Tuesday, November 11, 2008

Από τον Ξενοφώντα στον Πέτρο



"Λέγω ὅτι πολλαί καί καλαί ἐλπίδες ἡµῖν εἰσί σωτηρίας." - Ξενοφών προς τους στρατιώτες, Κάθοδος των Μυρίων

"...Η μόνη ουσιαστική, βέβαιη ελπίδα για τον τόπο είναι οι Έλληνες πολίτες..."- Πέτρος Τ., πρώτη δημόσια δήλωση μετά την διαγραφή του από τη Ν.Δ.

Υπάρχουν λοιπόν και "βέβαιες ελπίδες"; Και εγώ που νόμιζα ότι αβεβαιότητα και ελπίδα πάνε χέρι - χέρι αχώριστες...

Συμπέρασμα: Ο προφορικός λόγος είναι δύσκολος. Ευκολότερο και ασφαλέστερο είναι να γράφεις τα απομνημονεύματά σου (ή έστω κανένα κείμενο στο blogspot). Αλλά βέβαια η μαγγανεία που ασκεί η κάμερα είναι ισχυρότερη και από αυτή του καθρέφτη στους νάρκισσους. Οπότε...
..............................................................................

Κατά τα άλλα, το ύφος Τατούλη μου φάνηκε περίπου τόσο ξύλινο όσο και εκείνων από τους οποίους φιλοδοξεί να αποστασιοποιηθεί. Μπαίνω στον πειρασμό να απαριθμήσω τις κοινοτοπίες ("ο τόπος βρίσκεται σε κρίση", "έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας", κτλ.), την αναμάσηση της γνωστής καραμέλας περί αισιοδοξίας ("οι νηφάλιοι πολίτες πρέπει να ανακτήσουν την αισοδοξία τους"), τα περί μεσαίου χώρου (σημ.: να βρισκόταν ένας να μου πει τι συγκεκριμένο εκφράζει πολιτικά αυτός ο χώρος, πέρα από τα γενικόλογα περί αποφυγής ακροτήτων, που βέβαια δεν διαμορφώνουν πολιτικό στίγμα), αλλά και τους κομπασμούς ("θα συνεχίζω να εκφράζω τις προσδοκίες των πολιτών" - ποιων απ' όλους άραγε;).

Μάθαμε, δε, μέσα στα άλλα, ότι ήρθε και το τέλος των... "επικοινωνισμών".

Στα περί διαφθοράς κάτι πάει να πει, αλλά κατά της διαφθοράς βάλλουν οι πάντες, με μόνο ορατό αποτέλεσμα αυτή να θεριεύει...

14 comments:

Unknown said...

Επαναλαμβάνω το αμίμητο του Γ. Καρατζαφέρη όταν τον ερώτησαν για το ζήτημα Τατούλη.
Cherchez la femme!

Univers said...

Μου φαίνεται ότι ο Καρατζαφέρης προσπαθεί να εντυπωσιάσει με γρίφους.

Υπονοεί ότι η Ντ. Μπακογιάννη τον έχει προσεταιριστεί ως υπασπιστή της για την μελλοντική διαδοχή; Ότι η Νατάσσα ζήτησε (ως άλλη Σαλώμη) την κεφαλή του επί πίνακι; Ή απλά ότι τον ζωχάδιασε η γυναίκα του και βγάζει τη χολή του στον δημόσιο βίο;

Εν πάσει περιπτώσει, και ο Καρατζαφέρης στηρίζεται στην εντυπωσιοθηρία. Το άλλο του δεκανίκι είναι ο λαϊκισμός...

athinovio said...

με απογοητεύει το γεγονός ότι ακόμα κι αυτοί που ασχολούνται και παρακολουθούν στενά την πολιτική βρίσκονται στα σκοτάδια και μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, εκτός κι αν εμπλέκονται και οι ίδιοι.

πάω να μαγειρέψω καλύτερα......
:)

την καλησπέρα μου στην ομήγυρη.

Univers said...

Η μαγειρική είναι υψηλή τέχνη που οδηγεί σε εκλεπτυσμένες απολαύσεις.

Θέλει βέβαια χρόνο. Καλή επιτυχία.

Τώρα όσον αφορά τις υποθέσεις, η συνομωσιολογία γοητεύει γενικώς και παντού στην υδρόγειο (αόρατα κέντρα, "λέσχες αποφάσεων", think tanks κοκ.) αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσες υπόγειες διαδρομές και συνομωσίες όσες μας αρέσει να φανταζόμαστε.

squarelogic said...

Οι μελλοντικες κινησεις του Τατούλη θα αναδείξουν και τα κίνητρά του...
Είναι πάντως γεγονός οτι καθώς κανένα απ τα 2 μεγάλα κόμματα δεν πάει για αυτοδυναμία,αλλά κυρίως και κανένα δεν θα έχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για τις δύσκολες αποφάσεις,μια ανακατανομή του σκηνικού με στρατολογήσεις ένθεν καιένθεν βολεύει αυτούς που πραγματικά κυβερνούν την χώρα.

Unknown said...

Univers
Υπάρχει και 3η εκδοχή που ακούει στο όνομα Γιάννα!!
Την 4η εκδοχή (Σαλώμη) την απορρίπτω..
Πάντως πιστεύω ότι ο Γ.Κ. αναφέρεται σαφώς στην 1η εκδοχή!
Αθηνόβια
Πολύ δημιουργικώτερη απασχόληση η μαγειρική (όταν έχει και καλά αποτελέσματα!!) της πολιτικής..

Locus Publicus said...

Δεν είμαι εντυπωσιασμένος φίλοι μου απο τον λόγο του κ. Τατούλη. Του αναγνωρίζω βέβαια την αποστασιοποίησή του, αλλά απο ο,τι είδα σε συνεντεύξεις του και γραπτά του, δεν βλέπω και ιδιαίτερο πνεύμα που να τον κάνει ηγέτη ενός νέου κόμματος. Δεν νομίζω, έτσι πως η Γιάννα θα επένδυε και πολλά πάνω του. Ο κ. Τατούλης είπε τα αυτονόητα. Αν ποτέ γεννηθεί ένα αληθινό Δεξιό κόμμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει σαφή και όχι σαθρή ιδεολογική βάση. Η μεταφορά απο το ένα κόμμα στο άλλο, αλα Δαμανάκη, μου θυμίζει μεταφορά δημοσίου υπαλλήλου.

Univers said...

@ locuspublicus:

Ένα κόμμα που θα είχε σαφή ιδεολογική βάση (και άρα δεν θα ήταν πολυσυλλεκτικό) θα ήλπιζε σε ποσοστά ασφαλώς μονοψήφια και - ακόμη χειρότερα - ίσως και κάτω του 1% (ειδικά αν ήταν "δεξιό").

Εδώ (και αλλού υποθέτω) τα κόμματα προτιμούν να ψαρεύουν στα πλούσια νερά του "μεσαίου χώρου" (ένας χώρος που σημαίνει το απόλυτο τίποτε ιδεολογικώς και πολλά, μα πάρα πολλά ψηφοθηρικώς) αλλά και στα εσχάτως ακόμη πιο πλούσια και θολά νερά των γενικώς και αορίστως "διαμαρτυρομένων πολιτών", όπου κάθε διαμαρτυρία και κάθε αξίωση, όσο παράλογη και αν είναι, υιοθετείται ασμένως και υποστηρίζεται.

Univers said...

... Κοινός παρονομαστής και των δύο αυτών προσεγγίσεων είναι το "πιάστε τη μέση και στρογγυλέψτε θέσεις και λόγια για να μην τυχόν δυσαρεστήσουμε κανέναν".

Anonymous said...

...Πέτρο, λέγε λιγότερα μη μας πάρουνε χαμπάρι ότι είμαστε Νεοταξίτες ταγμένοι στο πλευρό της Ντόρας.

Univers said...

...Συνομωσιολογίας συνέχεια: μπορεί να είναι και έτσι όπως το λέει ο ανώνυμος. Σίγουρα κάποιες επιλογές Καραμανλή ενόχλησαν (αγωγοί, βέτο στα Σκόπια) και από κει και πέρα η μόχλευση για την πτώση είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν δίνεις και τις αφορμές.

Και οι αφορμές δόθηκαν και ήταν επαρκείς κατά την γνώμη μου. Όταν υπουργοί επανειλημμένως συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν τακτικές αυξήσεως της περιουσίας τους των οποίων τη χρήση θα έπρεπε με το νομοθετικό τους έργο να είχαν αποκλείσει από τους πάντες (και από τους λοιπούς πολίτες) τι να πει κανείς;

Ήρθαν να αλλάξουν τα πράγματα ή να τα χρησιμοποιήσουν όπως τα βρήκαν, "δι' ίδιον όφελος";

Anonymous said...

μπορεί να είναι και έτσι όπως το λέει ο ανώνυμος


μη λες μπορεί, να λες σίγουρα (αλλιώς θα σου κόψω το οξυγόνο)


Παρατήρησε ΠΩΣ (με ποιά πρόσωπα εννοώ και από ποιές κομματικές φράξιες) ήταν και είναι μοιρασμένα τα κυβερνητικά σχήματα - εμφανέστερο όλων οι κυβερνήσεις Σημίτη (τεράστιος ισορροπιστής) - και για να σε βοηθήσω εδώ

Γιάννης Καραμήτρος said...

Το μόνο που έχω να πω για τον τατούλη και τον κάθε τατούλη της ΝΔ είναι πως κλέβουν εκκλησίες. Είναι παντελώς άγνωστοί και αναβάζοντας ένα κείμενο κάπου στο internet γίνονται γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Άντε να φτιάξει και αυτός κανά κόμα και όπως οι σαμαράδες και οι αβραμόπουλοι να γυρίσει πίσω στο μαντρί με την ουρά στα σκέλια. Σημείωνω πως δεν είμαι ΝΔ.

Υ.Γ. Μην αναφέρεστε στην μαγειρική γιατί έχω αρχίσει να πεινάω και παρα είναι σαδιστικό να σκέφτομαι μπριζόλες και λοιπά.

Univers said...

@ ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)

Η δημιουργία νέου κόμματος απαιτεί να έχεις κάτι σαφώς νέο να πεις. Όχι να επιθυμείς απλώς να στεγάσεις κάπου τις φιλοδοξίες σου...