Saturday, August 28, 2010

ΓΑΠ και ΔΑΠ

Εδώ και μερικούς εβδομάδες, το κρατικό ΔΑΠ (Δελτίο Ασύστολης Προπαγάνδας) της ΝΕΤ αρχίζει μονότονα με τον ίδιο τρόπο. Πριν καλά - καλά σβήσει η μουσική του σήματος του Δελτίου Ειδήσεων, εισβάλλει θριαμβεύτρια η φωνή του/της παρουσιαστή/-τριας, η οποία χωρίς καθυστέρηση δίνει τη μεγάλη είδηση: και σήμερα άλλος ένας "ειδικός" (ειδικός στο πρωτόκολλο του πειράματος εξόντωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα) δηλώνει ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην οικονομία της χώρας και αλαλάζει σε διάφορες παραλλαγές το "keep going!".

Μας θεωρεί λοιπόν εντελώς ηλιθίους η Κρατική Μηχανή Προπαγάνδας (μήπως είμαστε;). Οι "ενθουσιασμένοι ειδικοί" είναι σχεδόν πάντοτε του κύκλου της τρόικας. Αλλά αυτοί έχουν κάθε λόγο να μας δίνουν κουράγιο και ελπίδες, αφού πρέπει να αντέξουμε τα όσα αποφασίσθηκαν και να δεχθούμε πειθήνιοι και τα όσα έπονται. Και ΠΡΕΠΕΙ, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά για να προλάβουν να θωρακίσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη από τους κραδασμούς μιας επερχόμενης και αναπόδραστης χρεωκοπίας και να αντλήσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την εγκαθιστάμενη βαθειά εξάρτηση της χώρας εκ των δανειστών της, από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της.

Η Ελλάδα δεν σώζεται. Η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο ΓΑΠ (αυτός δα ξέρετε ποιος είναι) αντί να πάρει μέτρα υποσχόταν αυξήσεις μισθών, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και γύριζε την υφήλιο διεκτραγωδώντας της οικτρή κατάσταση της οικονομίας της χώρας στους υποψήφιους χρηματοδότες της, καθιστώντας έτσι περισσότερο από βέβαια την παύση δανεισμού της. Τα μέτρα - σοκ που ακολούθησαν μπορεί να βελτιώσουν (ή να εξωραΐσουν μάλλον) το δημοσιονομικό της πρόβλημα αλλά δεν θα δημιουργήσουν Νέα Οικονομία, με Νέα Ανάπτυξη και Νέο Εθνικό Προϊόν. Αυτά χρειάζονται χρόνο, προσαρμογή και χειρισμούς "υπό σκιάν", μακριά από την πίεση της αδυναμίας δανεισμού. Και όχι εικονικές και πραγματικές εκτελέσεις κοινωνικών ομάδων στο "λιοπύρι" της δανειακής ανυδρίας.

Αλλά πώς να πάρεις μέτρα χωρίς έξωθεν πειθαναγκασμό, όταν επί τριαντακονταετία γαλουχούσες τους Έλληνες με την Νέα Μεγάλη Εθνική Ιδέα, ότι η εποχή του ζειν με δανεικά δεν έχει ημερομηνία λήξεως; Και όταν προεκλογικά νανούριζες τους ψηφοφόρους με ψευδαισθησιογόνες υποσχέσεις για αυξήσεις αποδοχών, ρευστότητα στην αγορά και τα τοιαύτα; ΠΩΣ;