήρξαν. Πιθανώς το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιτρέπει μέχρι σήμερα τέτοια μέτρα, ως αντίθετα της ελεύθερης αγοράς (υποθέτω πως αυτό θα αλλάξει άρδην).
(2) Προειδοποιήσεις υπήρξαν άφθονες τα τελευταία 2 χρόνια για την επικείμενη χιονοστοιβάδα, αλλά - όπως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις - "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα". Η παραλυσία του ατομικού ηδονισμού, της ευζωΐας και της υπερκατανάλωσης με δανεικά κατέλαβε όλη την ελληνική κοινωνία (δυναμένους και μη δυναμένους) και αυτοί που μιλούσαν για περιστολή της παντοειδούς κατανάλωσης (σημ., ως επί το πλείστον προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα) κατέστησαν βαθμηδόν γραφικοί. Βεβαίως ούτε λόγος οι πολιτικοί, εν μέσω βακχικού οργίου υπερκατανάλωσης, να αναλάβουν το βαρύ φορτίο να γίνουν δυσάρεστοι στους ψηφοφόρους τους. Ούτε καν αυτοί από τους οποίους θα το περιμέναμε, οι εξ αριστερών της Βουλής. Και αυτοί πρωταγωνίσθησαν στην υποστήριξη αξιώσεων για ατομική απόλαυση, για ατομικά δικαιώματα.
Εν τέλει το "ουάουουου, το θέλω τώρα!" που έδινε και έπαιρνε ως ατάκα διαφημίσεων, ενώ βρισκόταν κάθε μέρα στα χείλη σχεδόν όλων μας, θα λάβει τώρα την εκδίκησή του.
@ doctor:
Το ελληνικό κράτος και όλο το κομματικό σύστημα νοιάζεται μόνον για τα πρωτότοκα παιδιά του, τους υπαλλήλους του δημοσίου και του άλλοτε ευρύτερου δημοσίου τομέα. Για τα "αποπαίδια", τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ...τσάι και συμπάθεια.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον εν μέρει θεμελιώνεται νομικά, πχ. δες το θέμα της μονιμότητας.
Δεν νομίζω ότι έχει άδικο η κ. Μέρκελ.
Γιατί ο Γερμανός να πληρώσει τις τρέλες των ΗΠΑ; Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται!!
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η τακτική του Μεγάλου Οικονομολόγου κ. Αυτιά ο οποίος, κάθε πρωϊ, σπέρνοντας τον πανικό, εμμέσως στέλνει τον κοσμάκη να σηκώσει τις καταθέσεις του από τις Τράπεζες!
Λες να έχει δίκαιο;
Προτροπές σαν του κ. Αυτιά, βλέπω πολλές και σε διάφορα άλλα "ανεξάρτητα" μπλόγκς στο διαδίκτυο. Ειλικρινά με εκπλήττει η ανευθυνότητα μερικών. Θαρρώ πως υπάρχουν πολλοί που θα χαιρόταν να έβλεπαν την πατρίδα να καταρρέι.
Ο Αυτιάς είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος των Λαϊκιστών. Ξεπερνά σε επιτηδειότητα τους πολιτικούς. Απορροφημένος ψυχή τε και σώματι από την εντυπωσιοθηρία και την τηλεθέαση. Μοιάζει ότι δεν θα τον απασχολούσε ακόμη και αν ερχόταν η συντέλεια του κόσμου, αρκεί να ανεβάσει τσ νούμερά του. Ακόμα χειρότερα, θα την προκαλούσε ίσως κιόλας ευχαρίστως, αν περνούσε από το χέρι του!
Σκεφτείτε ότι σημαντική μερίδα τηλεθεατών τον προσκυνάνε για "θεό", τον δοξάζουν για λαϊκό ήρωα...
Έχει και το άλλο το απαραίτητο "καρύκευμα" μαζί του, τον "γνωστό εργατολόγο", για να σιγοντάρει πάσα τυχόν εγειρόμενη διεκδίκηση, από εργαζόμενους και "εργαζόμενους"...
Πολύ φοβάμαι ότι, δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι ζηλεύουν τα νούμερα του κ. Αυτιά.Και το κασέ του!!
Και ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας μας , δυστυχώς, τον παίρνουν στα σοβαρά!!
τον έχω γνωρίσει τον Αυτιά, συνεργαστήκαμε σε ένα discussion panel το 2001
ο άνθρωπος ήταν άθλιος στη δουλειά του και καλαμοκαβαλημένος από τότε
Δεν είναι ο μόνος showman εντυπωσιοθήρας των τηλεοπτικών διαύλων. Αυτός είναι απλός ο πιο χαρακτηριστικός...
Οι πάντες (πλην κρατικών ίσως εκπομπών) έχουν τη συνήθεια να διακόπτουν τους συνομιλητές τους οποτεδήποτε πάνε να εμβαθύνουνε, να πούνε κάτι ουσιαστικό πέραν πυροτεχνημάτων. Άλλωστε το κοινό στο οποίο απευθύνονται έχει "ποδοσφαιρικά" ήθη, θέλει να δει "κόντρες", αψιμαχίες, θέλει να δει να "παίζεται μπάλα"...
Είχε βέβαια και η ΝΕΤ τέτοια "φρούτα". Ποιος δεν θυμάται το "Η Ζωή είναι παιχνίδι" με την Άννα Δρούζα;
Post a Comment