Καλά επήγε το μαγαζί εχθές. Μάλιστα, σωστά ακούσατε, 8% πάνω. Δόξα τω Θεώ. Εκρηκτική άνοδος. Πέσανε οι «επενδυτές» και αγοράζανε όσο – όσο. Αυτοί οι ίδιοι που ξεπουλούσαν πανικόβλητοι προχθές. ΚΛΩΝΑΤΕΞ έγινε όλη η Σοφοκλέους. Μάλιστα κύριοι. Κάτι ουσιώδες, φαίνεται, θα άλλαξε στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και δεν το πήραμε εμείς χαμπάρι.
Εμείς μπορεί. Όχι όμως και η «αγορά». Η αγορά επαγρυπνεί, η αγορά εκτιμά, η αγορά βλέπει, η αγορά ξέρει. Και διά ταύτα κρίνει. Και διαρκώς αποτιμά, υποτιμά, ανατιμά. Η Ελλάς χθες υπελογίζετο 8% ισχυρότερη απ’ ότι προχθές.
Ανατιμήθηκε και ο σεπτός καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, όπως πληροφορούμεθα από την ιστοσελίδα της Ημερησίας. Τον επήρε και αυτόν και τον σήκωσε το κύμα της ανατιμητικής προσδοκίας.
Εμείς μπορεί. Όχι όμως και η «αγορά». Η αγορά επαγρυπνεί, η αγορά εκτιμά, η αγορά βλέπει, η αγορά ξέρει. Και διά ταύτα κρίνει. Και διαρκώς αποτιμά, υποτιμά, ανατιμά. Η Ελλάς χθες υπελογίζετο 8% ισχυρότερη απ’ ότι προχθές.
Ανατιμήθηκε και ο σεπτός καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, όπως πληροφορούμεθα από την ιστοσελίδα της Ημερησίας. Τον επήρε και αυτόν και τον σήκωσε το κύμα της ανατιμητικής προσδοκίας.
Όχι βέβαια θεαματικά, ένα 0.31% πήρε ο ταλαίπωρος. Ούτε καν βγήκε η χασούρα τού -0.82% της προηγουμένης.
Ας είναι. Τάχ’ αύριον έσεται άμεινον. Θα τον δει και τον κακόμοιρο τον καθηγητή η αγορά, πού θα πάει. Θα τον δει με άλλο μάτι και θα τον επανεκτιμήσει. Όταν θα εξαντληθεί η δυναμική ανόδου άλλων μετοχών, όταν τ’ άλλα άλογα φουσκώσουν, σκάσουν, λαχανιάσουν από το τρεχαλητό, μπορεί οι αλογομούρηδες να ποντάρουν επιτέλους και στο χαρτί που έμεινε έξω από το πανηγύρι. Και τότε θα λάβουν τα όνειρα εκδίκηση.
Παρακολούθησε την πορεία της μετοχής σε πραγματικό χρόνο εδώ. Έσο ενημερωμένος, έσο έτοιμος. Όλα αγοράζονται, όλα πωλούνται. Το λοιπό περιεχόμενο του άρθρου δεν ενδιαφέρει. Το μυαλό σου στο χαρτί.
Παρακολούθησε την πορεία της μετοχής σε πραγματικό χρόνο εδώ. Έσο ενημερωμένος, έσο έτοιμος. Όλα αγοράζονται, όλα πωλούνται. Το λοιπό περιεχόμενο του άρθρου δεν ενδιαφέρει. Το μυαλό σου στο χαρτί.
Συγκεντρώσου στην τιμή. Σκέψου. Σκέψου πριν αγοράσεις.
14 comments:
Επεξήγηση: Η Ημερησία έχει έναν αυτόματο τρόπο αντιστοίχισης σε κάθε ηλεκτρονική σελίδα της, ώστε σε κάθε σύμβολο μετοχής να προστίθεται αυτόματα η τιμή της μετοχής σε τρέχοντα χρόνο. Το "ΕΜΠ" (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) είναι και το σύμβολο της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας...
οχ...Μονο και στη φωτο του Χρηματιστηριου βγαζω σπιρακια..
Εξηγείται καπως αυτο??
Φαίνεται ότι δεν θα συμπαθείς το trading, την τράμπα, το πάρε-δώσε, τις αγοραπωλησίες...
Univers είσαι τρομερός. Διαβλέπω όμως μια δόση ειρωνίας ή κάνω λάθος; Χιούμορ σίγουρα. Ο αγαπητός καθηγητής με τα μηδενικά ποσοστά του πλούτου που ανεβοκατεβαίνουν, τα κουρασμένα άλογα. Oπως και νάναι, μου άρεσε πάντως. Ωραίο!
Ξέρεις υποθέτω πως είμαι υπέρ του θεσμού του Χρηματιστηρίου. Δεν αντιλέγω πως είναι μιά μορφή τζόγου. Είναι όμως και σύστημα χρηματοδότησης εταιρειών που ψάχνουν κεφάλαια επενδύσεων (δεν είναι όλοι Θέμοι με τα εκατομμύρια σε σακκούλες αγοράς), καθώς και μηχανισμός διαφάνειας (ναι, δεν είναι όλες οι εταιρείες σαν το "Πρώτο Θέμα"), ακόμα και σύστημα πάνω στο οποίο στηρίζονται οι συντάξεις εκατομμυρίων ανθρώπων (στην οικονομική επιτυχία των εταιρειών της κοινωνίας τους).
------------------
Τι;;; Το Χρηματιστήριο μηχανισμός διαφάνειας;
Θα τολμήσω ένα παράδειγμα (ελπίζω να μην είναι άστοχο).
Aν το "Πρώτο Θέμα" - όπως είναι- ήταν μετοχοποιημένο, οι επενδυτές θα είχαν πλήρη γνώση των οικονομικών του. Μάκης και Θέμος θα ντυνόταν με ριγέ ρόμπες (έχω λόγους που γεμίζουν τουλάχιστον ένα πόστ), οι "συντάκτες" θα είχαν απολυθεί (επενέβησαν σε θέματα διοίκησης και δημοσιοποίησαν με αισχρό τρόπο προσωπικά στοιχεία ενός ανθρώπου), η εταιρεία θα έβγαζε φήμη αλήτικης φυλλάδας, και η μετοχή της θά επεφτε. Η εταιρεία θα αγοραζόταν φτηνά απο κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος αφου θα έπαιρνε αμέτρητα κεφάλια, στο τέλος θα έφτιαχνε μια καλή και σοβαρή εφημερίδα με διαφάνεια (εξ ανάγκης).
Παραμένω στην βασική μου φιλοσοφική σκέψη - Η δημιουργία Πλούτου είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, ο δε Πλούτος κινεί την Ιστορία.
Οι δίκαιες κοινωνίες δεν απαξιώνουν ηθικά τη δημιουργία του Πλούτου. Απλά ελέγχουν τους μηχανισμούς της δημιουργίας του, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Συγγνώμη αν μακρυγόρησα:)
και που να δεις limit up που χτυπησε η μετοχή Σπυροπουλου στο ποδασφαιρικό χρηματιστηριο!200% επάνω σε μια μερα!
@ squarelogic:
Είναι και η πίεση των κεφαλαίων του Βγενόπουλου που κάνει τους δικούς σας ιδιαιτέρως γαλαντόμους...
(Παρένθεση: Αυτός ο Βγενόπουλος πάει για νέος Κοσκωτάς;)
@ locuspublicus:
Καθόλου δεν μακρυγόρησες. Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου, το είχα πει και σε παλαιότερο κείμενο, η πρόταση του καπιταλισμού είναι μάλλον η μόνη ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, λειτουργική πρόταση που διέθετε ποτέ η ανθρωπότητα. Και υπ' αυτή την έννοια, ο τρόπος εφαρμογής της στις ΗΠΑ είναι ο συνεπέστερος και ο πιο τελεσφόρος.
Χωρίς ενοχές παραδέχεται ότι βάση μιας κοινωνίας πρέπει να είναι η ατομική αξιομισθία, ως το ισχυρότερο κίνητρο για παραγωγή, ευμάρεια, πρόοδο (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Και η θρησκευτικότητα του Δυτικού Κόσμου (ακόμη περισσότερο των ΗΠΑ) είναι ατομοκεντρική θρησκευτικότητα. Ενώνει το άτομο με τον Θεό του, του υποδεικνύει έναν κώδικα συμπεριφοράς που θα του εξασφαλίσει πόντους, μετρήσιμα κέρδη (έστω και στον ουρανό) αν τον ακολουθήσει: "Κάνε καλές πράξεις για να πας στον παράδεισο", "έτσι θα σώσεις την ψυχή σου, έτσι θα διαιωνίσεις την ύπαρξή σου και μετά τον θάνατό σου".
Έτσι στον Δυτικό Πολιτισμό συμβιβάζονται τα ασυμβίβαστα: να επιδιώκεις το ατομικό κέρδος που συχνότατα είναι απώλεια για κάποιον άλλο και ταυτόχρονα να είσαι βαθειά θρήσκος, να ψέλνεις με κατάνυξη τις Κυριακές στις εκκλησίες και να βραχυκυκλώνεις αντιπάλους σου με κινήσεις-ματ στις αγορές τις Δευτέρες. Το κυριότερο: να μην έχεις συναίσθηση της αντίφασης, να μην νιώθεις ενοχές. You played by the rules anyway...
Αναγνωρίζω, αγαπητέ locuspublicus, ότι αυτό έχουμε μέχρι στιγμής. Άλλωστε, το "αντίπαλον δέος", ο σοσιαλισμός, έβαλε στο κέντρο του ενδιαφέροντος την κοινωνία όχι ως ελεύθερη αγαπητική κίνηση παραίτησης από τα δεσμά της ατομικότητας αλλά ως πολτοποίηση του ανθρώπινου Προσώπου στο όνομα του συμφέροντος της μάζας. Από την οποία τα διακριτά άτομα θα είχαν και πάλι να ωφεληθούν. Άρα, ο ίδιος σκοπός με διαφορετική μεθόδευση. Και επιπλέον ο σοσιαλισμός, στο όνομα της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων εξέθρεψε την οκνηρία, την διόγκωση των ατομικών αξιώσεων χωρίς υποχρέωση προσφοράς.
Το βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα, όπου η Αριστερά συντάσσεται με κάθε αξίωση, και με τις πιο παράλογες ακόμη, χωρίς να τολμά να βάλει φρένο στα "θέλω" των οπαδών της. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η Αριστερά για τις κοινωνικές αδικίες. Αλλά ούτε λέξη επίπληξης γι' αυτούς που παράγουν ελάχιστα και δανείζονται τα μέγιστα για να αγοράσουν προϊόντα που άλλοι τα παρήγαγαν δουλεύοντας από το πρωΐ ως το βράδυ. Πού να τολμήσει να τα βάλει με τον καταναλωτικό αφιονισμό (και) των οπαδών της... Η Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει ονοματίσει τους δαίμονές της και με αυτούς παλεύει: "το μεγάλο κεφάλαιο", "οι ολίγοι". Το γεγονός ότι σε μια χώρα (την Ελλάδα) και σε μια ήπειρο (την Ευρώπη) ολοένα και μειώνεται η παραγωγή και ολοένα και αυξάνονται οι αξιώσεις των πολλών για κατανάλωση (πρoϊόντων που συχνότατα παράγονται στον Τρίτο Κόσμο υπό δυσμενείς συνθήκες) δεν το βλέπει γιατί αντίκειται στην κοσμοθεωρία της, ότι οι λίγοι κλέβουν τους πολλούς. Κοσμοθεωρία που πρέπει να την πουλήσει στις μάζες που εθίζονται να προσφέρουν λίγα και να αξιώνουν πολλά. Και που δεν είναι προπαντός διατεθειμένες να ακούσουν λέξη για αυτοπεριορισμό...
Απτή απόδειξη οι έρευνες της κοινής γνώμης εδώ στην Ελλάδα. Οι συμπατριώτες μας, λαός με αριστερές ροπές, όταν ρωτώνται για το περιβάλλον, αξιώνουν από τους "ισχυρούς" αλλαγή πλεύσης. Πώς; Να μειώσουμε την χρήση του αυτοκινήτου; Όχι βέβαια! Τι; Να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Ασφαλώς όχι! Τα ΜΜΜ είναι για τους αλλοδαπούς!
Θέλω να πω, αγαπητέ locuspublicus, ότι όσο η στοχοθέτηση εστιάζει στην ικανοποίηση του ατόμου και των αναγκών του, ο καπιταλισμός, τα χρηματιστήρια, το ατομικό κίνητρο είναι τα καλύτερα εργαλεία. Και έχουν αποδώσει πολλά. Ίσως όμως κάποτε αυτό να μην μας φθάνει.
καθόλου :((
Ευχαριστώ για την επεξήγηση στο πρόβλημα με το blog, αν και ακομα δεν εχω ασχοληθει, αλλα θα τη βρουμε την ακρη! Φιλια καλο σκ!
εξαιρετικη η αναλυση σου στην απαντηση που εδωσες στον φιλο locus.
Οτι κι αν περιέχει το αρχικό ποστ,είναι βεβαιο οτι τα σχολια σου θα εχουν ακομα περισσοτερο "ζουμί".
Περι Βγενόπουλου:
μονη ομοιότης με τον Κωσκοτά,η ορμητικότητα με την οποία αγοράζει τα τελευταίοα 2 χρονια.
Αλλά ενω ο Κοσκωτάς εξαγοραζε πρωτιστως συνειδήσεις και κρατικές "διευκολύνσεις"(θυμηθείτε οτι εκείνη την εποχη ξαφνικα ολοι οι δημοσιοι Οργανισμοί και οι μισθοδοσίες ανατεθηκαν στην τρ.Κρητης)με κεφαλαια αγνωστης προελευσης,ο Βγενοπουλος εχει ενα μακρυ ιστορικο σαν θυνων νους του πιο πετυχημενου ισως επενδυτικου fund στα ελλην.χρονικά,και η απεριοριστη ρευστοτητα που εχει τωρα οφείλτεται οπως ειναι γνωστό στα απεριοριστα κεφαλαια απ το Dubai.
Θεμιτη αμφιβολια είναι κατά ποσο τα αραβικά κεφαλαια ειναι εδω για να μείνουν...
Παρ'οτι κανεις δεν μπορει να δωσει εγγυήσεις περί τούτου,η ιστορία λέει οτι είναι πολυ λιγοτερο της λογικής "hit and run" που χαρακτηριζει συνηθως τα αμερικανικά
funds.
Πχ. οταν δημιουργηθηκε η ΜΑΡΦΙΝ-ΛΑΙΚΗ-ΕΓΝΑΤΙΑ δωσανε εκτακτο
bonus 3-4 χιλ ευρω σε καθε χαμηλοβαθμο τραπεζικο υπάλληλο(και προφανως πολυ περισσοτερα στα ανωτερα στελεχη),πραγμα που δεν θα συνεβαινε αν η λογικη τους ηταν να αποκομισουν γρηγορες υπεραξιες και να φυγουν.
Αν δεις δε την συνεντευξη του ως επικεφαλης της ΠΕΚ απ το
www.panathinaikosmas.com
θα δεις εναν πανεξυπνο ανθρωπο που με ιδιοφυή στρατηγικη πιέζει τον ιδιοκτητη μιας (ιδιαιτερης...) εταιρείας χωρις ο ιδιος να εχει 1 μετοχη στα χερια του.
Αν κι ο locus ισως διαφωνησει γυρω απ την ηθικη νομιμοποιηση μιας τετοιας προτασης,ο Βγενοπουλος εδωσε την αιτιολογηση μιλωντας (συμφωνα με την θεωρια του FRIEDMAN) stekeholders που "νομιμοποιουνται"να ελεγχουν τους αδιαφορους shareholders.
sorry,stakeholders
@ squarelogic:
Συχωρεμένος...
Πάντως μου προκαλεί ερωτηματικά η ξαφνική επιθυμία ενός επιχειρηματία να ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά. Συνήθως σε αυτό τον άρρωστο, εξαρτώμενο από το κράτος, τομέα η επιθυμία εμπλοκής υποκρύπτει επιθυμία εκμετάλλευσης της σημασίας που έχει η "ομάδα" για μερικά εκατομμύρια Ελλήνων με σκοπό άσκηση πολιτικών πιέσεων.
Θα μου πεις, στη Ελλάδα βρίσκεται ο άνθρωπος, είναι υποχρεωμένος να επιχειρεί the greek way...
...........................
@ roadartist:
Καλό ΣΒ! Πού θα πάει, θα την βρούμε τη ρίζα του κακού...
Καλή κουβεντούλα στήσατε εσείς εδώ.
Λέω να μπώ κι εγώ, αύριο όμως.
Όνειρα γλυκά να έχετε (αφού μάλλον ήδη κοιμάστε... πλήν του L.P. βέβαια)
α-α-ε
Ν.
Καλά, L.P. είναι ο LocusPublicus. Αλλά το α-α-ε τι παριστάνει; (να 'ταν α-ε-α, θα μπορούσε να διαβαστεί "αύριο έσεται άμεινον"...)
Συγγνώμην, νόμιζα ότι έχετε ξαναδεί, στην μλογκόσφαιρα ή αλλού, την "αποφώνησή" μου: αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη.
Χρόνια πολλά υπογράφω έτσι, γιατί σιχάθηκα τα, συνήθως υποκριτικά, «με εκτίμηση», «με τιμή» κλπ.
Πάντως και το «άμεινον έσεται αύριον» μού πάει γάντι! Ευχαριστώ.
α-α-ε
&
α-ε-α
Ν.
Και με Κλίντον ή Ομπάμα
ανασταίνομαι, ένα πράμμα,
κι αν τ' ακούσει κι Γουωλστρίτ
θ' ανασάνει ένα ...μπίτ.
Σάς "έσκισα" με τη ρίμα, έ!
Ωραίοι είστε πάντως ως «παρέα».
Θα ξανάρθω.(*)
---------
(*) Δεν είναι απειλή αυτό...
Post a Comment