Thursday, December 25, 2008

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν


... Ή αλλιώς, έγινε μια τρύπα στο νερό...

Αφού προηγήθηκε μια σειρά από επιτυχείς μεταβιβάσεις (κοινώς "πάσες") μεταξύ Κεντρικής Κυβέρνησης, Υπουργείων, Νομαρχιών και Εμπορικών Συλλόγων, η... απίστευτα ρηξικέλευθη πρόταση να ανοίξουν τα καταστήματα μία ακόμη Κυριακή το χρόνο παραδόθηκε στην κοινή χλεύη. Απομένει πιθανώς η διακριτική ευχέρεια των όσων καταστηματαρχών αποφασίσουν να κινηθούν στα όρια της νομιμότητας (μάλλον, θα έλεγα, εκτός αυτής) και να στήσουν "αντάρτικο".

Προηγήθηκαν, βέβαια, οι γνωστές και απαραίτητες νεοελληνικές γραφικότητες: Συνεδριάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων υπό την απειλή συνδικαλιζόμενων τραμπούκων που είχαν εισβάλει στον χώρο των συνεδριάσεως (απίστευτου κάλλους η εικόνα Συμβούλων που συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να εκδίδουν αποφάσεις υπό ομηρία, χωρίς να αισθάνονται ότι θίγεται στο ελάχιστο η αξιοπρέπειά τους...). Και δηλώσεις επί δηλώσεων περί του πρακτέου, με ορισμένους που στην αρχή είχαν εμφανισθεί ως ευνοϊκά διακείμενοι να γίνονται στο τέλος διαπρύσιοι πολέμιοι.

Αν, από την κατάληξη αυτού μεταρρυθμιστικού... άλματος, κρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την διάθεσή της για αναμέτρηση με το πολιτικό κόστος, τι άραγε μπορεί να υποθέσει για τυχόν γενναιότερες τομές, όπου θα χρειαζόνταν "να ματώσουν μύτες";


Υ.Γ.: Θυμίζω τον τίτλο παλαιότερής μου ανάρτησης: "Ποτέ την Κυριακή"...
..................................................
Νεώτερα: Τελικά, θα λειτουργήσουν, λέει, τα καταστήματα στον Δήμο Αθηναίων, με απόφαση του Νομάρχη κου Σγουρού, βάσει... βασιλικού διατάγματος που του δίνει το δικαίωμα να ανατρέπει αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ιδιαιτέρως εύστοχα απάντησε το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Μ. Χρυσοχοΐδη (αν εξαιρεθεί το δημαγωγικό "φόρτωμα" της κρίσης στην κυβέρνηση):
«Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» και μετακυλύει τις ευθύνες από φορέα σε φορέα κι από εκεί στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί, και με δική της ευθύνη, στην αγορά καθ' όλη την περίοδο πριν τις γιορτές.

Όλοι, εργαζόμενοι, καταναλωτές, εμπορικός κόσμος και πρωτίστως η κυβέρνηση, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα απαιτεί ένα σοβαρό και σταθερό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας χωρίς «ήξεις - αφίξεις», πισωγυρίσματα και μεσοβέζικες αποφάσεις.

Αν δεν λάβουμε τώρα βραχυπρόθεσμες και πιο μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε μια μελλοντική αλλά σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκρηξη της ανεργίας, αύριο ίσως είναι πολύ αργά».


Αναρωτιέμαι, βέβαια, τι θα έλεγαν οι σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ αν η κυβέρνηση χωρίς περιστολές υποστήριζε νομοθετικά την λειτουργία των καταστημάτων για την ερχόμενη Κυριακή...

Προσέξτε και τις αναφορές και των δύο ανακοινώσεων (Σγουρού και Χρυσοχοΐδη) στο "τι θέλουν οι καταναλωτές και οι έμποροι", καθώς και στο ότι οι εργαζόμενοι καλούνται "εθελούσια" να συμμετάσχουν. Πήραν το σφυγμό του κόσμου και, σου λέει, αφού σχεδόν όλοι το θέλουν δεν χάνουμε τίποτα να το υποστηρίξουμε. Τώρα, αν είναι να κακοκαρδίσουμε πολλούς, αλλάζουν τα πράγματα...

Βεβαίως, ο περιορισμός της εφαρμογής του μέτρου στα όρια του Δήμου Αθηναίων υπερβαίνει τα όρια της γελοιότητας. Ακόμα και σήμερα 26/12/2008 (που εδώ όλα είναι κλειστά), στις ΗΠΑ καταναλωτές τρέχουν να αλλάξουν δώρα Χριστουγέννων, κυνηγώντας ευκαιρίες και ξεστοκαρίσματα. (αλλά αυτά έχει ο ανάλγητος καπιταλισμός...)

Και καθώς εμπορικοί σύλλογοι από άλλους δήμους και πόλεις εξεγείρονται για την διάκριση, το αλαλούμ συνεχίζεται...