Thursday, May 31, 2007

Εις εν Ελλάδι οιωνός άριστος,...

...η ήσσων προσπάθεια!
(Αλλιώς: Απονομή του αριστείου της ανοικτής παλάμης από την ελληνική διαδικτυακή κοινωνία στους πρωτεύσαντες...)

Στην δικτυακή ελληνική πύλη in.gr μου ζητήθηκε να τοποθετηθώ ως αναγνώστης στο εξής:

"Επιδοτεί η Πολιτεία την αγορά υπολογιστή από αριστούχους μαθητές / φοιτητές. Τι γνώμη έχετε;"

Οι απαντήσεις ποσοστιαία κατατασσόταν ως ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση αυτού του άτυπου διαδικτυα-κού «δημοψηφίσματος»:

Όχι πως εξεπλάγην από την κα-τανομή των απαντήσεων. Βέβαια, μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι το αναγνωστικό κοινό αυτής της πύλης δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των πολιτών (και ότι, αντίθετα, είναι συγκεκριμένου πολιτικού “profile” και κοινωνικών αντιλήψεων), ότι από απόψεως μεθοδολογίας δεν πρόκειται για έγκυρη δημοσκόπηση κοκ.

Παρά τις εύλογες ενστάσεις, παραμένει ωστόσο γεγονός ότι μόλις ένα 34.09% των όσων έδωσαν την γνώμη τους συντάσσονται με την φιλοσοφία της πριμοδότησης του αριστεύσαντος φοιτητή / μα-θητή. Αντιθέτως, ένα ογκωδέστατο 56% (20.79%+35.21%) γνωμοδοτεί κατά τρόπο αντιδιαμετρικώς α-ντίθετο, φρονώντας ότι ή οι υπολογιστές θα έπρεπε να χαρίζονται ως αντιστάθμισμα για πραγματικές ή φανταστικές κοινωνικές ανισότητες ή το κράτος – "πατερούλης" θα έπρεπε να έχει (διά των ανεξάντλητων πόρων του) την ευχέρεια να μοιράζει υπολογιστές στους πάντες. (Δεν μπορεί, βέβαια, κανείς να εικάσει τις αντιλήψεις του 9.39% που θεωρεί ότι, γενικώς, άλλες προτεραιότητες θα έπρεπε να είχαν προταθεί, αλλά μετά βεβαιότητος δεν διάκειται φιλικά προς το μέτρο).

Η πριμοδότηση και η επιβράβευση των αρίστων είναι, λοιπόν, κατά τις βουλές των ψηφισάντων, ελάσσονος σημασίας για το μέλλον του έθνους. Προέχει η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η εξασφάλιση κλίματος ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, η εμπέδωση της ιδέας ότι ο καλύτερος (με τις μεθόδους αξιολόγησης που διαθέτουμε, εν πάσει περιπτώσει) δεν θα τύχει και καλύτερης τύχης ή ευνοϊκής μεταχείρισης...

Η δική μου άποψη είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει μετασχηματισθεί σε μια κοινωνία βαθύτατα σοσιαλιστική. Δεν πιστεύει στον ανταγωνισμό, δεν πιστεύει στην επιβράβευση της προσπάθειας, δεν πιστεύει στην προώθηση του ταλέντου και την διάκριση των καλύτερων σε κάθε τομέα. Τον άριστο τον κοιτάζει με καχυποψία και μίσος. Μπορεί να τον χρειάζεται και να τον εκμεταλλεύεται κατά περίπτωση, αλλά με κακία αναζητεί επίμονα πίσω από τα πρωτεία του υπαρκτές ή ανύπαρκτες συνθήκες που του εξασφάλισαν προνομιακή μεταχείριση έναντι συμπολιτών του στην πορεία της ανάδειξής του. Σαν να ακούω το μέσο Έλληνα να λέει: «Και εγώ μπορούσα να επιτύχω τα ίδια, δεν με άφησε η κακούργα η κοινωνία!»

Ανισότητες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Άλλοι πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός είναι κινητήρια δύναμη προόδου, άλλοι ότι είναι απάνθρωπος αλλά (φευ) απαραίτητος και μερικοί ότι είναι όχι μόνον απάνθρωπος αλλά και επιζήμιος. Προσωπικά ελπίζω σε μια (ιδεατή) μελλοντική ανθρώπινη κοινωνία όπου ο καθένας θα προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στο σύνολο χωρίς να υπολογίζει στην ατομική επιβράβευση ως αντισταθμιστικό όφελος.

Μέχρι τότε όμως τι γίνεται; Κοινωνίες που πριμοδότησαν χωρίς ενοχές την ατομική προσπάθεια ως κινητήρια δύναμη της προόδου βρίσκονται τώρα στην αιχμή αυτού που ονομάζουμε «πολιτισμό», και μάλιστα με ελάσσονες διαφοροποιήσεις ανά την υφήλιο και χωρίς αντίπαλο παράδειγμα. Αντιθέτως, «κοινωνιοκεντρικά» πολιτικά συστήματα που αγνόησαν τον ιδιοτελή ατομισμό ως τέτοια δύναμη κατέρρευσαν παταγωδώς αφού πρόλαβαν να αποδειχθούν (τι οξύμωρο) πιο απάνθρωπα από τα «φύσει απάνθρωπα» ατομοκεντρικά συστήματα.

Έχει άραγε σήμερα η Ελλάδα την πολυτέλεια να ζει πλήρως απομονωμένη σε μια φαντασιακή όαση "κοινωνιο-κεντρικότητας", περιβαλλόμενη από μία παγκόσμια αρένα σκληρού ανταγωνισμού; Και πρόκειται απλώς για ουτοπικές επιδιώξεις; Ή μήπως οι "κοινωνιοκεντρικές" ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων των Ελλήνων πολιτών και εν τέλει της ελληνικής κοινωνίας προσπαθούν απλώς να κρύψουν επιμελώς την προτίμησή μας προς μια κοινωνία της μετριότητας και της ελάσσονος προσπαθείας, ένα προκρούστειο κοινωνικό σύστημα όπου όποια κεφάλια, λόγω υψηλότερου αναστήματος, τυχόν προεξέχουν κόβονται προς παραδειγματισμό και προς αποφυγήν σκανδαλισμού των υπολοίπων;

4 comments:

Unknown said...

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟ 34,09% ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ! ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ!!ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!
Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ.ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΗ!!
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ,ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΜΑΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΑΨΟΜΟΥΝΙΑΣΗΣ..ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ;

Anonymous said...

Ρε παιδιά, ok είμαι κουρασμένος και δεν προκειται να εκφραστώ σωστά, αλλά γιατί λέτε μαλακίες για κουμμουνιστικές κοινωνίες? Όχι εξηγείστε μου πόσο μαλάκας μπορεί να είναι κάποιος για να πιστεύει ότι ο κομμουνισμός, ο οποιοσδήποτε αριστερισμός ή αναρχισμός είναι ενάντια στην ανθρώπινη πρόοδο...

Αν κατάλαβα καλά οι ΠΑΣΟΚΟΙ του in είναι Αριστεροί

Αν κατάλαβα καλά οι Αριστεροί επιθυμούν την υποδούλωση και αποχαύνωση της μάζας με σκοπό την βασιλεία της Παπαρήγας

Συμπεράσματα:
Το ορθό είναι μία ανταγωνιστική ιδιωτική παιδεία στην οποία ο φοιτητής θα πρέπει(πέραν των εργαλείων του τύπου laptop) να αγοράζει τα βιβλία του κάθε εξαμήνου (άνω 300-400 ευρώ) να πληρώνει τα διδακτρά του (τώρα στα πόσα χιλιάρικα να το αφήσω? στα 5-7 ενός gay ιδιωτικού πανεπιστημίου του ΠΑΣΟΚ ή στα 10+ της ΝΔ ενός τύπου Yale?). Τότε το πανεπιστήμιο μας θα αναβαθμιστεί! Οι φτωχοί δεν θα έχουν δουλειά στο πανεπιστήμιο ΟΣΟ καλοι και να είναι... Η γνώση είναι πολυτέλεια. Η αλήθεια είναι πολυτέλεια. Ο φασισμός μας πάει μόνο μπροστά!

Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και φοιτητές που βγαίνουν στα ελευθέρου ανταγωνισμού πανεπιστήμια (aka ιδιωτικά) και ΓΑΜΑΝΕ(έχω άπειρα παραδείγματα τουλάχιστον για την ΑΣΟΕΕ που είμαι για το τί προσφέρουμε στην ανάπτυξη, πρόοδο του κόσμου) είναι γιατί έχουν τα ειδικά αυτά χρωμοσώματα της κατακτητικότητας του Μ.Αλέξανδρου και την οξύνεια των αρχαίων μαθηματικών,φιλοσόφων κτλ.

Το Ελληνικό πανεπιστήμιο στάθηκε εμπόδιο στο να παραχθούν αυτά τα μυαλά λόγω της έλλιψης ανταγωνισμού... Τα χρωμοσώματα ευτυχώς τους έσωσαν τους ανθρώπους από την ισοπεδωτική ΠΑΣΟΚΙΚΗ κουμμουνιστική κοινωνία...

οι Αριστεροί είναι υπαίτιοι για το σημερινό κοινωνικό χάλι

οι Αριστεροί είναι πισω από την αποχαυνωτική tv

Ερώτηση: Υποστηρίζετε ότι οι καλύτεροι πρέπει να πάρουν laptop? Συμφωνώ! Οκ! Πάσο!... γιατί τότε δεν πήραν όλοι οι 10.000 με τη μεγαλύτερη βαθμολογία? και πήρε δηλαδή και ο κ.τάδε που έγραψε 9,69 και μπήκε απλά στο 20% της σχολής ιχθυοκαλλιέργιών?

ΩΠΑ? ΤΙ ΕΓΙΝΕ? ΛΑΪΚΙΖΕΙ Η ΝΔ? Η ΔΕΞΙΑ ΜΑΣ, ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ 19000 ΜΟΡΙΑ? ΝΤΡΟΠΗ! ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΤΟ 34% ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΚΙΑ...

-Βασίλης

squarelogic said...

Βασιλη σωστα λες οτι δικαιοτερο θα ηταν να διανεμηθουν στους 10.000 καλυτερους ανεξαρτητως σχολής,αλλα τοτε θα διαμαρτυρονταν ολοι οτι τα πηραν μονο φοιτητες Ιατρικής-Πολυτεχνειου-Νομικης.

Ο univers θιγει το θεμα της δαιμονοποιησης της αμιλλας,της ελλειψης κινητρων/ανταμοιβων για να γινομαστε καλυτεροι.Καποιοι εχουν εμφυτη αυτη την ταση,αλλοι ενθαρρυνονται απο τετοια συστηματα ανταγωνισμου/ανταμοιβων.

Με την κρατουσα σημερα κατασταση της προς τα κατω ισοτητας,απλως διευκολυνονται αυτοι που βασιζονται στις ποικιλες διασυνδεσεις(πολιτικες/κομματικες/κοινωνικες/προσωπικες)για να καταλαβουν τις "περιζητητες θεσεις",αφου δεν υφισταται συστημα σχετικως αξιοκρατικων κριτηριων.Η γενικη αποχαυνωση και χαλαροτητα δεν αποτελει ενδειξη δημοκρατικοτητας/προοδευτισμου-αντιθετα ειναι μια αυτιστικη ομφαλοσκοπηση σε μια ξεχασμενη επαρχια της Ευρ.Ενωσης ενω γυρω της ο (παλιος και Νεος..)κοσμος προχωρα με γοργα και ανταγωνιστικα βηματα.Μονο που αναποφευκτα καποια στιγμη θα πρεπει να πληρωθει ο λογαριασμος...

Univers said...

Χαοτικές οι σκέψεις σου Βασίλη και "ανοίγεις" το θέμα πολύ. Δωρεάν ή μη παιδεία, ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια, ανακατεμένα με ολίγο Μεγαλέξανδρο και αρχαιοελληνικά γονίδια κοκ. Εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω τι λες, πού μιλάς σοβαρά και πού ειρωνεύεσαι.

Αυτό που εγώ είπα είναι ότι ο ικανότερος (με τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης που διαθέτουμε,) αν δεν ανταμοίβεται, του στερούμε το κίνητρο για να είναι ικανός.

Το σχόλιό σου για το αν θα έπρεπε να πάρει την "επιδότηση" ο πρωτεύσας με 6.95 σε μια σχολή, μόνον και μόνον επειδή η σχολή είχε χαμηλές βάσεις, και όχι πολλοί καλύτεροι σε βαθμολογία που δεν πρώτευσαν σε άλλες σχολές είναι λογικό.

Οι προσωπικές ύβρεις για μαλάκες και μαλακίες είναι ανεπιθύμητες στο blog μου και σχόλια αυτού του ύφους θα σβήνονται στο εξής.