Sunday, August 29, 2010

Tough job

Όσα και να παίρνουν ως αμοιβή οι σύμβουλοι της παρακυβέρνησης Παπανδρέου, χαλάλι τους. Αφού έχουν επιφορτισθεί με το ρωμαλέο έργο του ακρωτηριασμού των αμοιβών ημών των υπολοίπων, να πληρωθούν τα παιδιά. Τόσοι και τόσοι αρμέξαν άλλωστε, να φάνε κι αυτοί. Λεφτά υπάρχουν...

Saturday, August 28, 2010

ΓΑΠ και ΔΑΠ

Εδώ και μερικούς εβδομάδες, το κρατικό ΔΑΠ (Δελτίο Ασύστολης Προπαγάνδας) της ΝΕΤ αρχίζει μονότονα με τον ίδιο τρόπο. Πριν καλά - καλά σβήσει η μουσική του σήματος του Δελτίου Ειδήσεων, εισβάλλει θριαμβεύτρια η φωνή του/της παρουσιαστή/-τριας, η οποία χωρίς καθυστέρηση δίνει τη μεγάλη είδηση: και σήμερα άλλος ένας "ειδικός" (ειδικός στο πρωτόκολλο του πειράματος εξόντωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα) δηλώνει ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην οικονομία της χώρας και αλαλάζει σε διάφορες παραλλαγές το "keep going!".

Μας θεωρεί λοιπόν εντελώς ηλιθίους η Κρατική Μηχανή Προπαγάνδας (μήπως είμαστε;). Οι "ενθουσιασμένοι ειδικοί" είναι σχεδόν πάντοτε του κύκλου της τρόικας. Αλλά αυτοί έχουν κάθε λόγο να μας δίνουν κουράγιο και ελπίδες, αφού πρέπει να αντέξουμε τα όσα αποφασίσθηκαν και να δεχθούμε πειθήνιοι και τα όσα έπονται. Και ΠΡΕΠΕΙ, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά για να προλάβουν να θωρακίσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη από τους κραδασμούς μιας επερχόμενης και αναπόδραστης χρεωκοπίας και να αντλήσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την εγκαθιστάμενη βαθειά εξάρτηση της χώρας εκ των δανειστών της, από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της.

Η Ελλάδα δεν σώζεται. Η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο ΓΑΠ (αυτός δα ξέρετε ποιος είναι) αντί να πάρει μέτρα υποσχόταν αυξήσεις μισθών, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και γύριζε την υφήλιο διεκτραγωδώντας της οικτρή κατάσταση της οικονομίας της χώρας στους υποψήφιους χρηματοδότες της, καθιστώντας έτσι περισσότερο από βέβαια την παύση δανεισμού της. Τα μέτρα - σοκ που ακολούθησαν μπορεί να βελτιώσουν (ή να εξωραΐσουν μάλλον) το δημοσιονομικό της πρόβλημα αλλά δεν θα δημιουργήσουν Νέα Οικονομία, με Νέα Ανάπτυξη και Νέο Εθνικό Προϊόν. Αυτά χρειάζονται χρόνο, προσαρμογή και χειρισμούς "υπό σκιάν", μακριά από την πίεση της αδυναμίας δανεισμού. Και όχι εικονικές και πραγματικές εκτελέσεις κοινωνικών ομάδων στο "λιοπύρι" της δανειακής ανυδρίας.

Αλλά πώς να πάρεις μέτρα χωρίς έξωθεν πειθαναγκασμό, όταν επί τριαντακονταετία γαλουχούσες τους Έλληνες με την Νέα Μεγάλη Εθνική Ιδέα, ότι η εποχή του ζειν με δανεικά δεν έχει ημερομηνία λήξεως; Και όταν προεκλογικά νανούριζες τους ψηφοφόρους με ψευδαισθησιογόνες υποσχέσεις για αυξήσεις αποδοχών, ρευστότητα στην αγορά και τα τοιαύτα; ΠΩΣ;

Wednesday, August 25, 2010

Εκεί σκόνταψε αυτός

Αντισυνταγματικό θεωρεί ο Λοβέρδος το να σχολιάζουν οι υπουργοί περί του πιθανού ανασχηματισμού.

Η υπογραφή του Μνημονίου από την κυβέρνηση και τα όσα ακολούθησαν υπό μορφήν καταιγίδος, με την Βουλή να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο, φαίνονται στον καλό μας υπουργό απολύτως συνταγματικά ("σώζουμε την Ελλάδα", αναφωνούν άλλωστε εν χορώ όλοι οι πασόκοι).

Ομοίως σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα του συντάγματος θεωρεί προφανώς ότι βρίσκεται το να υπόσχεσαι άλλα προεκλογικά (έχων πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στην οικονομία, η οποία κατέστη και κεντρικό ζήτημα του προεκλογικού αγώνα), να υφαρπάζεις την λαϊκή ψήφο και να εφαρμόζεις τα ακριβώς αντίθετα μετεκλογικά. Αλλά τον ενοχλεί παρ' όλα ταύτα η (αντισυνταγματική) συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Σουρρεαλισμός ΠΑΣΟΚ! Και ένας λαός που είναι έτοιμος να δεχθεί τα πάντα, αρκεί να έχουν τη στάμπα του Πράσινου Ήλιου πάνω! Βρίσκουν και τα λένε...

Monday, August 23, 2010

Οι σοσιαλιστικές πυρκαγιές είναι καλύτερες

Μήπως θυμάστε την καταστροφή του δάσους του Καϊάφα, το 2007; Θα θυμάστε ασφαλώς τότε το θόρυβο που έγινε στα ΜΜΕ και τους μύδρους που εξαπέλυσε ωρυόμενο το ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα; Μόλις κάηκε το φοινικόδασος της Πρέβελης! Και λοιπόν; Άκρα του τάφου σιωπή από την κυβέρνηση, υποβάθμιση από τους κρατικούς διαύλους, στα "ψιλά" το πέρασαν και τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Μόνον το ΣΚΑΪ έξυσε λίγο την επιδερμίδα της υποθέσεως και ανέδειξε πληθώρα εστιών ζόφου γύρω από το μοναδικό αυτό περιβάλλον: Επιδοτήσεις που πήγαν στο βρόντο, συστήματα παρακολούθησης που καταστράφηκαν από τους ντόπιους για να μπορούν τα πρόβατά τους να μπαίνουν και να βόσκουν ανενόχλητα στις επιτηρούμενες περιοχές και βέβαια "αξιοποίηση" της περιοχής με καφετέριες, θαλάσσια ποδήλατα κοκ.

Αίσχη οπωσδήποτε διαχρονικά. Αλλά τώρα δεν μιλάει σχεδόν κανείς. ΠΑΣΟΚ γαρ...

Saturday, August 21, 2010

Υπόθεση εργασίας

Η μαζική απελευθέρωση κουνουπιών μολυσμένων με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι μέρος των προβλέψεων του Μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Τρόικας και Ελλάδας. Πρόκειται για παροχή βοήθειας με up-to-date technical and scientific expertise, που προφανή σκοπό έχει την μείωση της δαπάνης του ελληνικού κράτους για καταβολή συντάξεων.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους...

Thursday, August 12, 2010

Όλα είναι δρόμος

Τέταρτο - ναι, τέταρτο! - δρόμο για το μέλλον των αγορών στη δημοκρατία ψάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα. Φαίνεται ότι το 'χει η γενιά των Παπανδρέηδων να ψάχνει δρόμους: Από τον "Τρίτο δρόμο για το Σοσιαλισμό" του... Αείμνηστου ("Αξέχαστου" θα 'ταν πιο ρεαλιστικό) περνάμε στον Τέταρτο δρόμο για τις Αγορές (και την Δημοκρατία, βεβαίως - βεβαίως...) του Γεωργίου του Νεωτέρου. Λαμπρά! Τουλάχιστον υπάρχει μια διάθεση προσγείωσης, εκλογίκευσης των προσδοκιών.

Τώρα βέβαια, τι συμμετοχή μπορεί να έχεις σ' αυτές τις παγκόσμιες αναζητήσεις τη στιγμή που χρωστάς της Μιχαλούς, δεν σε υπολογίζουν ούτε οι ταλαίπωροι τρικοσμικοί Βαλκάνιοι γείτονές σου, σε σουτάρει κανονικά μια χώρα σαν τη Σλοβακία και (το κυριότερο) δεν παράγεις πλέον ως Έθνος πρακτικά τίποτα, από Τεχνολογία μέχρι Τέχνες και από σκόρδα μέχρι Πολιτισμό, είναι ένα εύλογο (αν και το αναγνωρίζω, βαθύτατα... ανθελληνικό) ερώτημα!

Αλλά δε βαριέστε! Τα όνειρα, οι ονειρώξεις και τα παραληρήματα μεγαλείου παρέχονται χωρίς χρέωση. Τα έχει ανάγκη άλλωστε και το πόπολο για να πορεύεται. Είναι παρηγορητικό, όταν έχεις βίαια κουτρουβαλήσει καμιά εκατοστή σκαλιά στην κλίμακα της διεθνούς φτώχειας, να έχεις την ψευδαίσθηση ότι ανήκεις στο παγκόσμιο "think tank" και συνδιαμορφώνεις με Γαλλίες, Αμερικές και Γερμανίες το Αύριο. Ταχ' αύριον έσσεται άμεινον...

Tuesday, August 10, 2010

I can't get no satisfaction

Αυτός ο λαός έχει βαθειά μέσα του ριζωμένο το αίσθημα του ανικανοποίητου. Άκουγα την πρωινή ζώνη της ΝΕΤ (κάπου εκεί γύρω στις 07.30 πμ. - να μην με νομίζετε και αργόσχολο...), όπου στηλιτεύονταν η ύπαρξη μεγάλων διαφορών στην τιμή της βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο.

Πέρα από το γεγονός ότι διαφορές από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας είναι εν μέρει δικαιολογημένες (διαφορετικά κόστη μεταφοράς), διαφορές στην ίδια γειτονιά είναι και δείγμα υγιούς λειτουργίας της αγοράς. Επιτέλους, αν όλοι οι πρατηριούχοι είχαν τις ίδιες τιμές, δικαίως θα τους κατηγορούσαμε για "εναρμονισμένες πρακτικές" τιμολόγησης!

Η ουσία του πράγματος βρίσκεται - κατ' εμέ - αλλού: Με διαρκείς και ουσιαστικούς ελέγχους να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή απέναντι σε κρούσματα νοθείας ή σε υπερχρέωση με βάση ενδείξεις από "πειραγμένους" ογκομετρητές. Ώστε ο ανταγωνισμός να είναι υγιής και όχι να διαλέγει ο καταναλωτής το δήθεν φθηνότερο πρατήριο καυσίμων και στην πραγματικότητα να τον ληστεύουν θρασύτατα. Τα υπόλοιπα είναι για να γκρινιάζουμε.

Κι αν είναι να γκρινιάξετε, γκρινιάξτε (δικαίως) με την ληστρική κρατική φορολόγηση: Φόροι και δασμοί φτάνουν το 1€ ανά λίτρο βενζίνης, αυτή τη στιγμή...

Saturday, August 07, 2010

Ρε πώς αλλάζουν οι καιροί...

Πρόσθετο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες θα εξασφαλίσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να θυμίσουμε (έτσι για να γίνεται κουβέντα...) τι έλεγε προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός; Εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση ότι χάριζε χρήματα στις τράπεζες! Αυτά τα χρήματα και άλλα (που ασφαλώς... υπήρχαν) θα εξοικονομούσε, ώστε να μην χρειαστεί να υποβληθεί ο Έλληνας πολίτης σε αφαίμαξη. Τώρα, βέβαια, ανακάλυψαν την αναγκαιότητα στήριξης των εγχώριων τραπεζών. Καμαρώστε:



Το 'χουν στο αίμα τους, ως φαίνεται, οι Παπανδρέηδες το παπατζίδικο, την εξαπάτηση... Αλλά και τα ΜΜΕ τηρούν άκρα του τάφου σιωπή. Αν οι παλινωδίες αυτές ήταν της ΝΔ θα τις είχαν κεντρικό θέμα σε κάθε δελτίο...