Saturday, July 31, 2010

Ακούνε τι λένε; Θυμούνται τι είπαν;




Διαπρύσιος κήρυκας της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων παρουσιαζόταν χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά, από τα παραθύρια των βραδυνών δελτίων. Αλλά προσέξτε με ποιο επιχείρημα: Το ΠΑΣΟΚ, έλεγε, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό προεκλογικά και δεν μπορεί να τις αθετήσει!

Επειδή λωτό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και η μνήμη μου δεν με έχει ακόμη προδώσει, θυμάμαι πολύ καλά ότι οι μόνες δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά (και οι οποίες το έφεραν στην εξουσία) ήταν ψευδαισθησιογόνες αοριστολογίες, ευχάριστες στα αυτιά των ψηφοφόρων: Θα αυξήσουμε τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ, δεν θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης κοκ. Απέναντι σε έναν λαό συνηθισμένο να ακούει μόνον ευχάριστα και με τις συντεχνίες έτοιμες να στυλώσουν τα πόδια σε οποιαδήποτε εις βάρος τους ανατροπή, κανένα ελληνικό κόμμα με αξιώσεις διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης (πολλώ δε μάλλον το ΠΑΣΟΚ, που μοίραζε τόσα χρόνια αφιόνι στους εθισμένους στις ψευδαισθήσεις νεοέλληνες) δεν θα εξιστορούσε προεκλογικά το πικρό δέον γενέσθαι*. Και ούτε βέβαια θα το επέβαλε μετεκλογικά, αν δεν επιβαλλόταν έξωθεν διά της βίας.

Σε χώρα, βέβαια, του πολιτισμένου κόσμου με παράδοση κοινοβουλευτισμού όπου οι ψηφοφόροι λογίζονται ως πολίτες και όχι ως ζωντανά στο παχνί, τέτοια κολοσσιαία μετεκλογική ανατροπή των προεκλογικών δεσμεύσεων θα οδηγούσε αυτονόητα σε παραίτηση και εκλογές. Αλλιώς δεν θα είχαν νόημα το κοινοβούλιο, οι εκλογές και η δημοκρατία. Αλλά, ασφαλώς, δεν περιμέναμε τέτοια ευαισθησία από τους εγχώριους υπηρέτες του κοινοβουλευτισμού: δεν μας αξίζει άλλωστε.

Τα όσα ανερυθρίαστα υποστηρίζει σήμερα η επικοινωνιακή γραμμή του ΠΑΣΟΚ ("σας σώζουμε, όπως είχαμε δεσμευθεί") είναι μέτρο του θράσους των πολιτικών μας. Εμείς τους ψηφίσαμε, να μην ξεχνάμε. Μας αξίζουν...



* Το έκανε η ΝΔ μόνο και μόνο επειδή είχε δεδομένη την ήττα, ήξερε ότι τέτοια μέτρα εν Ελλάδι μόνον από... σοσιαλιστικό κόμμα θα μπορούσαν να παρθούν και επειδή, επιπλέον, ο Καραμανλής αναζητούσε όψιμα μια ηρωική έξοδο και μία ιδιότυπη υστεροφημία (ο Θεός να την κάνει...).

Thursday, July 29, 2010

Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι

Την επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν οι μεταφορές υποστήριξε θερμά ο Μέγας Φορομπήχτης Παπακωνσταντίνου. Με ποιο επιχείρημα; Μα πρέπει, λέει, να πέσουν οι τιμές, για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών!

Είναι απίστευτοι λοιπόν αυτοί οι ΠΑΣΟΚτζήδες! Όταν ο ίδιος καταλήστευε θρασύτατα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών με περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, εξαφάνιση δώρων Χριστουγέννων και αδείας, αυξήσεις ΦΠΑ και πρωτοφανείς αυξήσεις στον φόρο που επιβάλλεται στα καύσιμα, του είχε ως φαίνεται τελείως διαφύγει ότι όλα αυτά θα καταβαραθρώσουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών! Και αίφνης το αντελήφθη τώρα και σπεύδει να το διορθώσει! Ευτυχώς!

Το μέγεθος της θρασύτητας του ανδρός, αλλά και σύμπασας της Κυβέρνησης Φοροσυλλεκτών, όταν υποχρεώνεται να ποιήσει την ανάγκην φιλοτιμίαν και να εφαρμόσει έξωθεν προερχόμενες εντολές, είναι πέραν πάσης συγκρίσεως! Καμαρώστε τους αυτόκλητους σωτήρες μας!...

Monday, July 12, 2010

Τι παραπάνω ξέρουν;

Γιατί αρνούνται πεισματικά να απογραφούν οι Δικαστικοί; Η επίσημη δικαιολογία ότι δεν τους καλύπτουν οι επιλογές που διατίθενται όσον αφορά το είδος της υπηρεσίας τους (θέλουν ξεχωριστό κωδικό, ως υπάλληλοι της εκτελεστικής εξουσίας και όχι απλώς ως δημόσιοι υπάλληλοι) δεν είναι δυνατόν να πείσει. Για το... ονόρε έχουν στυλώσει τα πόδια; Όχι βέβαια!

Ο καθένας δικαίως υποψιάζεται ότι φυλάνε τα νώτα τους έναντι μελλοντικού κινδύνου και ότι πιθανότατα ο κίνδυνος αυτός είναι οικονομικός. Κάνω λάθος;

Saturday, July 10, 2010

Καβάφης Remix




"...Διαβάτη, αν είσαι Aλεξανδρεύς, δεν θα επικρίνεις. Ξέρεις την ορμή του βίου μας· τι θέρμην έχει· τι ηδονή υπερτάτη."

Κ. Καβάφης, Ιασή Τάφος

Friday, July 09, 2010

Βουτιά στα άδυτα



Βουτιά με μιά ανάσα στην βαθύτερη Γαλάζια Οπή, στις Μπαχάμες. Επενδεδυμένη με μια υπέροχη μουσική, τρυφερή και άγρια μαζί, όπως το σκοτεινό γαλάζιο της θάλασσας.

Αξίζει να το δείτε σε full HD!

Thursday, July 08, 2010

Εμπρός, γδάρτε μας ζωντανούς!

Η οργανωμένη καταλήστευση των οδηγών και επιβατών (για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν αρχίσει ακόμη) συνεχίζεται εντεινόμενη: διόδια φυτρώνουν παντού και το κόμιστρο αυξάνεται περίπου κάθε δεύτερη βδομάδα.

Τον πακτωλό των πακέτων και επιδοτήσεων, που έρρεε από την ΕΕ επί 25ετία, το αρπακολατζίδικο τρικοκοσμικό Ελλαδιστάν τον κατασπατάλησε χωρίς να δημιουργήσει τις κρατικές υποδομές που θα δρούσαν ως στυλοβάτης στην ανάπτυξη της χώρας. Τώρα, στριμωγμένο στη γωνία από την έλλειψη ρευστότητας ετοιμάζεται να εκχωρήσει ο,τιδήποτε κρατικό σε ιδιώτες και να τιμολογήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Αναρωτιέμαι: Αν ο Έλληνας πολίτης πρέπει να πληρώνει ολοένα και περισσότερα για την υγεία, την παιδεία και τόσα άλλα κοινωνικά αγαθά, και εσχάτως και για να κυκλοφορεί, τότε προς τι οι φόροι; Και πόθεν η αναγκαιότητα υπάρξεως Κράτους; Για να τους συλλέγει;

Το επόμενο βήμα: σταθμοί διοδίων έξω από τα σπίτια μας - να μην μπορείς να βγεις ούτε για να πάρεις τον αέρα σου. Και βέβαια οι εισπράξεις να είναι "πράσινες" παρακαλώ, να πάνε για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί που ασφαλώς πρέπει να καταλήγουν όλοι οι ευρηματικοί νέοι φόροι (βλέπε τέλος ημι-νομιμοποίησης ημι-υπαίθριων). Καθ' ότι το περιβάλλον είναι του συρμού και ό,τι γίνεται εξ ονόματός του είναι a priori λιγότερο αντιπαθητικό...

Wednesday, July 07, 2010

ΝΕΤ - Ειδήσεις: Το LSD της κρίσης

Το Κρατικό τηλεοπτικό φερέφωνο του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί αόκνως να διαχειριστεί τον θυμό των πολιτών για τα χονδροειδή προεκλογικά ψεύδη του κόμματος, που βρέθηκαν σε πλήρη αναντιστοιχία με τα μετεκλογικά πεπραγμένα του στην οικονομία. Το βασικό, όμως, δίπτυχο επιχείρημα (1ον: "δεν είδαμε, δεν ξέραμε" - 2ον: "η ΝΔ φταίει για την κατρακύλα, το ΠΑΣΟΚ είναι λευκή περιστερά") καταρρέει στην συνείδηση των έστω και εσχάτως αφυπνισθέντων Ελλήνων, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν μια άνευ προηγουμένου αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από τα δύο μεγάλα (αλλά και από τα μικρότερα) κόμματα: 40% δεν προσδιορίζει τι θα ψήφιζε σε τυχόν εκλογές.

Έτσι, λοιπόν, η νέα γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα έχει σκοπό να πείσει ότι ήδη η χώρα τάχα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ, ότι η οικονομία ανακάμπτει (!). Είναι απίστευτης θρασύτητας η εμμονή στον συνεπή προπαγανδισμό αυτής της νέας χονδροειδούς τερατολογίας: Οι εκφωνητές του μεγάλου βραδυνού Δελτίου συνεπικουρούμενοι από την... αποσπασμένη στην Αυλή της Ιπποκράτους Βάλια Πετούρη παραληρούν αναπαράγοντας πότε τις παιδαριώδεις αναλύσεις του Μεγάλου Φορομπήχτη Παπακωνσταντίνου και πότε τις υπαγορευμένες από άλλους δηλώσεις ή τις ιδίας εμπνεύσεως ασύντακτες εκθέσεις ιδεών του Μεγάλου Αρχηγού, σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα σημεία της ανάκαμψης έχουν ήδη φανεί!

Τώρα πώς μια οικονομία σε διάλυση, βαθύτατα χρεωμένη και με επιεικώς αναιμικές παραγωγικές δομές, όπως η ελληνική, ανακάμπτει ενώ ακόμα δεν πάρθηκαν καλά - καλά τα μέτρα (και ετοιμάζονται Κύριος οίδε πόσα ακόμα), πώς η ελληνική οικονομία συνέρχεται κιόλας ενώ άλλες πολύ ισχυρότερες - με προβλήματα δημοσιονομικά κυρίως και όχι παραγωγικότητας - είδαν δειλά την αναστροφή μόνον αφού πέρασαν κάποια χρόνια από την λήψη μέτρων, ε αυτό πλέον πρέπει να καταταγεί στα Μεγάλα Θαύματα, τα προορισμένα να διευρύνουν τα όρια και της Ελληνικής, ακόμη, Μεταφυσικής.

Τα νούμερα που παρουσιάζει ο Μέγας Φορομπήχτης είναι προϊόν μαγειρέματος και απόκρυψης στοιχείων. Η περιστολή των δαπανών (πέρα από την καταλήστευση μισθών και επιδομάτων) έχει επιτευχθεί με το να καθυστερεί το κράτος να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Ο ντόρος που έγινε με στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων για φοροδιαφυγή είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει σε αναδρομική φορολόγηση των κερδών που έχουν διαφύγει της φορολόγησης κατά το παρελθόν. Όσο για την περίφημη αύξηση της κατανάλωσης, που περιχαρής διατυμπανίζει ο Φορομπήχτης, είναι αποτέλεσμα του ότι (καλώς) ζητούνται και δίνονται περισσότερες αποδείξεις. Κατά τα άλλα, όλοι στο εμπόριο γνωρίζουν ότι η κατανάλωση έχει στην πραγματικότητα βυθιστεί.

Όχι άλλα σοσιαλιστικά ψευδαισθησιογόνα! Δεν μασάμε πράσινο κουτόχορτο!


Σημ.: Σχετικό και το σχόλιο του Γ. Μαντέλα στην Καθημερινή σήμερα. Χτύπησε στο μάτι και άλλων η θρασύτατη προπαγάνδα του Κινήματος...

Sunday, July 04, 2010

Τιμημένα γηρατειά

Οι πρώτες δυσάρεστες παρενέργειες από την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου έκαναν ήδη την εμφάνισή τους επί ελληνικού εδάφους. Η πιλοτική εφαρμογή στην ΑΕΚ των αυστηρών προβλέψεων του Μνημονίου σχετικά με το εργασιακό οδήγησαν στην... ολική επαναφορά του Τραϊνού Δέλλα στα γήπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές από αξιόπιστες πηγές, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανάταξη της αγοράς εργασίας μέχρι το τέλος του 2010, θα εντοπισθεί και θα ανακληθεί σε πρώτη φάση ο Ριβάλντο (τα τελευταία ίχνη του χάνονται βαθειά στο Ουζμπεκιστάν), ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν οι Θωμάς Μαύρος και Μίμης Παπαϊωάννου...

Saturday, July 03, 2010

Σώσε με γιατρέ μου

Το λένε οι κυβερνητικοί και το παπαγαλίζουν σχεδόν καθημερινά τα κρατικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση μάχεται, πασχίζει, μοχθεί, πράττει τα αναγκαία, τέλος πάντων τα δίνει όλα για... "την ανάταξη της οικονομίας". Το 'λεγε και ο Παπαδόπουλος το πάλαι ποτέ, όταν έπρεπε να δικαιολογήσει την επιβολή της δικτατορίας: "Ο ααθενής πρέπει να μπει στο γύψο".

Οι μεν ανατάσσουν την οικονομία ως παρεκτοπισμένο κάταγμα, οι δε βάζουν γύψο! Διαχρονικά λοιπόν, οι βαπτίζοντες εαυτούς σωτήρες έχουν, φαίνεται, αδυναμία στην ειδικότητα της Ορθοπαιδικής για την άντληση τολμηρών μεταφορών...

Οι σύγχρονοι σωτήρες της Ελλάδας, όμως, μήπως θα 'πρεπε να ξεσκονίσουν την ορολογία της Ιατροδικαστικής καλύτερα; Γιατί με τον θανατηφόρο συνδυασμό άμεσης και εξωφρενικής έμμεσης φορολογίας επί δικαίων και αδίκων και αδιάκριτης μείωσης αποδοχών, σε λίγο θα ανατάσσουν και θα θεραπεύουν το πτώμα μάλλον και όχι το σώμα της οικονομίας...

Friday, July 02, 2010

Ψέμα με ουρά

Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας ή όχι των μέτρων που λαμβάνονται (κάποια από αυτά όπως η επιμήκυνση του εργασιακού βίου είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητα και ήταν σκανδαλώδης η προτέρα κατάσταση της συνταξιοδοτήσεως στα 50 και στα 55) είναι πασιφανές και αυτονόητο ότι δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση να τα λαμβάνει μια κυβέρνηση που υπερψηφίσθηκε διαβεβαιώνοντας τα ακριβώς αντίθετα.

Δεν εννοώ βεβαίως ότι η νομιμοποίηση για την λήψη των μέτρων (τέτοιων ή άλλων) έπρεπε να χαριστεί διά της λαϊκής ψήφου στην ΝΔ: αυτή ανακάλυψε την αναγκαιότητα των μέτρων στο παρά πέντε και αφού είχε κάνει (από έλλειψη πολιτικού θάρρους ή ακόμη χειρότερα εξ επιλογής) περίπου ό,τι έπρεπε για να καταστούν τα μέτρα αυτά αναπόφευκτα. Επομένως δικαίως τιμωρήθηκε.

Θα μπορούσε όμως να την διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ τίμια, προϊδεάζοντας τους ψηφοφόρους για το τι θα ακολουθούσε. Και θα τους ζητούσε την ψήφο διαφοροποιούμενο από την ΝΔ με το απλό επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί η διάσωση της οικονομίας στο κόμμα που επί 5ετία παρακολουθούσε αμέριμνο την κατρακύλα.

Ρομαντικά όλα αυτά; Μπορεί, αλλά η πρόσφατη άνοδος στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ ήταν (όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε εκ των υστέρων) αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών. Οι οποίοι πίστευαν πως εκλέγοντας το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τουλάχιστον θα διέσωζαν τα εισοδήματά τους από τον επερχόμενο "ανάλγητο καπιταλισμό" της ΝΔ. Κούνια (σοσιαλιστική) που τους κούναγε...

Thursday, July 01, 2010

Μούσια έπρεπε να 'χει, όχι μουστάκι

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και τα οράματα του... Κινήματος (περί αυξήσεως των μισθών κοκ. - θυμάστε, "λεφτά υπάρχουν") εξακολουθούν τελούντα εν ισχύει, διαβεβαίωσε σήμερα ο ΓΑΠ. Απλώς... μετατίθεται (ολίγον) ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλι, που λέει και ο λαός!

Ε λοιπόν αυτός δεν είναι πρωθυπουργός, είναι η μετενσάρκωση του Μυνχάουζεν...