Saturday, May 12, 2007

"Απαγορεύεται το κάπνισμα"

ή άλλως η "ελληνική ιδιαιτερότης"
Αρκετά είπαμε για τον Sarkozy. Αρκετά ρεμβάσαμε (όσοι από μας αισθαν-θήκαμε έτσι) μπροστά στην εμβληματική εικόνα ηγέτη που χαιρετά μέσα από ένα αυτοκίνητο – προϊόν της δικής του χώρας (και όχι μέσα από καμιά λιμουζινάρα «άστρο λαμπρό μας οδηγεί»). Άλλωστε η δική μας χώρα, με το να μην παράγει (ούτε) αυτοκίνητα δίνει την απόλυτη ελευθερία στους υπηκόους της και τους ηγέτες τους να εκδηλώνουν χωρίς πατριωτικούς ενδοιασμούς την προτίμησή τους σε προϊόντα χλιδής της αλλοδαπής, και στον τομέα των αυτοκινήτων.

Άιντε πάμε παρακάτω...





Θέμα «κάπνισμα». Θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, όπως και τόσα άλλα θέματα εδώ στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, χώρα όπου ανθεί ο διάλογος (προφερόμενος την τελευταία εικοσαετία «δΓιάλογος», με έμφαση στο «Γ», ως διαπιστευτήριο προοδευτικότητας) αλλά μαραίνεται η δράση. Ως «έθνος οκνόν μεν, λάλον δε» μας είχε χαρακτηρίσει Ευρωπαίος περιηγητής, του τέλους του 19ου αιώνος αν δεν απατώμαι, και δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος.

Μα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα υιοθέτησε αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη απαγόρευση καπνίσματος, θα μου πείτε. Το 2002 πράγματι τέθηκε σε ισχύ διάταξη που απαγόρευε το κάπνισμα σε πληθώρα κλειστών χώρων, μεταξύ των οποίων σταθμοί, εκπαιδευτήρια, νοσηλευτικά ιδρύματα, αμφιθέατρα. Σε ορισμένους άλλους από αυτούς τους χώρους υπήρχε πρόνοια για την διαμόρφωση χώρων για τους καπνιστές, με επαρκή εξαερισμό, όπου θα μπορούσαν να καπνίζουν χωρίς να επιβαρύνουν τους μη καπνιστές.

Εξαιρέσεις γινόντουσαν για ορισμένους τύπους καταστημάτων, όπως αμιγή bar ή παραδοσιακά καφενεία.
Εστιάζω την προσοχή σας στην αναφορά της υγειονομικής διατάξεως στους ... λοιπούς εργασιακούς χώρους: «... Απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αναμονής, υποδοχής, συναλλαγής και προσέλευσης του κοινού, στις αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα κ.λπ. ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, μέσα από διάλογο και διμερείς συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών, ορίζονται οργανωτικά και χωροταξικά οι χώροι που θα απαγορεύεται ή θα επιτρέπεται το κάπνισμα».

Προφανέστατα, οι «λοιποί εργασιακοί χώροι» περιλαμβάνουν πληθώρα ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπου η προσπάθεια μειώσεως της επιβαρύνσεως του μη καπνιστή από τη βλαβερή συνήθεια του καπνιστή περίπου εγκαταλείπεται εις την «φιλοπατρίαν των Ελλήνων» και την γνωστή αυτής αποτελεσματικότητα.

Πού βρισκόμαστε 5 χρόνια αφ’ ότου έπεσε φαρδιά-πλατιά η υπογραφή του τότε υφυπουργού Υγείας, ως θεσμικού εγγυητή εφαρμογής των νόμων (δηλ. εγγυητή του αυτονόητου); Δείτε γύρω σας...


Πολλά νοσοκομεία είναι τεκέδες. Μια βόλτα στο ΚΑΤ θα σας πείσει. Αν εξαιρέσουμε τους θαλάμους ασθενών (αν και εκεί ακόμη...), παντού αλλού η αιθαλομίχλη της απολαύσεως υψώνεται ουρανομήκης. Στους χώρους αναμονής των συγγενών – συνοδών ασθενών η κάπνα είναι μερικές φορές τόσο πυκνή που κόβεται με το μαχαίρι. Να μην μιλήσουμε βέβαια και για τα γραφεία των γιατρών. Όπου και αν πας, όπου και αν σταθείς, δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις δύο δράμια καθαρό αέρα. Ακόμη χειρότερα: ντουμάνι ο καπνός και έξω από κλινικές με ιδιαίτερα ευαίσθητους στον καπνό ασθενείς...

Αλλά η μεγάλη ... επιτυχία της εφαρμογής της διατάξεως απαντάται αναμφισβήτητα στα γραφεία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από παραδείγματα γνωστών μου, συμπεραίνω ότι τα πάντα έχουν σε πολλά γραφεία αφεθεί στην τύχη τους. Αν ο προϊστάμενος είναι αντικαπνιστής, μπορεί οι μη καπνίζοντες υφιστάμενοί του να ελπίζουν στο (αυτονόητο;) δικαίωμα της εισπνοής καθαρού αέρα. Με προϊστάμενο καπνιστή ή έστω μη καπνιστή – που όμως ενδιαφέρεται περισσότερο για την βολή του και να μην χάνονται ανθρωποώρες από εργαζομένους που θα απομακρύνονται από το πόστο τους για να τραβήξουν καμιά τζούρα – οι μη καπνίζοντες καπνίζουν και αυτοί με το στανιό, κατά τα κέφια των θεριακλήδων.
Γνωστός μου ξεπαγιάζει όλο το χειμώνα επί μια δεκαετία τώρα (σαν το...κοριτσάκι με τα σπίρτα), με ανοιχτό παράθυρο και με τον εκκωφαντικό θόρυβο της λεωφόρου 8 ώρες Χ 5 ημέρες / εβδομάδα στα τύμπανά του, μπας και γλυτώσει τον καρκίνο και το έμφραγμα. Γιατί και να τα πάθεις, οι καπνιστές δεν θα αναγνωρίσουν την ενοχή του παθητικού καπνίσματος. Το πολύ – πολύ να ακούσεις και καμιά χοντράδα του τύπου: «Είδες που γκρίνιαζες για τον κίνδυνο από το τσιγάρο; Εμείς που καπνίζουμε τόσα χρόνια δεν πάθαμε τίποτα!». Ακόμα και γιατρούς (καπνιστές εννοείται) έχω ακούσει να λένε ότι τα περί κινδύνου από το κάπνισμα είναι αβάσιμα. Περί κινδύνου, δε, από το παθητικό κάπνισμα, ούτε συζήτηση: Αν θίξεις το θέμα εδώ στην Ελλάδα σε κύκλο καπνιστών, κινδυνεύεις να χλευαστείς.

Γιατί όμως οι κουτόφραγκοι επιμένουν στην καταστολή; Δεν έχουν αυτοί παράδοση στη δημοκρατία, της οποίας το copyright εμείς φυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού διά τους εαυτούς μας; Απλούστατα, οι χώρες αυτές έχουν αποφασίσει υπέρ ορισμένων προτεραιοτήτων. Ναι, έχουν δικαίωμα οι καπνιστές στην αυτοκτονία (ή στη αυτοδιάθεση, αν προτιμάτε την πιο ήπια εκδοχή μιας προσωπικής ελευθερίας που η άσκησή της αντιστρατεύεται την ζωή), αλλά δεν έχουν υποχρέωση οι μη καπνιστές να συμμετέχουν στην ομαδική αυτοχειρία. Και, ναι, όσο και αν αυτό εδώ ακούγεται φασιστικό, οι αποφασίζοντες στις χώρες αυτές έχουν σχηματίσει την πεποίθηση (και η πραγματικότητα τους δικαιώνει) ότι η περιθωριοποίηση του καπνιστή, η εμπέδωση του αισθήματος ότι η συνήθειά του είναι αντικοινωνική και απόβλητη (με το να υποχρεώνεται να καπνίζει στην καλύτερη περίπτωση απομονωμένος σε περιορισμένους χώρους και στη χειρότερη μόνον σε ανοικτούς χώρους και μακριά από παράθυρα κτηρίων) είναι μέρος της συλλογικής προσπάθειας μειώσεως του ποσοστού διείσδυσης του καπνίσματος στον γενικό πληθυσμό. Εμείς, εδώ, με τα...δημοκρατικά μας ήθη, κατορθώσαμε να πρωτεύουμε σταθερά στις θλιβερές στατιστικές του καπνίσματος, σε παγκόσμιο επίπεδο.





Και ενώ η ελλιπής εφαρμογή της διατάξεως βγάζει μάτια όσο ο ήλιος το καταμεσήμερο, συζητάμε εντούτοις εάν θα υιοθετήσουμε και πιο αυστηρές διατάξεις. Θα απαγορεύεται, λέει, η πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους. Και ποιος θα εφαρμόσει την απαγόρευση; Ποιος θα κρεμάσει την κουδούνα στο λαιμό του γάτου, κατά τον μύθο; Δεν είναι, βέβαια, εδώ ο φόβος που μας κάνει απρόθυμους. Είναι η παραδοσιακή μας αντίθεση στην καταστολή. Έχουμε την αναρχία στο αίμα μας! Φέρτε μας νόμους να ψηφίσουμε πάραυτα. Αλλά περί εφαρμογής, η μεν σαρξ πρόθυμη, το δε πνεύμα ασθενές...

12 comments:

Univers said...

Συνήθως η μη εφσρμογή των νόμων εν Ελλάδει αποδίδεται στην επαναστατική μας διάθεση, ήτοι "εις του Έλληνος τον τράχηλον όστις ζυγόν δεν υποφέρει".

Πώς γίνεται όμως η απαγόρευση του καπνίσματος να έχει επιβληθεί ευκολότατα σε ιδιωτικούς χώρους όπως οι αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ και γιατί το κράτος αδυνατεί να την επιβάλει σε χώρους όπως τα νοσοσκομεία;

Λέγε με πολιτικό κόστος... Κάθε κουκί μετράει και κανείς δεν πρέπει να δυσαρεστηθεί.

Univers said...

Παρεμπιπτόντως:

Μπούχτισε ο κόσμος με τα μουσικά υποπροϊόντα που μιμούνται την αγγλική pop και (φυσικώ τω τρόπω) επενδύονται με αγγλικούς στίχους.

Μπαλάντα, λοιπόν. Μπαλάντα στα σερβικά, τραγουδισμένη από τραγουδίστρια που δεν σου γεμίζει εμφανισιακά το μάτι. Αλλά που εκπροσώπησε περήφανα την χώρα της. Με αξιοπρέπεια που δεν κάμφθηκε, καθώς φαίνεται, από βομβαρδισμούς, εδαφικούς διαμελισμούς και συστηματική προπαγάνδα και έδωσε το στίγμα χώρας που βροντοφωνάζει: "Έχω την δική μου αξία, δεν θα με πατήσεις, δεν θα με βάλεις με το ζόρι στο μίξερ σου..."

Εμείς οι υπόλοιποι; Shake it up στο μίξερ των άλλων και ό,τι βγει. There you go. Πουλάμε τα χρυσαφικά για ευτελείς χάνδρες. Gia sou Maria...

squarelogic said...

αλλη πονεμενη ιστορια επιασες!
Οταν βγηκε ο νομος Α.Παπαδοπουλου(αυτος δεν ειναι?)μου φανηκε πολυ καλο για ναναι αληθινο,δηλ.πρακτικα ανεφαρμοστος.
Οπως λες και συ,εξαρταται αν η κεφαλη ειναι αντικαπνιστης ή οχι,και επιπλεον αν εχει διαθεση "να σπασει κανενα αυγο" ή πολιτευεται αποφευγοντας τις συγκρουσεις.

Στη μικρη μας χωρα,με τις ακομα μικροτερες υποκοινωνιες της,ειναι πολυ ευκολο να θεωρηθει καποιος "γραφικος"και να καταστει αποβλητος αν επιμεινει σε τετοια "μικρα"θεματα.Δυστυχως η εφαρμογη των νομων υπονομευεται απο τη στενη σχεση μεταξυ μας,αφου σχεδον σιγουρα θα πρεπει να στραφεις εναντιον γνωστου ΄η φιλου
(βλ.ταινια 6 degrees of separation)

Αρα παραλληλα πρεπει να υπαρξει και στροφη της κοινωνιας και της παιδειας που παρεχουμε στις επομενες γενιες προς την κατευθυνση του σεβασμου των δικαιωματων του αλλου(εν προκειμενω των μη καπνιστων)και σταθερη αντιδραση των θιγομενων οταν βλεπουν να καταπατωνται τα δικαιωματα τους.
πχ στα πλοια επιτηδες καθομαι σε θεσεις μη καπνιζοντων και εχω επανειλημμενα τσακωθει με τυπους που θεωρουσαν οτι οι πινακιδες ηταν για καλλωπιστικους λογους εκει.Με χαρα διαπιστωνω οτι τα τελευταια χρονια δε συναντω πλεον αυτο το φαινομενο.Φαινεται οτι ειναι αρκετοι εκεινοι που αντιδρουν πλεον.Το Μετρο παραμενει καθαρο,οχι απο φοβο των σεκιουριτυ,αλλα γιατι οποιος παρατυπει ακουει παρατηρησεις απο τους αλλους και σε κανεναν δεν αρεσει να θιγεται δημοσιως ο εγωισμος του.

squarelogic said...

μαλλον πρεπει να σπαω το σχολιο σε μικροτερα,ωστε και "σεντονι"να μην ειναι και να αυξανει ο αριθμος των σχολιων!

κατα την υποδειξη του δασκαλου...

Univers said...

Ακόμα χωρίς avatar;

Τι ντροπή Θεέ μου...

Univers said...

Έχεις δίκαιο πάντως, έστω και χωρίς avatar.

Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα απ' ότι πριν 20 - 30 χρόνια. Θυμάμαι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έπρεπε να κάνεις το νταή για να αναπνεύσεις. Το τραίνο Αθήνα - Θεσσαλονίκη ήταν τεκές.

alekos markellos said...

Καπνίζω πολλά χρόνια, θεωρώ όμως κάθε μέτρο για τον δημόσιο περιορισμό του καπνίσματος, καλοδεχούμενο.

Και την εφαρμογή του στην πράξη.

Η πρώτη αρχή που θα έπρεπε να εφαρμόζουμε όλοι είναι :
ΠΟΤΕ επιβολή του καπνού μου, στον άλλο.
Καπνιστή ή μη καπνιστή.
ΠΟΤΕ!

Univers said...

Πιστεύω επιπλέον ότι η αποθάρρυνση του καπνίσματος με περιορισμούς που δυσκολεύουν (στην πραγματικότητα ίσως να επιμηκύνουν!) τη ζωή των καπνιστών ίσως λειτουργεί ως ισχυρό αντικίνητρο στην έναρξη του καπνίσματος.

Όταν βλέπεις άλλους καπνιστές να τελούν περίπου υπό δίωξιν (!) δυσκολότερα το αρχίζεις το ρημάδι... (υποθέτω δηλαδή)

Το πρόβλημα είναι ότι όσο περιορίζονται οι καπνιστές τόσο αισθάνονται ότι προσβάλλονται προσωπικά για την επιλογή τους, περιθωριοποιούμενοι, και έτσι κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας (θυμάμαι τον πατέρα μου όταν κάπνιζε και του γκρινιάζαμε να σταματήσει).

Είναι βέβαια άτιμη συνήθεια, "απ' έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε"...

Patsman said...

Βασικά, περιττό να πω πως συμφωνώ με τις περισσότερες από τις απόψεις που εκφράστηκαν, μια και η πλειονότητα της εδώ κοινότητας είναι αντικαπνιστές!

Νομίζω πως πρόκειται καθαρά για θέμα της ανατολίτικης νοοτροπίας που έχουμε. Τέτοια συμπεριφορά δεν θα συναντήσεις παρά στην Τουρκία. Αναρωτιέμαι αν το "ανήκομεν εις την Δύσιν" που είχε εκφωνήσει παλιότερα μεγάλος Έλληνας πολιτικός το εννοούσε ή απλά ήταν μια ευχή για το μέλλον. Αν το εννοούσε, τότε έκανε λάθος. Αν ήταν απλή ευχή, τότε μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί δυστυχώς.

Univers said...

Θέλει πολλή κουβέντα το "ανήκομεν εις την Δύσιν"!

Ίσως το συζητήσουμε σε προσεχές post!

Patsman said...

Και μια μικρή διόρθωση άσχετη με το θέμα.
Κάτω από τον τίτλο του blog γράφεις για τα γαλλικά ότι είναι από τα "απωθμένα" σου!
Φιλικά

Univers said...

Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

Πρέπει να περάσω και σε καινούριο θέμα...