Friday, January 02, 2009

Αέρας στα μυαλά τους



Αντιδράσεις επί αντιδράσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μέχρι και επιθέσεις στις εγκαταστάσεις έχουν σημειωθεί, με σκοπό την πρόκληση δολιοφθορών. Άλλοι λένε ότι εμποδίζουν τις μέλισσες, άλλοι ότι τα πρόβατα δεν μπορούν να βοσκήσουν κοντά σε αυτές. Και μερικοί ενοχλούνται από τον θόρυβο ή την αισθητική επιβάρυνση του τοπίου(!). Τέλος υπάρχουν και κάποιοι που ωρύονται για τις συνέπειες της καρκινογόνου ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες(!!), ενώ ήδη διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, ναυτία, στυτικές δυσλειτουργίες(!!!), υπογονιμότητα και άλλα εξ αυτών συμπτώματα.

Συχνότατα, βέβαια, ομολογείται φόβος για παρεμπόδιση της "τουριστικής ανάπτυξης" (στην οποία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων έχει κατ' αποκλειστικότητα εναποθέσει εδώ και δεκαετίες τις ελπίδες της, συχνά υποβαθμίζοντας τραγικά το περιβάλλον για το οποίο εμφανίζεται μαχόμενη). Φθάνει μάλιστα να θεωρείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση των ανεμογεννητριών εφάμιλλη με αυτή των λατομείων και των πυρκαγιών! Γίνεται τελικά και εδώ δηλ. ότι γίνεται και με τους Χ.Υ.Τ.Α., όπου όλοι μεν αναγνωρίζουν την ανάγκη χωροθέτησής τους, πλην αμφισβητούν την αμεροληψία των μηχανισμών επιλογής, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Θεέ μου, ποιος θα σώσει τη δημοκρατία από τους φιλοτομαριστές, τους επικίνδυνα αμαθείς και τους υποχόνδριους; Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να ασχολείται με τις αιτιάσεις τους στον ίδιο βαθμό που θα λάβει υπ' όψιν σοβαρές, νηφάλιες και αιτιολογημένες απόψεις; Να γινόταν να μην μετρούν όλες οι ψήφοι το ίδιο...

......................................

Σημ.: Η υπόθεση των "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" και της "αειφόρου ανάπτυξης" χωράει οπωσδήποτε πολλή συζήτηση, τη στιγμή που επιδοτούνται αγρίως από το κράτος και - καθώς μιλάμε για την Ελλάδα (τη γνωστή) - είναι πιθανόν το όλο θέμα να βρίθει σκανδάλων. Είναι γνωστό το παράδοξο εταιρείας που αγοράζει ρεύμα από την ΔΕΗ για τη λειτουργία της και πουλά στη ΔΕΗ ρεύμα που παράγει, με τέτοιες μεθόδους, σε πολλαπλάσιες τιμές, τις οποίες η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται.

Αλλά από την διατύπωση αμφιβολιών σχετικά με το πλαίσιο που καθορίζει την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων, μέχρι του σημείου να αιτιώμασθε... σεξουαλική αφλογιστία για να τις ακυρώσουμε, η απόσταση είναι τεράστια: είναι η απόσταση μεταξύ ορθολογισμού και παράνοιας.