Thursday, September 24, 2009

Η γνωστή συνταγή

Δεν πολυ-ακούω τον Παπανδρέου να αναφέρεται σε επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Ξέρει ότι τυχόν τέτοια αναφορά (και πολύ περισσότερο επαναφορά) θίγει τα συμφέροντα της πολυπληθούς τάξεως των ψευτοκακομοίρηδων που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 9.000 € και κερδίζουν απείρως πολλαπλάσια, ζώντας βέβαια και ξοδεύοντας αναλόγως.

Η μάζα αυτή των ψηφοφόρων είναι αρκετή - και σε ένα ποσοστό της, μόνον, να φοβηθεί - για να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Είναι άλλωστε αυτή (εικάζω εγώ) που τρομοκρατήθηκε από τις εξαγγελίες της ΝΔ (όψιμες, είναι η αλήθεια) περί αντικειμενικών κριτηρίων και μεγέθυνε την υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά.

Τις αντιδράσεις της σημαντικότατης αυτής μερίδας ψηφοφόρων υπολόγισαν άλλωστε στην ΝΔ και πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση περί εφαρμογής δέσμης αντικειμενικών κριτηρίων, και γι' αυτό οι αιρετικές αυτές ιδέες απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ως ταράσσουσες την νηνεμία του Νεοδημοκρατικού Νιρβάνα της "ανθεκτικής οικονομίας" και "ήπιας προσαρμογής". Για τον ίδιο λόγο οι φορολογικοί έλεγχοι είχαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) πλήρως ατονήσει για μία πενταετία: για να μην ενοχληθεί η γνωστή "συμπαθής τάξη".

Πάλι οι ήδη φορολογούμενοι λοιπόν θα πληρώσουν τη νύφη; Έτσι φαίνεται. Με μία αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών και ένταξη επιδομάτων και άλλων εξαιρουμένων από την φορολογία ή φορολογουμένων αυτοτελώς αμοιβών, θα πληρώσουν οι συνήθεις "έχοντες και κατέχοντες", δηλ. όσοι δεν μπορούν να κρύψουν κάτι. Όσο για τους άλλους, τους "δυστυχείς" των 9.000 € με τα τετρακίνητα, τα σπίτια, τα εξοχικά και τις ακριβές διακοπές και διασκεδάσεις, ε, αυτοί θα ξαναμείνουν στο απυρόβλητο.

Βέβαια, και η ΝΔ να έβγαινε, την ιστορία την ξέρουμε πια καλά. Θα γινόταν ίσως αρχικά λόγος για εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, το πανηγύρι με τις αντιδράσεις και τις οιμωγές θα κρατούσε μερικές μέρες και τελικά το κράτος θα υποχωρούσε θεσπίζοντας κριτήρια που θα έθιγαν μόνον τις "εξώφθαλμες περιπτώσεις" δηλ. σχεδόν κανένα (οι ακραία εξοργιστικές αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και αγαθών/τρόπου διαβίωσης έτσι κι αλλιώς καλύπτονται ή θα καλυφθούν υπό την ασπίδα εταιρειών, εγχώριων ή υπεράκτιων)...

Άρα ετοιμασθείτε...