Tuesday, May 20, 2008

Ad calendas graecas?


Πόσοι αναρωτιούνται αν τα μέχρι σήμερα ισχύοντα ίσχυσαν ποτέ; Αν εφαρμόσθηκαν στην πράξη ή αν οι υποχρεωμένοι στην εφαρμογή τους στρεψοδίκησαν; Αν πχ. οι ιδιοκτήτες εστιατορίων άλλαξαν ουσιωδώς την διαμόρφωση των χώρων τους ή απλώς "δημιούργησαν" θέσεις για μη καπνιστές δίπλα σε τουαλέττες; Αν έγιναν έλεγχοι σε νοσοκομεία για την εφαρμογή της αυτονόητης απαγόρευσης καπνίσματος και αν επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες; Αν στα γραφεία εταιρειών του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα απολαμβάνουν οι μη καπνιστές το στοιχειώδες δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα την ώρα της εργασίας;

Η δυσπροσαρμοστική Ελλάδα διεκδικεί, ασφαλώς, παράταση στην μη εφαρμογή του αυτονόητου. Το είπε με τελείως φυσικό τρόπο και ιδιοκτήτης περιπτέρου, όταν τον πληροφόρησαν ότι πιθανώς να χρειαστεί στο μέλλον να ζητά ταυτότητα από τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων καπνού, για να διασφαλίζεται ότι αυτά δεν διατίθενται σε ανηλίκους: "- Στην Ελλάδα; Πολύ δύσκολο να γίνει αυτό!" Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Διεκδικούμε και εμείς, ως φαίνεται, το δικαίωμα στην μοναξιά της εξαίρεσης, στην "exception hellénique", κατά την λογική του γαλλικού "exeption française", αν όχι του ελληνικότατου "πλην Λακαιδεμονίων".


Βέβαια, πρέπει να βλέπει κανείς και την αισιόδοξη πλευρά: Αν ήθελαν να ενταφιάσουν παντελώς το θέμα, θα το παρέπεμπαν σε "επιτροπή μελέτης". Αφ' ης στιγμής περνάμε σε νομοπαρασκευή, θαρσείν χρη: Υπάρχει ελπίς (για μας τους μη καπνιστές). Τι σου κάνει Ευρωπαϊκή Ένωση...

Σημ.: Οι εικόνες είναι από διαφημιστική εκστρατεία της Cancer Patients Aid Association.

8 comments:

Unknown said...

Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Univers said...

Στην Τουρκία πρόσφατα εφσρμόσθηκε νόμος ιδιαίτερα αυστηρός, με παρόμοιες διατάξεις. Μόνον που εκεί δεν παρέπεμψαν το θέμα στο 2010...

squarelogic said...

Το πρόβλημα είναι οτι οι ελεγκτές πιθανότατα θα κανουν τράκα τσιγάρα στους ελεγχόμενους...

Μακάρι να γίνει κάτι,αλλά νομίζω οτι είναι απ τα μέτρα που θα παραπεμφθούν στις καλένδες όπως λες,λόγω μεγάλου κόστους(παντός είδους) εφαρμογής του μέτρου.

Locus Publicus said...

Kαι όμως το κάπνισμα καταργήθηκε στα λεωφορεία εδώ και χρόνια, και παραδόξως ο κόσμος (πλην οδηγών) το σέβεται. Μεγάλο το στρίμωγμα της ΕΕ. Αφού το κόβουνε και οι Γάλλοι, τότε όλα είναι πιθανά. Τώρα γιατί το 2010 και όχι τώρα; Ε, τι να κάνουμε, ελληνικές ιδιαιτερότητες.

doctor said...

Ως μη καπνιστής και ως υποστάς τα πάνδεινα ως τώρα, νιώθω έτσι μια περίεργη δικαίωση απέναντι στην πλειοψηφία!

doctor

Univers said...

doctor,

Μην βιάζεσαι να πανηγυρίσεις. Εδώ είναι Μπαλκάνια...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Μακάρι να δούμε την Ελλάδα άκαπνη κάποτε...

Univers said...

Πάντως, όπως γράψαμε και παλιότερα, τα πράγματα είναι καλύτερα από την (όχι και τόσο μακρινή) εποχή που ντουμάνιαζαν λεωφορεία και τραίνα. Η κατάσταση παραμένει βέβαια τριτοκοσμική σε χώρους διασκεδάσεως, γραφεία εταιρειών και μερικά (πολλά ίσως) νοσοκομεία.

Και ας πούμε ότι την διασκέδαση μπορείς να την αποφύγεις (λέμε τώρα). Η καταδυνάστευση όμως από τους καπνιστές σε κλειστούς χώρους εργασίας είναι αναπόφευκτη. Άντε ο ιδιωτικός υπάλληλος να σηκώσει κεφάλι και να απαιτήσει άκαπνο γραφείο... Μόνον αν έχει προϊστάμενο αντικαπνιστή.