Sunday, September 27, 2009

Ballerina Dance

Ο γαμπρός ξεφαντώνει στην πίστα. Και ο κουμπάρος, ενθουσιασμένος από τις χορευτικές φιγούρες του γαμπρού κερνάει σαμπάνια: Παραγγέλνει 5 καφάσια σαμπάνιες των 10 (ετικέττα: Ballerina dance) οι οποίες ανοίγονται από τα γκαρσόνια θορυβωδώς η μία μετά την άλλη, για να ακουστεί το γνωστό "παφ!". Ακολούθως δίνεται ένα ποτήρι μισογεμάτο στον χορευτή, ο οποίος σε ανταπόδωση του κεράσματος υψώνει το ποτήρι προς τον κουμπάρο.

Αλλά (τι έκπληξη!) δεν πίνει ούτε σταγόνα! Και μετά τα καφάσια αποσύρονται από τα γκαρσόνια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να πιει κανένας.

Δυσεξήγητο; Όχι αν γνωρίζετε τα νεοελληνικά ήθη. Οι "σαμπάνιες" αυτές είναι... ειδικής πραγγελίας. Δεν πίνονται (έχουν ελάχιστο κόστος παρασκευής) και συσκευάζονται (υποθέτω, και... ανασυσκευάζονται μετά το άνοιγμα) μόνον για να κάνουν το "παφ!", προς τέρψιν των γλεντοκόπων.

Έλεος! Τι κατρακύλα έχει φάει τα τελευταία χρόνια η αισθητική και η "κατά κεφαλήν καλλιέργεια" (που θά 'λεγε και ο Γιανναράς) του μέσου Έλληνα...

Thursday, September 24, 2009

Η γνωστή συνταγή

Δεν πολυ-ακούω τον Παπανδρέου να αναφέρεται σε επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Ξέρει ότι τυχόν τέτοια αναφορά (και πολύ περισσότερο επαναφορά) θίγει τα συμφέροντα της πολυπληθούς τάξεως των ψευτοκακομοίρηδων που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 9.000 € και κερδίζουν απείρως πολλαπλάσια, ζώντας βέβαια και ξοδεύοντας αναλόγως.

Η μάζα αυτή των ψηφοφόρων είναι αρκετή - και σε ένα ποσοστό της, μόνον, να φοβηθεί - για να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Είναι άλλωστε αυτή (εικάζω εγώ) που τρομοκρατήθηκε από τις εξαγγελίες της ΝΔ (όψιμες, είναι η αλήθεια) περί αντικειμενικών κριτηρίων και μεγέθυνε την υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά.

Τις αντιδράσεις της σημαντικότατης αυτής μερίδας ψηφοφόρων υπολόγισαν άλλωστε στην ΝΔ και πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση περί εφαρμογής δέσμης αντικειμενικών κριτηρίων, και γι' αυτό οι αιρετικές αυτές ιδέες απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ως ταράσσουσες την νηνεμία του Νεοδημοκρατικού Νιρβάνα της "ανθεκτικής οικονομίας" και "ήπιας προσαρμογής". Για τον ίδιο λόγο οι φορολογικοί έλεγχοι είχαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) πλήρως ατονήσει για μία πενταετία: για να μην ενοχληθεί η γνωστή "συμπαθής τάξη".

Πάλι οι ήδη φορολογούμενοι λοιπόν θα πληρώσουν τη νύφη; Έτσι φαίνεται. Με μία αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών και ένταξη επιδομάτων και άλλων εξαιρουμένων από την φορολογία ή φορολογουμένων αυτοτελώς αμοιβών, θα πληρώσουν οι συνήθεις "έχοντες και κατέχοντες", δηλ. όσοι δεν μπορούν να κρύψουν κάτι. Όσο για τους άλλους, τους "δυστυχείς" των 9.000 € με τα τετρακίνητα, τα σπίτια, τα εξοχικά και τις ακριβές διακοπές και διασκεδάσεις, ε, αυτοί θα ξαναμείνουν στο απυρόβλητο.

Βέβαια, και η ΝΔ να έβγαινε, την ιστορία την ξέρουμε πια καλά. Θα γινόταν ίσως αρχικά λόγος για εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, το πανηγύρι με τις αντιδράσεις και τις οιμωγές θα κρατούσε μερικές μέρες και τελικά το κράτος θα υποχωρούσε θεσπίζοντας κριτήρια που θα έθιγαν μόνον τις "εξώφθαλμες περιπτώσεις" δηλ. σχεδόν κανένα (οι ακραία εξοργιστικές αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και αγαθών/τρόπου διαβίωσης έτσι κι αλλιώς καλύπτονται ή θα καλυφθούν υπό την ασπίδα εταιρειών, εγχώριων ή υπεράκτιων)...

Άρα ετοιμασθείτε...

Tuesday, September 22, 2009

Ουκ εν τω πολλώ το ευ




Με δύο γελοιογραφίες των Μακρή και Πετρουλάκη το σημερινό φύλλο της Καθημερινής σαρκάζει την πολιτική παροχής κινήτρων για... διόγκωση του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα (και των εσόδων αυτοκινητοβιομηχανιών και αντιπροσωπειών), αλλά στρέφει και λάγνο βλέμμα προς την δημοσιογράφο του SKY Σία Κοσιώνη.

Κάτι που κάναμε και εμείς από εδώ πρόσφατα... Αλλά βέβαια η δύναμη της εικόνας πολλαπλασιάζει αυτή της εμπνεύσεως και των επιχειρημάτων. Δεν χρειάζονται τότε παράγραφοι, φτάνουν μόνον δύο γελοιογραφίες!

Monday, September 21, 2009

Πώς είσαι έτσι μωρέ!

Ακούω στο debate τον Καραμανλή στην καταληκτική του τοποθέτηση να κατηγορεί τον Παπανδρέου ότι δεν κατέχει το πρόβλημα της κρίσεως στην οικονομία και ότι έχει νεφελώδεις ιδέες για τη λύση του (κάτι βέβαια περισσότερο από πασιφανές).
Ενώ ο ίδιος ανακάλυψε το πρόβλημα προ ολίγων ημερών και έχει και τη λύση έτοιμη στο πιτς φυτίλι...

Τελικά (το είπε κάποιος τρίτος εκ των πολιτικών αρχηγών, δεν θυμάμαι ποιος) Καραμανλής και Παπανδρέου κοιτάζουν ο ένας την καμπούρα του άλλου και γελάνε...

Sunday, September 20, 2009

Πολιτικοί και Σία




Και διατί να το κρύψωμεν άλλωστε...
Από την όλη υπόθεση της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών (περισσότερο ακόμη και από το υψίστης προτεραιότητος ζήτημα της συμμετοχής ή όχι των Καρατζαφέρη - Παπαρήγα) με απασχολεί μάλλον η παρουσία της Σίας Κοσιώνη...

Friday, September 18, 2009

Ο ήλιος καίει...

Δεν χάθηκε κι ο κόσμος που θα ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η (ούτως ή άλλως) πασοκική πολιτική θέλει τους αυθεντικούς εμπνευστές της.

Δεν πειράζει που ο κόσμος ξαναγυρίζει στον (νεο-)παπανδρεϊκό υπεσχεμένο παράδεισο του κρατισμού: και η ΝΔ τον κρατισμό συντήρησε και διόγκωσε. Η επανίδρυση έμεινε στα λόγια.

Ας τρίβουν με ανυπομονησία τα χέρια τους και μερικές ορδές μελλοντικών κρατικοδίαιτων για "τακτοποίηση" σε θέσεις χωρίς αρμοδιότητες και συγκεκριμένο αντικείμενο: σειρά τους είναι, η προηγούμενοι είχαν την ευκαιρία και την εκμεταλλεύθηκαν και αυτοί επαρκώς. Κι εμείς είμαστε μαθημένοι να πληρώνουμε τον λογαριασμό.

Ας γύρισε το "κοινωνικό κέντρο" αριστερότερα. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται ως επί το πλείστον είτε για τους ΟΦΑ, ψηφοφόρους χωρίς ιδεολογική ραχοκοκκαλιά, χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό όραμα, που στις εκλογές κοιτάνε προς τα κει που υπολογίζουν πως θα ανατείλει ο ήλιος, είτε γι' αυτούς που ψηφίζουν για να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα (φανερά ή κρυφά), τη θεσούλα τους και ενδεχομένως την φοροδιαφυγή τους. Η ταμπέλα "κοινωνικό κέντρο" είναι γι' αυτούς ασυγχώρητος ευφημισμός. Μόνον κοινωνιοκεντρικές δεν είναι και των δύο οι προτεραιότητες.

Ψυχραιμία εσείς που φρίττετε στην ιδέα του νέου '81. Τα ζιβάγκο μπήκαν στη ναφθαλίνη, το ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονίσθηκε. Δεν έγινε δα και τίποτε το φοβερό. Δείτε το έτσι: αλλάζει απλώς ο επιβήτωρ της χώρας. Ο σινεμάς παίζει πάντα "2 έργα σεξ", όποια ώρα και να μπείτε υπάρχει παράσταση εν εξελίξει.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο έγκλημα της ΝΔ που είναι δύσκολο να ξεχασθεί: ότι σκότωσε τις ελπίδες μίας (μικρής έστω) μειοψηφίας πολιτών που πίστεψε (τουλάχιστον ήλπιζε) ότι θα βάλει αυτό το κόμμα σε μια σειρά το κράτος, ότι θα διαχειριστεί με σύνεση τα οικονομικά, ότι θα αρνηθεί τις φαινάκες περί "αναπτύξεως" και ισχυρής οικονομίας του Ελλαδιστάν, ότι οι επιλογές της θα είναι γνήσια πατριωτικές και θα ματώσει για να παράξει κάτι επιτέλους αυτός ο τόπος και όχι να μεριμνά για να αυξηθεί ο τζίρος των αυτοκινητοβιομηχανιών του εξωτερικού. Ότι οι υπουργοί της δεν θα κλείνουν μάτι με την έγνοια ότι η χώρα χρωστάει της μιχαλούς. Ότι θα βάλουν τάξη στο δυσώδες τοπίο των κρατικών προμηθειών. Ότι θα εκλογικεύσουν τα κόστη στον τομέα της υγείας. Ότι θα κυνηγήσουν τα προηγούμενα και θα εμποδίσουν τα εκκολαπτόμενα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος. Ότι θα συλλάβουν την φοροδιαφυγή. Ότι θα εμποδίσουν τις μειοψηφίες να κάνουν συστηματικά τον βίο της πλειψηφίας αβίωτο. Ότι θα πάρουν το φραγέλιο και θα διώξουν από την παιδεία τον επαγγελματικό φασιστο-αλητο-συνδικαλισμό. Ότι θα ανακόψουν τις δασοκτόνες διαθέσεις εργολάβων και πολιτών. Ότι, ότι, ότι...

Αλλά τώρα όλες αυτές οι ελπίδες θα χαθούν για πάντα, όπως τα δάκρυα στη βροχή. Καιρός για ΠΑΣΟΚ...*

* για να παραφράσω την μνημειώδους λυρισμού φράση του Rutger Hauer στο Blade Runner

Tuesday, September 15, 2009

Για μια Ελλάδα νέα

Οι εποχές που τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ψυχαγωγούσαν τους πολίτες (όσους τουλάχιστον εξ αυτών δεν έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ όπως οι φανατικοί Ολυμπιακοί την ομάδα τους) έχουν περάσει προ πολλού. Η προοπτική νομής της εξουσίας έχει κάνει τα στελέχη του να βάλουν τα ξίψη στις θήκες τους.

Ακόμη και οι αποκλεισμένοι από τα ψηφοδέλτια δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τον καλό τον αγώνα συστρατευμένοι στο πλευρό της προελαύνουσας φάλαγγας του... Κινήματος. Ε, όλο και σε κάποια θέση θα βολευτούν μόλις βγει το ΠΑΣΟΚ. Διευθυντές Οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων, κοκ. Υπάρχει (πράσινος) θεός για όλους. Οι εμετικές ανακοινώσεις από τους αποκλεισμένους, στον τοπικό τύπο - ανακοινώσεις πειθήνιας συστρατεύσεως στο Κόμμα - είναι πέραν πάσης περιγραφής.

Τι κραυγαλέα αντίθεση με την ΝΔ, όπου κάθε αποκλεισμός προκαλεί και νέους κλυδωνισμούς στο ήδη δοκιμαζόμενο εν μέσω τρικυμίας σκάφος... Τελικά, αν η πολιτική δεν ήταν επιζήμια για τον τόπο, θα ήταν ασφαλώς ένα άριστο μέσον ψυχαγωγίας. Μόνο που ο λογαριασμός από την νομή της εξουσίας είναι αλμυρός και περιμένει πάντοτε στη γωνία...

Monday, September 14, 2009

Γλώσσα λανθάνουσα

Μιλώντας για τη διαφθορά στα Νοσοκομεία (προμήθειες υλικού κλτ.) στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο Παπανδρέου υπήρξε πειστικότατος: "Εμείς θα τα βάλουμε με τα Νοσοκομεία!" είπε, για να αντιληφθεί το φραστικό ολίσθημα και να διορθώσει ευθύς αμέσως: "Εμείς θα τα βάλουμε με τη διαφθορά στα Νοσοκομεία!"...

Βέβαια και οι νυν νεμόμενοι την εξουσία τα... έβαλαν επαρκώς με τα Νοσοκομεία επί 5ετία (εξώφθαλμη κοροϊδία με 100άδες θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν και ποτέ δεν έφτασαν σε κρίση, εφημερίες απλήρωτες, συλλογικές συμβάσεις ημιτελείς και με πυκνά νέφη ασάφειας ως προς το οικονομικό σκέλος, διαρκής χειροτέρευση της ποιότητας και ελλείψεις στα υλικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία κοκ.) αλλά ο ΓΑΠ το προαναγγέλει κιόλας. Make no mistake, που λένε και οι Αμερικανοί. Ή read my lips...

Sunday, September 13, 2009

Τα ίδια Παντελάκη μου...

- Από πού θα βρείτε τους πόρους για να κάνετε πράξη το πρόγραμμά σας;
- Μα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους και την σύλληψη της φοροδιαφυγής!

Τα ίδια έλεγε ο Καραμανλής παραμονές των εκλογών του 2004, τα ίδια λένε και τώρα Καραμανλής και Παπανδρέου (με τον πρώτο να πρωτοτυπεί, αντιπολιτευόμενος τον προ ολίγων μηνών εαυτό του).
Πρέπει να πεισθούμε;
Εγώ βλέπω σαν βέβαιη την επιβολή κάποιου κεφαλικού φόρου επί δικαίων και αδίκων, για το μάζεμα χρημάτων μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως εκβάσεώς τους. Και ο Θεός βοηθός. Γιατί αυτοί που παντοιοτρόπως φοροδιέφυγαν μαζικά, θα δώσουν από τα κλεμμένα. Οι άλλοι τι χρωστάνε;


Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου μου φάνηκε στη συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους να συντάσσει έκθεση ιδεών μαθητού γυμνασίου με ηθικοπλαστικό περιεχόμενο...

Ποια αντιπολίτευση προτιμάτε;

Το ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύεται το κομματοκρατούμενο, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, βασικός θεμελιωτής του οποίου υπήρξε το ίδιο (η ΝΔ μιμήθηκε απλώς την πετυχημένη ΠΑΣΟΚοσυνταγή και είχε την ατυχία να το κάνει όταν ήρθε η ώρα να καταρρεύσει η πυραμίδα της ευζωίας με δανεικά).

Η ΝΔ παραιτήθηκε της διακυβέρνησης του τόπου προκειμένου να διεξάγει έναν προεκλογικό αγώνα αντιπολιτευόμενη την ανεύθυνη, λαϊκίστικη, ανέξοδη παροχολογία που διογκώνει το δημόσο χρέος και υποσκάπτει το μέλλον του τόπου, αντιπολιτευόμενη δηλ. και τον ίδιο της τον εαυτό.

Είναι πολύ ευκολότερο να κάνει κανείς αντιπολίτευση παρά να κυβερνά. Οπότε μήπως και εμείς θα πρέπει να καλούμαστε να εκλέξουμε... αντιπολίτευση και όχι κυβέρνηση; Και να αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να κυβερνά αυτός που θα παίρνει τις λιγότερες ψήφους; Το βρίσκετε σουρρεάλ;

Saturday, September 12, 2009

Κρίσιμες εποχές

Σκούρα τα πράγματα στην οικονομία... Το ανακάλυψε εσχάτως η ΝΔ της... ήπιας προσαρμογής. Η ΝΔ της... ανθεκτικής οικονομίας, η οποία και υπήρξε η φυσική μετεξέλιξη της... ισχυρής οικονομίας του Σημίτη. Λόγοις και έργοις...

Και ανακάλυψε η ΝΔ και την ανάγκη να παταχθεί το τέρας της φοροδιαφυγής. Λες και έπρεπε να έρθει η κρίση για να καταστεί αυτό κατανοητό και αναγκαίο.

Στριμώξανε λοιπόν τα πράγματα και χρειάζονται εκλογές για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Υπάρχουν όμως και ορισμένα κατεπείγοντα μέτρα, που δεν μπορούν να περιμένουν την έκβαση της εκλογικής αναμετρήσεως. Η αποφασιστικότητα εδώ μετράει και ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Γι' αυτό και περνάει με "πράξη νομοθετικού περιεχομένου" το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ. Για να βοηθηθούν οι βιομηχανίες αυτοκινήτων της... Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Κορέας κ.ο.κ. Να πάρουν (και άλλη μια) ανάσα και οι ενθάδε κείμενες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εκ των στυλοβατών του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει πολιτική κρίση, αλλά το κράτος λειτουργεί και οι μακρόπνοες εμπνευσμένες πολιτικές στήριξης της οικονομίας δεν περιμένουν τα αποτελέσματα των κάλπεων για να εφαρμοσθούν.