Υπό το κράτος νέας απειλής για κατάρρευση του συστήματος παραγωγής και διανομής ρεύματος βρίσκεται η Ελλάδα. Ο λόγος είναι η από 20ημέρου διακοπή μεταφοράς λιγνίτη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγ. Δημητρίου Κοζάνης, λόγω καταλήψεως των ταινιοδρόμων από κατοίκους παρακειμένων κοινοτήτων. Οι διαμαρτυρόμενοι φέρονται οργανωμένοι σε συλλόγους υπό διάφορους τίτλους, μεταξύ των οποίων "σύλλογος περιβάλλοντος και ανέργων", ή "σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και ανάπτυξη της περιοχής".
Στα αιτήματα των κατοίκων περιλαμβάνεται αφ' ενός η προστασία του περιβάλλοντος (με λήψη μέτρων από μέρους της ΔΕΗ για ελάττωση της παραγόμενης από τα εργοστάσιά της τέφρας, αλλά και της σκόνης που παράγεται κατά την διαδικασία μεταφοράς του λιγνίτη προς αυτά, από τα σημεία εξόρυξης) και αφ' ετέρου - ως είδος αντισταθμιστικού οφέλους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος - ο διορισμός κατοίκων της περιοχής στην ΔΕΗ.
Μοιάζουν μήπως συγκρουόμενες μεταξύ τους οι ιδρυτικές προθέσεις συλλόγων; Πώς είναι δυνατόν να αντιστρατεύονται την ανεργία και παράλληλα την εταιρεία που τους δίνει (και αξιώνουν να τους δίνει περισσότερη στο μέλλον) δουλειά; Ίσως η επιφανειακή αντίφαση να αίρεται αν θεωρήσει κανείς ότι οι κάτοικοι της περιοχής (και κάθε περιοχής) έχουν δικαίωμα σε μία ανάπτυξη που σέβεται και διασώζει το περιβάλλον.
Η ΔΕΗ φαίνεται εν μέρει να έχει αναποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων: μέρος των προγραμματιζόμενων προσλήψεων θα γίνει κατά προτεραιότητα από κατοίκους της περιοχής, ενώ διάφορες μέθοδοι αναστροφής των μηχανισμών μολύνσεως που περιγράφηκαν προηγουμένως εφαρμόζονται ή δοκιμάζονται. Νέες σύγχρονες μονάδες σχεδιάζονται που θα αντικαταστήσουν παλαιές και ρυπογόνες. Εν τέλει, όμως, όλα (δυστυχώς) είναι και ζήτημα χρημάτων, επενδύσεων, οικονομικής ευρωστίας.
Κατανοώ τους κατοίκους (αν και δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, δηλ. ποιο μέρος αυτού είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά και ποιο δημιουργείται σε ψυχολογικό επίπεδο από την διαρκή αίσθηση απειλής της υγείας, που αναπαράγουν οι πάσης φύσεως σύγχρονοι οικολογίζοντες). Αλλά μπορεί ο καθένας από εμάς - βασιζόμενος σε λιγότερο ή περισσότερο τεκμηριωμένες αιτιάσεις - να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο παρεμποδίζοντας την λειτουργία του κράτους σε διάφορες πτυχές της; Νομιμοποιούνται οι κάτοικοι της περί τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια περιοχής, με καταλήψεις ταινιοδρόμων (και όχι οι εργαζόμενοι με αποχή από την εργασία τους, πράγμα καθ' όλα νομότυπο) να σταματούν την λειτουργία τους; Είναι λογικό οι αγρότες ή οι οδηγοί φορτηγών να καταλαμβάνουν τις εθνικές οδούς όποτε νομίζουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους; Μπορούν οι κάτοικοι μιας περιοχής να αρνούνται το δικαίωμα στην κρατική διοίκηση να διοικήσει, εμποδίζοντας την δημιουργία ΧΥΤΑ εκεί όπου έχει αποφασιστεί (όπως πρόσφατα στην Λευκίμη της Κέρκυρας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), την χάραξη δρόμων ή την κατασκευή εργοστασίων;
Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και το γεγονός ότι η οικολογία είναι ακριβό "σπορ": εν τέλει η μείωση (ή έστω η συγκράτηση) εκπομπής ρύπων και CO2 είναι και θέμα κόστους. Και παρά τις κατανοητές περί του αντιθέτου επιθυμίες μας, δεν μπορούμε να εγείρουμε έναντι της καταχρεωμένης Ελλαδίτσας τις ίδιες απαιτήσεις με αυτές κατοίκων εύρωστων οικονομικά κρατών. Πώς και από πού θα καταβληθεί το επιπλέον κόστος (νέες μονάδες, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την βελτίωση των υπαρχόντων κοκ.);
5 comments:
και μαλιστα αξιώνουν να μην προσλαμβανονται γυναικες, παρά μόνο άντρες, έτσι ώστε "καθε οικογενεια να παίρνει εναν μισθό απ' τη ΔΕΗ", όπως είπε ένας κύριος απ' το σωματείο τους.
όχι άλλα πτυχία. αλλαγή φύλλου τώρα. έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία, με δραστικά μέτρα.
είναι απαραδεκτοι κι οι απαιτήσεις τους εκτός τόπου και χρόνου. δεν είναι καταχρηστική αυτή η απεργία?? δεν μπορώ πάλι διακοπές ρεύματος!!!
Λεπτομέρεια σημαντική: δεν πρόκειται για απεργία (ως τέτοια μπορεί και να ήταν αποδεκτή). Δεν είναι δηλ. το προσωπικό του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που απεργεί, είναι μέλη των προαναφερομένων συλλόγων και κάτοικοι που καταλαμβάνουν τους ταινιοδρόμους και εμποδίζουν την προσκομιδή λιγνίτη από τα κοιτάσματα στις μονάδες.
Αυτό περί προσλήψεως μόνον ανδρών είναι δυσνόητο: δηλ. οι γυναίκες δεν θα έφερναν ένα μισθό σε μία οικογένεια; Μάλλον εννοείται ότι με πιέσεις και "μέσα" πιθανώς να υπάρξει ανισοκατανομή των διορισμών, με αποτέλεσμα να πέφτουν δύο μισθοί σε ορισμένα σπίτια και κανένας σε άλλα! Τελικά, όλη αυτή η ιστορία, μετά και από τις δηλώσεις που μεταφέρεις, μοιάζει σαφώς περισσότερο με αγώνα για έναν καλό μισθό σε εύρωστη ΔΕΚΟ παρά για αποτέλεσμα περιβαλλοντικών ευαισθησιών.
Πάντως, φαντάζομαι ότι οι θέσεις στις οποίες θα παίξει ρόλο η εντοπιότητα δεν είναι υψηλών απαιτήσεων, γιατί εκεί θα έπρεπε να ζυγίζει μόνον το βιογραφικό, οι σπουδές, τα πτυχία. Ποιος ξέρει...
Ας αντιστρέψουμε τον αντιφατικό εκβιασμό:
"αν συνεχίσετε την κατάληψη των ταινιοδρόμων,αφενός θα μηνυθείτε για τα διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας και των (αναγκαστικών)πελατών της,αφετέρου δεν θα προσληφθεί κανείς
απο τους οικισμούς που εχουν προκαλέσει την ασυνηθιστη αυτή ομηρεία"
Για να δούμε τότε πόσο "οικολόγοι" και "δημοκράτες" θα είναι τα μέλη αυτων των συλλόγων.Εμένα γιατί μου μυρίζουν μικροκομματικες σκοπιμότητες πίσω απ το πρωτότυπο αίτημα?
Φυσικά τα παραπάνω,ισχύουν υπό την προυπόθεση οτι η ΔΕΗ θα κάνει πράγματι αληθινή προσπαθεια να μειώσει την επιβαρυνση του περιβάλλοντος.
Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων!
Λάβετε υπ' όψιν σας και αυτό! Η οικολογία είναι ακριβό σπορ, χρρειάζεται επενδύσεις! Και οι επενδύσεις χρειάζονται οικονομία με θετικό momentum, όχι καταχρεωμένη. Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος αυτών των επενδύσεων ή προτιμάμε (σύνηθες εδώ στην Ελλάδα) να μην θέλουμε να ακούσουμε τίποτε γι' αυτό;
Πράγματι οι καταληψίες στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου είναι αναίσχυντοι.
Μία φούχτα άνθρωποι ταλαιπωρούν όλη την χώρα.
Διαμαρτύρονται επειδή η ΔΕΗ δεν έκανε (σε πείσμα του Συντάγματος και της νομοθεσίας) φωτογραφικό διαγωνισμό (με αυτόν ακριβώς τον όρο τον ζητάνε στις τηλεοράσεις) για να διοριστούν και οι λίγοι εναπομείναντες χωριανοί τους..
Post a Comment